Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Златоград започват огледи след обилната градушка

Снимка: Радио Шумен

В Златоград започват огледи след обилната градушка, която на места образува ледена покривка от над 20 сантиметра. Пред кореспондента на БНР в Смолян кметът на Мирослав Янчев обясни:

"10-15 минути обилни валежи с градушки. Всички насаждения на територията на Златоград и района са на земята. Цветя, зеленчуци, плодове - всичко това е вече минало. На места има 20 см. ледена покривка. Там, където се отводняват решетките, има 40-50 см. В момента има дежурни екипи на администрацията, които почистват отводнителните решетки. Имаме запушване на канализации, на отводнителни канали, които не можаха да поемат този обилен валеж. Сега ще оглеждаме и ще сметнем щетите, ако има такива, върху инфраструктурата. Още е рано да кажем какво е положението". 

Почти в цялата Смолянска област има нанесени щети. От областната администрация ще настояват за спешно почистване на речните корита в региона, каза за БНР областният управител Емил Хумчев:

"В редица общини имаме населени места, които са наводнени. Частично пропаднало е трасето Борино-Доспат. Движението е в една лента и се контролира от "Пътна полиция". Редица кметове в областта сигнализират за свлачища и изпочупени керемиди. Почти на 100% е унищожена реколтата в община Неделино. В Златоград също е имало множество валежи и градушка".
По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

РУО Кърджали: 988 седмокласници са класирани на първи етап

Учениците, които кандидатстват за места в гимназиите след седми клас в област Кърджали са 1101. От тях 988 са класирани на първи етап. Това съобщи Ангелина Костова, началник на Регионално управление на образованието. Тя уточни, че 33-ма са  ученици, които не са класирани по никое от своите желания. Около 80 пък не са подали заявления. 28 седмокласници от..

публикувано на 17.07.24 в 16:26

Задържаха издирван за почти 752 килограма кокаин

Хасковският окръжен съд задържа под стража 31-годишен мароканец, издирван от властите в Нидерландия за изтърпяване на 6-годишна присъда за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Мароканецът е задържан на ГКПП „Капитан Андреево“ при опит за излизане от страната ни за Република Турция. Европейската заповед за арест е..

публикувано на 17.07.24 в 16:00

Огнената стихия достигна до къщите във Воден, евакуират жителите

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово. Огънят е достигнал до къщите в село Воден и се налага временна евакуация на жители. Силният вятър в следобедните часове отново е разпалил пожара, като огънят е преминал към къщите в село Воден, информира говорителят на полицията Татяна Павлова.  На мястото на пожара са над 10..

публикувано на 17.07.24 в 15:01
Служителките в паспортното звено в РУ – Кирково

Благодарност за служителките от паспортното звено в РУ – Кирково

Благодарствено писмо е изпратено в РУ – Кирково от Джелал Хасан за три служителки в паспортното звено в управлението. На 12 юли тази година местният жител придружил свои близки, които подали заявления за издаване на лични документи. Семейството останало възхитено от професионалното, коректно и вежливо отношение на служителките Юлия..

публикувано на 17.07.24 в 14:49
Стадо от почти изчезналата у нас каракачанска овца в района на адаптационната волиера на белия лешояд в ПП

Животновъди от цялата страна в подкрепа на пострадали колеги в Свиленградско

Животновъди и земеделци от цялата страна започнаха акции в подкрепа на пострадалите си колеги от района на Свиленград. Пожарът в района изпепели десетки хиляди декари пасища и  остави хиляди животни без места, където да пашуват и без фураж, а това налага спешна намеса и  от страна на държавата - обясни Симеон Караколев от Асоциацията на..

публикувано на 17.07.24 в 14:26

Жителите на село Пчеларово са с режим на водата

 Причината за водния режим в Пчеларово е засушаването, каза кметът на селото Маргарита Стойкова. Тя обясни, че водата идва на 8 часа, за един час. Помпата не е спирала, единствено в неделя е била спряна за един час, информира кмета на чернооченското село: "Самите водоизточници намаляват. Водата намалява. Имаше един малък теч, който отстраниха, и се..

публикувано на 17.07.24 в 12:01

Източните Родопи отбелязват 187 години от рождението на Васил Левски

Себеотрицание, честност, борбеност и вяра в правото на национална свобода и достоен живот. Всичко това олицетворява един от най-обичаните български национални герои – Васил Левски.  На 18 юли тази година България отбелязва 187 години от неговото рождение, а по традиция честванията вече започнаха на 11 юли от паметника на Апостола на..

публикувано на 17.07.24 в 11:17