Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път частици от мощите на Кирил и Методий пристигат у нас

На 23 май мощите ще бъдат пренесени в храм „Света Неделя“ в София

Снимка: Иво Иванов

София и България се готвят да посрещнат за първи път мощи на светите равноапостоли Кирил и Методий. Става дума за част от ръката на Св. Кирил и две частички от ребрата на Св. Методий. Те се пазят в гръцкия православен манастир Есфигмен в монашеската република Света Гора.

Поканата е отправена от българския патриарх Неофит, а светинята пристига от Света Гора. 

Светите мощи ще бъдат посрещнати в центъра на София на 23 май в 12 часа на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Александър Стамболийски“. С литийно шествие по булеварда ще бъдат пренесени в митрополитския катедрален храм „Света Неделя“ за всенародно поклонение, което ще продължи до 25 май на обяд, когато мощите ще бъдат изпратени за Света Гора.
"В самото начало на 13 век става едно катастрофично събитие на Балканите - поради вътрешни византийски интриги рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, вместо да продължат за Йерусалим, обсаждат и завладяват Константинопол и тогава велики реликви и светини напускат пределите на тогавашна Византия и се занасят в много църкви на Запад", каза за БНР архимандрит Никанор - игумен на Църногорския манастир. 
 
През 80-те години на миналия век мощите са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и от тогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. Смята се, че за първи път утре те ще се намират на славянска православна земя извън Гърция. 
Тленните останки на светиите се свързват с чудотворност. 

"Бог, желаейки да ни утвърждава, да ни дава надежда във вярата, снизхожда толкова много, че прави в духовното сърце на тези, които много го обичат, своя дом, свое жилище и чрез благодатта си изпълва цялото им същество". 


По публикацията работиха: Радостина Билярска, Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Депутатите поискаха от здравния министър стратегия за ръст в заплатите на сестри и акушерки

Народното събрание прие единодушно решение, с което задължи в срок от 2 месеца министърът на здравеопазването да представи в парламента стратегия за увеличаване, най малко с 30 на сто на броя на медицинските сестри и акушерките до 2030 година. Предложението е на парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Депутатите..

публикувано на 07.08.24 в 15:17
Вечерта на инцидента

Собственикът на злополучния сватбен салон: Покривът е здрав, изненадан съм

По-скоро вибрации, причинени от силна музика, отколкото проливните валежи са причина за инцидента в сватбен салон край Кърджали, чийто окачен таван падна по време на сватбено тържество и рани мнозина. Това допусна в ексклузивно интервю само за Радио Кърджали Джейлян Али, собственикът на сградата. „Все още не мога да разбера и аз откъде..

публикувано на 07.08.24 в 15:01

Емилия Милчева: На парламентарните избори ще получим още от същото

Вървим към поредните седми парламентарни избори през последните четири години. Мисля, че ще получим още от същото, каза в ефира на Радио Кърджали Емилия Милчева, журналист, автор на "Дойче веле".Този парламент не предложи нищо, което да презаради политическите кампании и да доведе до нови политики, нови послания, нови лица, това, което очакват..

публикувано на 07.08.24 в 14:01
Специалната награда от миналогодишното издание на феста

Отлагат фестивала в ивайловградското село Гугутка

Фолклорният фестивал "Слънце грее, гугутка пее" в ивайловградското село Гугутка няма да се проведе. Това съобщи за Радио Кърджали организаторът на събитието Райна Делимолова. "Тази година фестивалът беше насрочен за 17 август, обаче заради това, че в страната станаха много бедствия, един от пожарите беше в село Горноселци, от новините сигурно всички..

публикувано на 07.08.24 в 12:05
Снимката е илюстративна

С 30 пожара се справиха огнеборците в Смолянско през изминалия месец

С 30 пожара са се справили огнеборците през месец юли на територията на област Смолян, сочи статистиката. В 7 от тях има нанесени щети. Няма загинали или пострадали хора. Унищожени са 33 дка иглолистна, 50 дка широколистна и 12 дка смесена гора. В два от случаите причина за лумването на огъня е късо съединение в далекопровод. Други причини са..

публикувано на 07.08.24 в 10:57
Петя Чотрова

Освободени са задържаните за срутения покрив. Разпитват свидетели

Освободени са задържаните по закона за МВР лица заради инцидента със срутилия се таван на сватбен салон. Над 70 души са разпитани като свидетели само за 1 ден. Това каза пред Радио Кърджали говорителят на Районната прокуратура Петя Чотрова. "Задържаните лица са били задържани за срок до 24 часа по закона за МВР с оглед изясняване на някои..

публикувано на 07.08.24 в 10:08

Плащат пенсиите за август

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии ще получат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията за безработица ще бъдат изплатени на 15 август, посочват още от НОИ.

публикувано на 07.08.24 в 08:56