Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В неделя хора с двигателни увреждания ще изкачат платото Караджов камък

Снимка: архив

Тази неделя млади и възрастни хора с двигателни увреждания от страната ще изкачат платото Караджов камък до Кръстова гора. Амбициозната инициатива е съвместна между четири организации - фондация Ела и ти, сдружение Планинско спасяване-Пазарджик, Аварийно спасяване-Пловдив и Пещерно спасяване България. Още в събота доброволци ще изградят специална въжена система, за да могат хората с увреждания да се изкачат  на природния феномен. Това каза за Радио Кърджали Петър Тодоров от Планинско спасяване Пазарджик. 

Това не е първото събитие за инвалиди, което тези организации осъществяват. Една от инициативите е била в пещерата Проходна, където с укрепени въжета са издигали и спускали хората с увреждания до Окната или както са известни още "Очите на Бога". Друга е на Фотинските водопади, където е изграден специален 100-метров въжен тролей, за да могат хората да преминат по него над водопада. Доброволците са помагали при спускане в пещерите "Съева дупка" и "Снежанка" до Пещера.


50 души ще вземат участие в събитието. Около 20 от тях са хората с увреждания, останалите са доброволци, които ще им помагат, каза за Радио Кърджали Гергана Дойчинова от фондация "Ела и ти". Тя уточни, че тези инициативи раждат много интересни и лични истории и разказа за трима млади мъже доброволци от Кърджали - Берчин Юмер, Мирослав Въчев и Даниел Кючуков. 
"При посещението в пещерата "Снежанка" м.г. на една от снимките излязоха три момчета, за които никой не знаеше кои са и как са дошли. Оказа се, че са три момчета доброволци от Кърджали, които са се самоорганизирали, прочитайки за събитието. Беше наистина много силно преживяване за нас да знаем, че три момчета, никому непознати до онзи момент, са чули за събитието, организирали са се, сутринта рано са тръгнали с едничката цел да се включат.", разказа Гергана Дойчинова. Тя допълни, че тримата са участвали в следващо събитие на фондацията и доброволческите и спасителни организации - зимно теглене на пет шейни с хора с увреждания до Черни връх.Вижте още

Мъртвата риба в язовир "Студен кладенец" не е заразена с тежки метали

Мъртвата риба в язовир Студен кладенец не е заразена с тежки метали. Това става ясно от приключилата обработка на пробите в лабораторията по ветеринарно-санитарна експертиза и екология. Рибата е изследвана по три показателя - за наличие на живак, олово и кадмий, съобщи директорът на регионалната агенция по безопасност на храните доктор Али..

публикувано на 01.07.22 в 16:53
Паспортна служба - Кърджали

Спокойно пред Паспортна служба в Кърджали, жега от другата седмица

Последният ден преди удълженото с 2 часа работно време на Паспортна служба в Кърджали е спокоен. Очакваният наплив е за следващата седмица. Припомням, че служителите ще започват работа в 7,30 часа и ще извършват услуги за граждани до 18,30 часа. Чуйте повече от Мартина Дякова: "Новото работно време е въведено заради очаквания традиционен..

публикувано на 01.07.22 в 16:15

Лекари от "Пирогов" ще преглеждат деца в Кърджали

Лекари, ангажирани по Програма „Детско здраве-Пирогов “ ще преглеждат в Кърджали на 2 юли, събота. Те ще извършат високоспециализирани прегледи в специалностите: детски офталмолог, детски специалист по Уши, нос и гърло, детски ортопед-травматолог, детски кардиолог, детски уролог, детски хирург, детски неврохирург, детски дерматолог, детски..

публикувано на 01.07.22 в 16:10

Токът отново поскъпна от днес, средно с 3.4%

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което се утвърждават цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1 юли 2022 - 30 юни 2023 г. От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 3,4%. За клиентите на „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ изменението на крайната цена е с 2,70 %, за „ ЕВН..

публикувано на 01.07.22 в 15:36

В Кърджали усилено се работи по маркирането и обособяването на Синята зона

В Кърджали усилено се работи по маркирането и поставянето на знаците в новия обхват на Синята зона. От предприятието призовават гражданите да съдействат на служителите.  Това съобщи управителят на общинското предприятие "Паркинги, гаражи и зони за паркиране" Шенай Мeхмедали: "Почна поставянето на знаци и маркирането на паркоместата, служителите..

публикувано на 01.07.22 в 14:19

Кирил Петков предлага Асен Василев за премиер

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че е предложил премиер да бъде Асен Василев. Той обяви още във видеообръщение, че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители.  " Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд", каза Петков. Подкрепа за изгонването изрази..

публикувано на 01.07.22 в 13:55

Няма новозаразени с КОВИД-19 за последното денонощие

Няма новозаразени с Ковид-19 в Кърджали за последното денонощи е. Общо 472 са новите случаи на коронавирус в страната.  Направени са 3677 теста. Това прави 12,84 % положителни проби. Четирима души са починали от усложнения , сочат още данните в Единния информационен портал. 645 са се излекували. В болница са 362 души , като 55 са приети през..

публикувано на 01.07.22 в 11:37