Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хюман Райтс Уоч: Български граничари бият и обират афганистански имигранти

Български граничари бият, обират и разсъбличат афганистански имигранти, опитващи да влязат у нас. Това твърдят от организацията Хюман Райтс Уоч в специален доклад, засягащ случаи на нелегални, съгласно международното право, връщания на хора обратно през границата между ноември 2021 и април 2022.

От Хюман Райтс Уоч са събрали показания на 15 афганистанци за 17 отблъсквания обратно през турската и гръцката граница между ноември 2021 и април т.г., както и за два други случая миналото лято.

14 от пострадалите твърдят, че български полицаи са им нанесли побой, преди или след задържане, което е последвано от насилствено връщане обратно през границата. В 10 от случаите, граничарите са присвоили вещите на мигрантите, съблекли са дрехите им и са ги изоставили боси и само по бельо при зимни температури.

"Ритаха ни като футболни топки,  успях да предпазя само главата си. Носеха тежки обувки със стоманени върхове. Обратно на границата ни биха пак и ни казаха: "Не се връщайте отново", гласи едно от свидетелствата на афганистански имигранти, записани от Хюман райтс уоч.

Друг разказ е този на 14-годишно момче, което става свидетел на тежък 20-минутен побой над мъжете в неговата мигрантска група. Впоследствие са нахапани от озлобено граничарско куче, разсъблечени са и са отблъснати обратно през границата с Гърция.

В нито един от случаите полицаите не са предоставили на мигрантите възможност за кандидатстване за убежище, каквото задължение същестува съгласно европейското законодателство.

Правозащитните припомнят и че според българската конституция трябва да се предоставя възможност за закрила на хора, които са преследвани в страните си.

"Докато българските институции приветстват бежанци от Украйна, давайки им достъп до информация за временна закрила и пребиваване в България, те брутално издевателстват над афганистанци и други търсещи убежище", казва Мишел Рандхауа от офиса на Хюман Райтс Уоч в Ню Йорк и призовава българските и европейски власти да вземат нужните мерки, за да спре насилието и принудителното връщане през границата на мигрантите.

От Хюман Райтс Уоч припомнят, че издевателства от страна на български граничари спрямо влизащи от Турция се наблюдават от 2014 година насам.


По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Вътрешният министър Калин Стоянов дава брифинг в сградата на ОД на МВР в Пловдив - 13 август 2024 г.

Калин Стоянов за акцията срещу Гайтански: Казус, по който МВР не е пряко отговорно

Вътрешният министър Калин Стоянов предположи ,че Румен Гайтански и Стоян Мавродиев ще бъдат обявени официално за издирване във връзка с разследването , в което МВР оказва съдействие на антикорупционата комисия. Стоянов допълни, че МВР работи по случая само въз основа на постановления ,които са постъпили официално. "Продължаваме да оказваме съдействие..

публикувано на 15.08.24 в 13:53

Медикаменти от Турция са задържани на ГКПП "Капитан Андреево"

Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ спряха контрабанда на лекарствени продукти от Турция, съобщиха от отдел „Връзки с обществеността“ на Агенция „Митници“. От там уточниха, че акцията е част от съвместната операция между органите на Агенция "Митници", Главна дирекция (ГД) "Борба с организираната..

публикувано на 15.08.24 в 11:50

По-високи цени на пазара в Кърджали в сравнение с миналата година

В разгара на летния сезон купувачи на кърджалийския пазар не липсват. Избрали са ранните часове преди обяд, за да избягат от жегата и да си напазаруват плодове и зеленчуци. За пазаруващите стоките са скъпи, за търговците – нормални. Част от клиентите споделят, че цените в сравнение с големите градове на страната са по-ниски. Други пък..

публикувано на 14.08.24 в 17:12

Заменят печки с климатици в Смолян

Над 2000 домакинства ще бъдат финансирани по проекта за подмяна на горивната база в община Смолян.  В края на месец септември т.г. ще се обяви нов прием, а първите уреди ще бъдат монтирани в края на годината. Заявления за участие досега са подали над 1470 домакинства  като по проекта се очаква да бъдат финансирани над 2000, посочи..

публикувано на 14.08.24 в 16:49

Дават на концесия езерото в парк Кенана в Хасково

Община Хасково откри процедурата за определяне на концесионер за строителство, експлоатация и поддържане на обект – публична общинска собственост в местност Кенана за Обществен извънселищен горски парк. Пълният набор от документи и приложения са приложени към публикуваното днес на сайта на Община Хасково уведомление. Желаещите да участват в..

публикувано на 14.08.24 в 16:49
Снимката е илюстративна

Задържаха шофьор, употребил наркотик

Шофьор, употребил наркотик и спътника му са задържани в РУ – Кърджали след опит за избягат от полицейска проверка. Около 23 часа полицейски патрул подал стоп палка на шофьор на лек автомобил „Фолксваген“. Последвало неподчинение и бягство в посока към село Йончево. След преследване в селото водачът и спътникът му слезли от колата и побягнали към гората...

публикувано на 14.08.24 в 12:23

Обсъдиха общия устройствен план на Хасково

Публично обсъждане на Общ устройствен план на Община Хасково - фаза Предварителен проект и Доклад за Екологична оценка към него се проведе в зала „Хасково“. „Удовлетворен съм, че стигнахме до този етап на обществено обсъждане на Предварителен проект на Общия устройствен план на Хасково. Благодарение експертите на Община Хасково и на екипа,..

публикувано на 14.08.24 в 11:02