Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частичното бедствено положение в община Ардино е отменено

отнесеният през декември мост на Арда до село Китница
Снимка: Радио Кърджали

Частичното бедствено положение в община Ардино е отменено със заповед на кмета Изет Шабан. Водите на река Арда, които на 11 юни заляха моста при село Китница и откъсната пътя за шест населени места, вече са спаднали и по моста може да се минава.
През декември, при предишен порой, реката отнесе пешеходния мост, който се използваше в подобни аварийни ситуации. Приоритет на общинското ръководство е да се изгради отново висок и стабилен мост в района на потопяемия при село Китница. И към момента обаче не е получено финансиране от страна на държавата за щетите, причинени от миналогодишния порой, каза кметът на Община Ардино Изет Шабан. "Но имаме уговорка да се направи проект от тяхна страна (от страна на АПИ, бел.ред.) и да се реализира този проект", уточни Изет Шабан. 

"Не сме получили финансиране и за другите щети, които са понесени - около Дяволския мост, но там и ние не сме направили съответните преписки. Защото уговорката беше мостът да се реши генерално", каза още той.

Вариантите са два. Първият е АПИ да направи моста, който ще бъде за дълги години напред, тъй като отсечката е част от републиканската пътна мрежа. Другият вариант е общината да възстанови отнесения, като се вдигне височината и се направи съоръжението по-стабилно, така че да минават леки коли, уточни кметът на Ардино.

Към вторник няма съобщения за появили се срутища, свлачища или наводнени населени места в района след падналите валежи в почивните дни. Единствено на 12 юни е прекъснато електрозахранването в района на Далджата и селата Чубрика и Ленище, но аварията е отстранена. Градушките, които са паднали в община Ардино, са в района на Бял извор, но не са нанесли сериозни щети на реколтата, коментира още кметът на Ардино Изет Шабан..

Каква е обстановката в планинската община, има ли пострадали села или хора от проливните дъждове и какъв е шансът скоро да бъде възстановен отнесения още през декември мост на същото това място, чуйте в разговора на Станислава Георгиева с кмета на община Ардино Изет Шабан в прикачения звуков файл..


По публикацията работи: Станислава Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Юксел Йозкан: Разцеплението в ДПС ще стимулира избирателите в Турция

Според проф. Юксел Йозкан, бивш депутат в турския Меджлис и бивш дългогодишен председател на изселническа организация "Балгьоч" , разцеплението в ДПС ще стимулира изселниците и те ще са по-активни на предстоящите избори. „Разцеплението в ДПС ще задълбочи политическата криза в страната. Разбира се, това пък от своя страна ще се отрази и на..

публикувано на 15.08.24 в 11:25

Къща и две пристройки изгоряха при пожар в Хасковско

Къща и две неизползваеми пристройки за животни са изгорели в село Дъбовец, община Любимец.  Пожарът избухна вчера следобед, съобщиха от  Областната дирекция на МВР в Хасково, предаде БТА.  Установено е, че пламъците са избухнали в двор на къща, обитавана от 65-годишен мъж, който е задържан за 24 часа.  По случая се води досъдебно производство.  Към..

публикувано на 15.08.24 в 11:01

18-годишен мотоциклетист пострада

Две са пътните произшествия вчера в областта. 19-годишен мотоциклетист пострадал при катастрофа в Кърджали около 16 часа. Водачът загубил контрол над управлението и паднал на пътното платно. Напуснал мястото, без да уведоми контролните органи и след около час посетил Филиала на спешна помощ в Момчилград. След прегледи е бил освободен за домашно лечение...

публикувано на 15.08.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Задържаха 59-годишен за пожара край с.Щерна

59-годишен е задържан като съпричастен към големия пожар в землището на село Щерна със значителни материални щети.  По първоначални данни мъжът е проявил небрежност при боравене с огън, опитал се да загаси пламъците, но не успял.  Пожарът възникна на 13 август малко след 17 часа и обхвана около 150 декара площ.  В потушаването му бяха включени сили..

публикувано на 15.08.24 в 10:53
Снимката е илюстративна

Голямо количество дрога е открита в Комунига, доставил я тийнейджър

Голямо количество наркотик е открито и иззето от жилище в село Комунига. При извършено претърсване полицаи от РУ – Кърджали открили около 1,4 кг суха листна маса, която при тестване реагирала на марихуана. По първоначални данни дрогата е доставена от 18-годишен. Младежът е бил установяван да управлява автомобил след употреба на наркотично вещество. По..

публикувано на 15.08.24 в 10:46

Очакват над 2 хиляди души на събора в кв. "Гледка"

Днес в кърджалийския квартал Гледка ще се проведе традиционния събор, който е от културния календар на община Кърджали. Съборът се организира от читалище "Родопски фар - 1938" с подкрепата на общината. Председателят на на читалището Иван Узунов каза, че тове е най-старият събор. Първото му издание е било през 1938 година, а през 2023-а е събрал над 2..

публикувано на 15.08.24 в 09:15

191 пожара са избухнали и са били потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 191 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Екипите на пожарната са реагирали на 241 сигнала за произшествия. При пожарите има един загинал и петима пострадали.  Мъж на 85 години загина при пожар в Банкя. Сигналът за инцидента е..

публикувано на 15.08.24 в 07:37