Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се поскъпване с 30 процента на водата в Кърджали

Снимка: Радио Кърджали
Очаква се с около 30 процента да се повиши цената на питейната вода на "ВиК - Кърджали". В момента КЕВР разглежда предложението за новата цена.
Ръстът на цената е свързан и с дългосрочния заем от над 6 милиона лева на водното дружество. Кредитът е за изпълнението на проекта за реконструкция на водопроводната система и канализацията в общините Кърджали и Момчилград. 
"Общата стойност на проекта е 67 млн. 672 хил., от които 12 процента е собственото участие на бенефициента, съфинансиране. Което означава, че този заем, той е дългосрочен заем и ще влезе в цената на водата. Тоест всички ние, като потребители, имаме участие в този голям проект. Предстои сега разглеждане на бизнес плана, съгласуване с Асоциацията и утвърждаване на цената - някъде около 30 процента", каза пред журналисти инж. Славчо Славков, управител на "ВиК-Кърджали".
Около 80 процента от строително-монтажните работи по магистралния водопровод вече са приключени. Предстои преминаването на яз. "Кърджали". Има разрешение от НЕК от началото до края на месец септември нивото на язовира да се понижи, за да бъде извършено преминаването. Дължината на участъка, по който се работи е около 17 км - от помпена станция "Ненково" до пречиствателна станция "Енчец". Предстои реконструкция и модернизация на пречиствателната станция с изграждане на допълнителна, за третиране на отпадъчните води.
Някои от другите проекти, по които се работи, включват изграждане на главни водопроводи в населени места, както и канализационна мрежа на кварталите Гледка и Горна Гледка, както и на Прилепци и Резбарци.
Заради натоварения трафик през лятото реконструкциите по бул. "Беломорски" ще се извършат след месец септември.
Голямата цел на мащабната реконструкция е намаляването на загубата на питейна вода, която е близо 50 процента и подмяна на 60-годишните стоманени и етернитови тръби, по които най-често стават авариите, уточни инж. Славчо Славков.
Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха деца, предотвратили пожар в Смолян

Две деца, предотвратили горски пожар в Смолян, бяха наградени от директора на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Момчетата получиха признание за своята смелост. Те бяха отличени с грамота за граждански принос от комисар Кичуков. Припомняме, че инцидентът се случи на 25 август, на улица в квартал „Райково“. Късо..

публикувано на 28.08.24 в 17:20

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн: Новото начало продължава

На въпрос дали е с Доган или с Пеевски , кметът на Кърджали Ерол Мюмюн каза, че е с кърджалийци и подчерта, че Новото начало продължава. Какво каза още градоначалникът, чуйте във видеофайла.   

публикувано на 28.08.24 в 16:48

Вила "Армира" е посетена от 1200 души само за две седмици

Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август. Археологическият обект привлича все повече хора от различни краища на света . Вилата отвори отново врати през юни тази година , след като беше реновирана по европейски проект за близо 8 млн. лева. Главният екскурзовод Красимира Хърсева каза, че това е..

публикувано на 28.08.24 в 16:43

Областният управител Никола Чанев свиква консултации за състава на РИК

Областният управител Никола Чанев свиква публични консултации за определяне състава на РИК в 9-и многомандатен избирателен район Кърджали за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Консултациите са във връзка с указа на президента Румен Радев от вчера и ще се проведат на 1 септември , неделя, от 11 часа  в зала 301 на Областната..

публикувано на 28.08.24 в 15:22

До месец и половина приключва ремонтът на покрива на Художествената галерия

Дългоочакваният ремонт на покрива на художествената галерия "Станка Димитрова" в Кърджали започна. Средствата за ремонтните дейности са близо 103 хиляди лева, а крайният срок за изпълнение е месец и половина. Управителят на фирмата-изпълнител поясни какви ремонтни дейности предстоят: " Основен ремонт на покривната конструкция , която беше много..

публикувано на 28.08.24 в 14:16

Спряха нерегламентирана продажба на лекарства в интернет

Сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет е спрян след постъпил сигнал в Комисият а за защита на потребителите. Това съобщиха от организацията. Сайтът е предлагал медицински продукти с неясен произход и съмнителни качества. Експерти от Комисията за защита на потребителите са извършили проверка , при която е установено, че в..

публикувано на 28.08.24 в 14:00
Димитър Главчев

Главчев назначи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на здравеопазването е назначен Петко Стефановски, който заемаше същия пост и при предходното служебно правителство.  Като заместник-министри на културата се връщат също Амелия Гешева и Илко Ганев.  

публикувано на 28.08.24 в 13:02