Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

35 басейна ще охлаждат кърджалийци това лято

Снимка: ЕПА/БГНЕСОбщият брой на плувните басейни в област Кърджали, регистрирани като обекти с обществено предназначение в Регионална здравна инспекция, са 40. В момента работят 35 от тях, заяви Петя Ханджиева от РЗИ-Кърджали.

Изискванията, на които трябва да отговарят те, са посочени в Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка от 1975 г. и в Наредба за водно спасителната дейност и обезопасяване на водните площи и басейните за обществено ползване от 1996 г.

Инспекцията на плувните басейни се извършва по следните критерии:

- състоянието на сградния фонд и обслужващите помещения (санитарни възли, съблекални, наличието на душове);

- състояние на технологичните съоръжения - наличност и изправност на пречиствателните съоръжения;

- режим на почистване и дезинфекции;

- използвани биоциди за дезинфекция;

- документи за правоспособност на спасителите;

- медицинско обслужване;

- обозначаването на дълбочините на басейна;

- правилник за вътрешния ред;

- дневници и чек листове за поддържане на хигиенен режим;

- мониторингова програма за изследване качествата на водата в плувния басейн;

- наличие на информационно табло.

Основен елемент на контрола е качеството на водата за къпане в басейна. За целта лицето, което извършва дейността, съхранява в обекта дневник с регистрираните резултати по показател остатъчен хлор, протоколи от извършени изследвания на водата на басейна по микробиологични и химични показатели.

През сезона собствениците на обектите по мониторингови програми за 2022 г. всяка седмица ще носят вода от плувния басейн за микробиологичен анализ и два пъти в месеца за химичен анализ.

Контролът на качеството на водата в плувните басейни и поддържане на добър хигиенен режим в обектите, извършван от Регионална здравна инспекция - Кърджали се осъществява всеки месец, а когато е необходимо и по-често, чрез вземане на проби и анализ на водата по микробиологични и химични показатели.

Подробности чуйте в разговорът на Ангел Шенков с Петя Ханджиева в звуковия файл.


Вижте още
Язовир

Нови табели насочват туристи в Ардинско

За улеснение на туристите Община Ардино постави нови информационни табели на възлови места по пътя Кобиляне - Брезен - Боровица - Сполука.   Целта е да се осигури по-добра и лесна достъпност до културни и природни забележителности и туристически обекти на територията на общината. От общинската администрация призовават гражданите и туристите да опазват..

публикувано на 03.07.22 в 15:33

Започна ваксинирането с втора бустерна доза и в Кърджали

Двойно увеличение на заболелите от COVID-19 отчитат в Регионалната здравна инспекция в Кърджали през тази седмица, въпреки че в момента областта е с най-ниска заболеваемост в цялата страна. Това съобщи главният секретар на РЗИ Петя Папазова. „ За област Кърджали  четиринадесет дневната заболеваемост е 11.20 на сто хиляди души население...

публикувано на 29.06.22 в 13:56

Деца при храма във "Веселчане" представиха извеждането на евреите от Египет

10-ата годишнина на Неделното училище отбелязаха вчера малките ученици в навечерието на Еньовден, на който църквата във "Веселчане" има храмов празник . Дворът на манастирския храм "Свети Йоан Предтеча" се изпълни до краен предел от родители и миряни, които аплодираха децата. А те разказваха с пиеса извеждането на евреите от Египет ...

публикувано на 24.06.22 в 12:08

Милан Миланов: Този парламент няма потенциал да излъчи нов кабинет

Този парламент няма потенциал да излъчи нов кабинет. Това обяви бившият общински съветник от БСП Милан Миланов, след като кабинетът на Кирил Петков падна. Дори да се излъчи на базата на някаква математическа възможност, това няма да даде стабилност и необходимото спокойствие да се предприемат всички законодателни инициативи и..

публикувано на 23.06.22 в 15:32

Голямата награда във велопохода Момчилград - Татул е велосипед

Велосипед е голямата награда за победителя в традиционния велопоход, предхождащ фестивала "Нощта на Орфей", който ще проведе в археологическия комплекс край село Татул на 25 юни. Стартът на надпреварата ще бъде даден в 18 часа от паркинга пред община Момчилград. Във велопохода ще може да се включи всеки желаещ без ограничения. Велосипедистите ще..

публикувано на 22.06.22 в 14:34

Задържаха братя в полицията заради скандал

За хулигански действия двама братя са били задържани в Районното управление в Кърджали. Инцидентът станал в село Водач около 18,30 часа във вторник.  52-годишните мъже предизвикали скандал с продавачка в магазина, отправили обидни думи и закани към нея. След подаден сигнал се намесил полицейски патрул. Съставени са актове по Указа за борба с..

публикувано на 22.06.22 в 09:57
Сградата на Община Хасково

Кмет и депутати обсъждаха проблемите на Хасково

Народните представители от 29-и Многомандатен избирателен район Делян Добрев, Владимир Маринов и Лозко Лозев се срещнаха  с кмета на Община Хасково Станислав Дечев. Това стана по идея на областния управител на област Хасково Катя Панева, която инициира подобни срещи и с другите кметове от региона.  Смисълът на форматите е да се споделят наболели проблеми..

публикувано на 21.06.22 в 17:37