Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Разстрели" спечели престижен фестивал в Шумен

разстрел
Снимка: Уикипедия


Хасковската лента "Разстрели" спечели първа награда на престижния международен филмов фестивал "Мадарски конник" в Шумен. 22-минутният документалният филм разказва уникалната и драматична история на Трайчо Пандов. 
Бивш комунист и ремсист, който преминава на страната на властта. Става агент на Държавна сигурност и собственоръчно избива бившите си другари.
 Създава собствена агентурна мрежа. В периода 1941-44 Пандов е извършил 80 убийства, за които признава пред Народния съд. 
През април 1945-а година той също е разстрелян. Въпреки, че му е обещана пощада. Само и само да не издаде кои видни комунисти, вече на високи постове, са му били доносници. 
Пандов спазва уговорката си, но новата власт не.
Изключително любопитно е, че един от войниците, участвали в екзукуцията на палача Пандов, е големия български поет Павел Матев. 
Божидар Събев разговаря в Хасково с режисьора Янко Митев и оператора Димитър Атанасов за дългогодишният им труд и трънливия път към успеха.

По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Землячески срещи-събори и молитва за здраве в три чернооченски села

Землячески срещи-събори, събрани с молебени за здраве, събраха много хора в чернооченските села Възел, Водач и Безводно. Молитвата в село Възел се намира на връх над селото и беше водена от бившия главен мюфтия Фикри Сали.  Молитвата се състоя на връх „Газилер“ над селото, до стар гроб на Гази баба. Легендата разказва, ч е Гази баба е..

публикувано на 21.07.24 в 17:31

Неделино и Златоград плащат обучението на млади лекари, за да ги задържат

Общините Неделино и Златоград търсят лекари за болницата в Златоград и училищното и детско здравеопазване чрез специален фонд. Фондът "Стипендия за лекари и медицински специалисти", създаден през миналата година, обяви нов прием на лекари, включително специалисти и на медицински специалисти с приоритет медицински сестри. Условието е те да са..

публикувано на 21.07.24 в 14:08

Лек спад на борсите на основни храни

Продължава лекото движение надолу на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Краставиците от внос поевтиняват с до 2,27 лева за килограм, докато оранжерийните поскъпват до 2,81 лева..

публикувано на 21.07.24 в 13:43
Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ

КНСБ започва кампания за рака на работното място

КНСБ започва кампания, която да освети една тревожна тема - ракът на работното място, съобщиха от ръководството на синдиката.  По данни на синдиката на европейско ниво 125 хиляди души умират годишно от ракови заболявания, свързани с работното място. В България няма статистика за броя на случаите, няма методика, нито наблюдения, а още по-малко..

публикувано на 21.07.24 в 14:05

Мъртва бяла риба по брега и в язовир "Студен кладенец"

За мъртва бяла риба в язовир "Студен кладенец"  и по брега на водоема, съобщиха слушатели на Радио Кърджали. Втората седмица водите изхвърлят край Широко поле малки рибки , повториха риболовци. Стоян Кирев с още подробности: "От сутринта наблюдаваме как излиза направо на брега, от вълничките се изхвърля. Големи са, може би..

публикувано на 21.07.24 в 12:22

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" с коли, пътуващи за Турция

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо до 8-километровото задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия" . Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила...

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Синята зона в Балчик

Общински съветници в Смолян срещу разширяването на синята зона

Общинските съветници от групата „Нашият Смолян“ внесоха втори сигнал срещу кмета Николай Мелемов, свързан с разширяването на синята зона за паркиране в града без решение на Общинския съвет и неизпълнение на съдебен акт, съобщи адв. Елена Даскалова - Радева за БТА. След като Административния съд изпълнението на заповедта на кмета за събиране на..

публикувано на 21.07.24 в 09:26