Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 100 млн. са бежанците в глобален мащаб

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на бежанците по света е надхвърлил 100 милиона души. Данните са на Върховния комисариат на ООН.

В този брой влизат и вътрешно разселените лица, които са напуснали домовете си поради въоръжени конфликти и насилие. От организацията обясниха, че в края на 2021 г. броят е доближил 90 милиона заради конфликти в страни от Азия и Африка.

След началото на войната в Украйна 8 милиона са напуснали домовете си в рамките на страната и над 6 милиона зад граница.

По повод на мрачната статистика върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви, че хуманитарната помощ, предоставяна на тези хора, е временно решение на проблема. И за да бъде обърната тенденцията, е необходимо търсенето на трайна стабилност.


Галерия

Вижте още

Разкопките на Перперикон няма да спират

Няма да спрем разкопките на Перперикон, въпреки спряното финансиране. Това увери проф. Николай Овчаров при откриването на фестивала "Еньовденска магия. "Средствата са спрени, това е целева субсидия за община Кърджали, която се получава повече от 20 години. С абсолютно неясни доводи. Тук работят всяка година, четвърт век, повече от 7, 8, 10..

публикувано на 26.06.22 в 18:13

Перперикон отново се потопи в ритъма на песните, танците и свирните

След няколко години прекъсване, в подножието на Свещения град Перперикон отново   се проведе фестивалът „Еньовденска магия“, който се явява продължение на провежданият 15 години фестивал " Перперикон".  Емблемата на туризма в Източните Родопи, отново събра стотици хора, дошли да се насладят на изпълненията на самодейни състави от..

публикувано на 26.06.22 в 16:48

Фестивалът на Перперикон се завръща

След няколко години прекъсване, в подножието на Свещения град Перперикон отново  се проведе Фестивалът „Еньовденска магия“. Организаторите на фестивала - Община Кърджали и Общински център за култура и младежки дейности бяха подготвили богата програма. Присъстващите, за да стигнат до сцената, минаваха под еньовденския венец - за здраве,както и..

публикувано на 26.06.22 в 11:37

Днес ще има значителна облачност, възможни са градушки

В момента температурата в Кърджали е 20 градуса. Времето е предимно облачно, почти без валежи. Какви са температурите в Хасково и Смолян , както и какво време ни очаква до края на деня, нека чуем от дежурния синоптик в НИМХ Христо Христов. "Температурата в Смолян е 16 градуса. Днес над Източните Родопи ще има значителна облачност,..

публикувано на 26.06.22 в 10:32

В Кърджали ще се построи Планетариум

Кърджали се сдобива с планетариум. Ще се изгради в с градата на астрономическата обсерватория в парк „Простор" над града. Апаратурата е осигурена, търсят се средства за издигането на 7- метровия сферичен купол, на който ще се показва звездното небе и през деня, заяви Агоп Узунбохосян, директор на Обсерваторията в Кърджали. "Цялата идея с е..

публикувано на 26.06.22 в 10:21

Национален съвет на БСП днес

И зпълнителното бюро на БСП свиква Национален съвет . Дневният ред на пленума ще включва отчет за свършената работа от министрите на Социалистическата партия и даване на мандат за преговори за съставяне на правителство. Заседанието се провежда в края на седмицата, в която левите нe дадоха подкрепа да се свали ветото за Северна Македония, както и..

публикувано на 26.06.22 в 10:18

"Еньовденска магия" ще омайва тази вечер под Перперикон

 В подножието на Перперикон тази вечер от 18 часа  ще се проведе фестивалът "Еньовденска магия". Организатори на събитието са Общинският център за младежки дейности в Кърджали и Община Кърджали. Предстои "едно вълнуващо пътешествие в тайните на собствените ни души, които ще се слеят в ритъма на песните, танците и свирните. Нощта на Еньовден е..

публикувано на 25.06.22 в 15:40