Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима изявени абитуриенти от четири училища получиха стипендията "Кърджали"

Шестима изявени абитуриенти от четири училища получиха стипендията "Кърджали" тази година. Станислав Карев от Средно училище "Отец Паисий", Теодора Чанева и Хабиш Иса от "Петко Рачов Славейков", Нарин Мехмед и Борислав Енчев от Езикова гимназия "Христо Ботев" и Мерджан Моллахасан от "Йордан Йовков" са носители на отличието. Те са класирани на призови места на международни и национални конкурси и са приети предсрочно във висши училища в страната. Младите хора получиха плакет, грамота и статуетка от кмета на Кърджали Хасан Азис. 

Общо 34 ученици бяха наградени за достойното си представяне на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания.

Наградите връчи кметът на община Кърджали Хасан Азис.

Освен 34-те ученици от четири възрастови групи, беше връчена още една колективна награда на вокално-фолклорна група „Звъче” и солисти при СУ „Отец Паисий” с природо-математическа насоченост – Кърджали.

От 2006 г. община Кърджали връчва специална стипендия „Кърджали”,  грамота и  статуетка  за най- изявен абитуриент за 2022 година. 

Постиженията на изявените абитуриенти: 

 Станислав Карев  - ученик от XII клас на СУ „Отец Паисий” 

-Отлично представяне на Национални състезания по информатика за 2013, 2014, 2015, 2016 година. 

-Оценка: Отличен (6,00) от Национална олимпиада по Информационни технологии за учебната 2017/2018 година. 

-Оценки Отличен и Много Добър от Национална олимпиада по информационни технологии за учебните 2018/2019, 2020/2021 година. 

-Класиран за Националния кръг на олимпиадата по информационни технологии за настоящата учебна година. 

-Участие и призово място в Национален есенен турнир по информационни технологии “Джон Атанасов” за 2021 година. 

-Участие и отлично представяне в Национално състезание по Компютърни мрежи през 2021 и 2022 година. 

Теодора Шанева - ученичка от XII а клас на СУ „П.Р. Славейков”  

-Първо място в България на Националната олимпиада по История и цивилизации през миналата учебна година; 

-Първо място в Националния конкурс, посветен на 135-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румения. 

-Носител на Националната награда на проф. д-р Лъчезар Цоцорков – 2020 година. 

-Носител на специалната награда на Историчеснки музей, Варна – 2020 г. 

-Участник при организирането на 5-тата и 6-тата Национални ученически конференции по История и цивилизации 2019 и 2021 година в гр. Кърджали, СУ „Петко Рачов Славейков“ 

-Участник при представяне на иновативни практики – Кърджали и Бургас, 2021 година; 

-Приета за студент в Технически университет Габрово, специалност „Стопанско управление“. 

Нарин Мехмед- ученичка от XII клас на Езикова Гимназия „Христо Ботев” 

Приета за студентка в: 

-  Факултет по математика и информатика на ПУ «П. Хилендарски» - Пловдив; 

- Физико-технологичен факултет на ПУ «П. Хилендарски» - Пловдив; 

- Филиал на ПУ «П. Хилендарски» в гр. Кърджали; 

- Филиал на ПУ «П. Хилендарски» в гр. Смолян;  

- Филиал на МГУ София; 

- Икономически университет Варна; 

- Русенски университет „Ангел Кънчев“; 

- Висше училище по застраховане и финанси София; 

- Висше военноморско училище – град Варна;  

- Технически университет Габрово. 

Преждевременно е приета за студентка в ТУ – София с отлична оценка 6,00 по математика.  

Мерджан Моллахасан- ученичка от XII клас на СУ„Йордан Йовков” 

 - Почетен сертификат и грамота в Национален ученически конкурс за есе по счетоводство “Счетоводната  професия в България –  

- Национално състезание “Практични финанси” на  МОН 2021 г. – получени са сертификат,  грамота и ученичката е класирана на финален кръг; 

- Национално ученическо състезание към катедра Маркетинг на Стопанска Академия „Димитър А. Ценов“ гр. Свищов. Специална награда и почетен сертификат. Приета в избрана специалност, редовна форма на обучение, без приемен изпит; 

- Участие в конференция по Национална програма “Иновации в действие” със съдействието на РУО Кърджали; 

Борислав Енчев- ученик от XII клас на Езикова  Гимназия „Христо Ботев” в паралелка с чуждоезиков  профил немски  с английски език. 

Още от осми клас, вече пет години той участва активно във всички състезания и конкурси по Немски език, Български език и литература, Математика,  Философия и редовно печели призови места на национално ниво. Той участва и във всички състезания по природни науки и винаги печели първи места.  С отлична оценка и звание «Лауреат»  от Национален кръг на олимпиадата по Немски език през тази учебна година е приет за студент в СУ «Св. Климент Охридски» София, Специалност Немска филология. Борислав спечели и международна стипендия на Немската централа за образование в чужбина и Немската служба за академичен обмен.  През последните две учебни години той се класира за участие в международни състезания «Младежта дебатира» на немски език и «Четящи лисици» на немски език където представя не само Гимназията, град Кърджали, но и България. Успехите му през годините са многобройни: 

Хабиш  Иса – 12 а клас в Средно Училище  „П. Р. Славейков“  гр. Кърджали 

•  Първо място в България на Националната олимпиада по История и цивилизации през учебната 2019/2020 година; 

•  Носител на специалната награда на Исторически музей Варна през 2020 година; 

•  Първо място в Национален конкурс „Куба – близка и далечна“ през 2020 година в категория реферат; 

•  Участник в Националния кръг на олимпиадата по Гражданско образование през 2021 година 

•  Участник при организирането на 5-та и 6-та Национални ученически конференции през 2019 и 2021 г. в гр. Кърджали, СУ „Петко Рачов Славейков“ 




По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На Лазаровден децата от Неделното училище в "Св. Йоан Предтеча" събират върбови клонки

За поредна година децата от неделното училище към православния храм "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали ще събират върбови клонки, които ще бъдат раздавани на Цветница на хората в църквата.  В събота, в 10 часа, след Светата божествена литургия в Лазарова събота се организираме и тръгваме, каза за Радио Кърджали отец Николай Величков и покани всеки, който..

публикувано на 26.04.24 в 18:02

"Възраждане" представи кандидатите си в Хасково

Народният представител в последните три парламента Георги Георгиев ще води листата на „Възраждане“ в 29 Многомандатен Избирателен Район - Хасково и на изборите за народни представители на 9 юни, съобщиха от партията. Георгиев е бил и народен представител от Възраждане и в област Кърджали.  Листата е от 16 кандидати за народни представители. Втора е..

публикувано на 26.04.24 в 17:13

Властите приеха мерки срещу коклюш

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева. "Основната планова..

публикувано на 26.04.24 в 16:44

На Лазаровден в ОДК-Кърджали представят обичая "Лазаруване"

По повод настъпващите празници, момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева ще представят пролетния момински обичай "Лазаруване" на 27 април, събота, от 11 ч., в двора на детския комплекс. На празника малките лазарки ще разкажат за традициите и обичаите за Лазаровден, ще пеят лазарски песни и ще благословят..

публикувано на 26.04.24 в 16:24
Георги Дяков, Анета Георгиева и Мустафа Вели (отляво надясно) представиха на пресконфереция листата на Възраждане

"Възраждане" регистрира 7-членна листа в РИК за парламентарните избори

В Районната избирателна комисия в Кърджали партия "Възраждане" първа регистрира днес листата си с кандидати за участие в предсрочните парламентарни избори на 9 юни. Листата се състои от 7 души. Водач е Георги Георгиев, областен координатор на партията за Кърджали и Хасково и народен представител в 47-то, 48-то и в момента в 49-то НС.  Втора в листата..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

Радослав Милев: Процедурата по финансово оздравяване на Община Кърджали не е прецедент

На последното си заседание съветниците от Кърджали взеха решение за стартиране процедура за финансово оздравяване на общината. Според общинския съветник Радослав Милев от Демократична България това, че влизаме във финансово оздравяване в никакъв случай не подобрява финансовото състояние на общината: "Процедурата по финансово оздравяване на общината..

публикувано на 26.04.24 в 14:40

Депутатите отмениха данъка за бране на гъби, билки и горски плодове

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма да е..

публикувано на 26.04.24 в 11:59