Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плюшено чудовище с остри зъби е най-новата тревожна тенденция в социалните медии, засягаща децата

Снимка: Ангел Шенков



„Huggy Wuggy“ е името на най-новия детски герой, въздействащ върху умовете на впечатлителните деца. Точно когато светът преодоля опасното предизвикателство на „Момо“, играта „Синият кит“ и тревожната адаптация на играта Squid Game-to-playground, има нова тенденция, която родителите трябва да следят.

„Huggy Wuggy“ е игрови герой от видео играта „Poppy Playtime”, който може да ви накара да се сетите за римата за мечката „Fuzzy Wuzzy“. Смущаващият персонаж изглежда като кошмарна версия на плюшено мече със страшна усмивка, остра като бръснач. Същевременно видеоклипове на играчката в социалните медии допринасят за страховитият й имидж и карат родителите да повдигат вежди, а училищните служители да изпращат бележки вкъщи.

Сладкият злодей вдъхнови множество ЮТюбъри да създават пародии на страховити песни, които, макар и да не са предназначени за деца, са лесни за намиране и гледане от децата онлайн. Песните, направени от феновете на играта в YouTube, говорят за „прегръдката, която разбива гръбнака“, за “остри зъби” и “много кръв”.

Най-популярната неофициална песен с текст "прегърни ме, докато умреш" възмущава родителите в България, които масово разпространяват Facebook пост на притесненa майка, която призовава за внимание и контрол над играчката.

Но може би се питате – защо „Huggy Wuggy” е толкова популярен? И какво трябва да знаят родителите?

„Huggy Wuggy“ е антагонистът в глава 1 на хорър видеоиграта "Poppy Playtime", проектирана от "MOB Games". Въпреки, че в играта няма графично насилие или кръв, има пръски кръв в цялата фабрика в която се развива историята в играта. Освен това ужасната природа на играта вероятно ще бъде твърде страшна за по-младата публика, казва ЮТюбърт Константин Кънев, по известен като NoThx.

Въпреки, че името кара героя да звучи като липсващ член на „Teletubbies“, то е всичко друго, но не и мече от „Care Bears“.  Когато отвори уста синия плюшен мечок, има редици остри зъби. И това е само върхът на айсберга. “Poppy Playtime” е игра за оцеляване в изоставена фабрика за играчки. Играчите трябва да решават пъзели, докато “Huggy Wuggy” ги ловува, казва NoThx.

“Въпреки страшните моменти играта развива и логиката на децата, понеже тя е пълна с различни интерактивни пъзели и тяхното разрешаване. Буквално в самата игра има вкарани мини игри, които развиват по бързата им реакция, ориентиране, както тяхното цветоусещане.“

Започвайки като плюшена играчка, която просто иска да прегърне, “Huggy Wuggy” за първи път се появява на децата като статичен герой, застанал неподвижно на гигантски цокъл. С напредването на играта той изчезва от цокъла и бързо се превръща в убийствено 9 футово чудовище, разкривайки редици остри зъби, докато преследва играча през отворите на изоставената фабрика за играчки, където е създаден.

И така, защо „Huggy Wuggy“ е толкова популярен?

В началото не можех да си представя защо децата биха искали страшно чудовище за играчка! Но тогава се замислих и прочетох психологията зад чудовищата, страха и напрежението. По думите на детския фентази автор Весела Фламбурари: "Страшните герои от приказките учат децата да не се страхуват от вътрешния си свят":

„Големите родители често ги е страх да четат страшни приказки на децата си, защото самите тях ги е страх от страха. Но в живота на детето той се появява в реални ситуации и то може да остане парализирано. И тук, на помощ ни идват точно лошите герои, които противостоят на добрите и така помагат справедливостта най-накрая да възтържествува. Водено и от добрите, и от лошите герои в своя живот, детето се учи на справяне с проблемите.“

Всъщност „Huggy Wuggy“ помага на децата да нормализират и обработват страховете си. Въпреки, че изглежда заплашително, цветнто мече може да помогне на децата да нормализират истинските страхове от това, че са малки и по същество безпомощни в голям страшен свят.

Съживяването на чудовища чрез игра помага на децата да обработват „чудовищата“ в ежедневието си, независимо дали това е това, което се крие под леглото във въображението им, или нарастващото усещане за собствената им смъртност.

Интересно е да се отбележи, че играчът може да оцелее в „Poppy Playtime“, показвайки на децата, че могат да се изправят и да преодолеят страха си от чудовища и да живеят, за да разкажат приказката.

Детският психолог Евгения Мишева призова родителите да останат бдителни, напомняйки, че „децата могат да бъдат разстроени и объркани от това, което виждат“:

”Тази играчка има лошо влияние върху децата, понеже героят е емоционален образ наситен с лоши преживявания. Това може да рефлектира върху поведението на детето в последствие, основно заради чувството на потиснатост, заради прегръдката на играчката. Както знаете, Хъги се закача около врата на децата.„

"Poppy Playtime" няма официално възрастово ограничение. Въпреки това, минимална възраст от 8 години е предложена от Zach Belanger, главен изпълнителен директор на "MOB Games".

Много възрастни и деца обичат да играят със страх. Той инжектира драма в нашия иначе предимно свободен от драма живот живот. Страшните моменти задействат невротрансмитери като ендорфини, серотонин, окситоцин и допамин – които създават стимулиращ и удовлетворяващ прилив в телата ни.

Независимо дали сте „за" или „против" „Huggy Wuggy“, той не е първата потенциално вредна тенденция и няма да е последната. В този ред на мисли откритите и честни разговори с вашето дете могат да му помогнат да се ориентира в дигиталното пространство и детската площадка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21