Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева от 1 юли

Снимка: Радио Видин

Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева от 1 юли - това предвижда проект за промени в държавния бюджет за тази година, който ще се обсъжда на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник.

Според проекта от 1 октомври ще има още едно увеличение на максималната пенсия, и тя ще стане 3400.

На заседанието ще бъде разгледан целият пакет от антикризисни мерки на управляващите.

Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова дейност,  отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременят с 10%. Освен това, изплащаните към 30 юни допълнителни суми, т.нар. Covid добавки и индивидуалните компенсации, които представляват разликата между дохода от пенсия през декември миналата година и през януари т.г., се включват в действителния размер на получаваната лична пенсия за трудова дейност.

Също от 1 юли минималната пенсия става 467 лева, вместо досегашните 370, а социалната пенсия за старост се увеличава от 170 на 215 лева.

От 1 октомври пенсиите за трудова дейност ще се увеличат с прилагане на модифицирано правило за осъвременяване, като процентът на увеличение за всяка година ще бъде по-голямото измежду нарастването на средния осигурителен доход или средногодишната инфлация.

Очаква се средната пенсия през юли да достигне 658 лева, а през октомври - 709 лева.

На тристранния съвет ще бъдат обсъдени и предвидените от 1 юли мерки по антикризисния пакет, сред които въвеждане на намалена ставка на ДДС в размер на 9% за доставки на централно отопление и на природен га, нулева ставка ДДС за доставки на хляб, увеличаване размера на данъчните облекчения за деца и др.


По публикацията работи: Божидар Чолаков
Вижте още

Измрялата риба в Студен кладенец не е отровена с тежки метали, проверява се и качеството на водата

Няма категоричен отговор защо рибата измира в яз. "Студен кладенец", въпреки множеството извършени проверки. Последните резултати показват, че рибата не е заразена с тежки метали. Служители на агенция по безопасност на храните правят проверка на животновъдните ферми край река Перперешка. Басейнова дирекция Пловдив проследява качеството на водата в яз...

публикувано на 04.07.22 в 13:42

Подписка за отварянето на открития басейн в Кърджали

Подписка, с която да поискат отварянето на открития басейн в Кърджали инициира Димитър Григоров. Младежът не пести сили и обикаля дори от къща на къщи при всеки, който пожелае да положи подписа си за делото. Само за два дни е събрал поне 300 подписа. Искането вече има и електронен вариант. Там събирането на подписи обаче върви изненадващо по-бавно...

публикувано на 04.07.22 в 11:39

Омбудсманът: Държавата да компенсира сметките за газ и парно на домакинствата

Омбудсманът Диана Ковачева настоя държавата да компенсира сметките за газ и парно на домакинствата. В препоръка до премиера в оставка Кирил Петков Ковачева иска държавата да изработи програма за компенсиране през следващите 12 месеца. Поводът са множеството жалби и сигнали до омбудсмана, в които гражданите са притеснени, че няма да могат да покриват..

публикувано на 04.07.22 в 11:36

Крумовградчанин шофира след употреба на три вида наркотици

Водач, управлявал автомобил след употреба на три вида наркотици, бил задържан в РУ-Крумовград. На 2 юли малко преди 12 часа в града за проверка полицейски служители спрели лек автомобил „БМВ“, управляван от 30-годишен. Направеният тест за дрога отчел положителен резултат за кокаин, канабис и амфетамин. Водачът е бил задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 04.07.22 в 11:33

Трима от кирковско налитат на полицаи

Трима са били задържани в РУ-Кирково за скандал, сбиване и съпротива срещу полицейски служители. Инцидентът станал в село Добромирци на 2 юли около 22,30 часа. По първоначални данни инициатор на конфликта бил 30-годишен мъж. На агресивното му поведение реагирали близки на неговата съпруга, скандалът прераснал в сбиване, в което 30-годишният използвал..

публикувано на 04.07.22 в 11:30

Непълнолетна с наркотици

Наркотично вещество било намерено от полицейски служители от РУ-Кърджали при проверка на непълнолетна.  16-годишна била проверена на 1 юли около 15 часа на улица в областния град.  Полицаите открили пликче със суха листна маса, която при извършен тест реагирала на канабис. Дрогата е иззета.  Образувано е досъдебно производство за незаконно притежаване..

публикувано на 04.07.22 в 11:28

Второ поредно денонощие не са регистрирани починали с Covid в страната

2 са новорегистрираните случаи на инфекцията в област Кърджали, в Хасково-1, за област Смолян има отчетени 2 нови случая за последното денонощие, сочат данни на Единния информационен портал. 183 са новите случаи на Covid-19 в страната за последните 24 часа или със 131 по-малко спрямо ден по-рано. Над 67,2% от новозаразените не са ваксинирани...

публикувано на 04.07.22 в 11:24