Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради мъртвата риба започват проверки на производствените обекти край река Перперешка

При необходимост, ще се търсят външни експерти и средства за установяването на причината, заяви областният управител Даниел Делчев



Областният управител Даниел Делчев тръгва на обход край Широко поле, за да се увери на терен, как работят институциите, ангажирани с откриването на причината за измирането на риба в района на язовир "Студен кладенец". Това коментира той пред радио Кърджали, като заяви, че РИОСВ са го уверили, че започват проверки на всички структури по поречието на Перперешка река и други притоци към язовира. "Ще бъдат проверени, независимо дали са частни, държавни, общински всякакви предприятия, малки ферми, шивашки фирми, животновъдни ферми и всичко друго, което би могло да носи някакъв риск. Тези проверки започват веднага, според директора на РИОСВ в Хасково", каза Делчев.

За това дали има вече резултати от взетите проби от рибата и водата, Делчев отговори: "Нямаме още постъпили доклади официални писмени поне от институциите, които трябва да осъществяват контрол. Но още рано сутринта се чух с директора на РИОСВ в Хасково и с директора на Агенцията по храните в Кърджали, защото на тях ще се падне най-тежката роля от тези проверки. Колегите ме увериха, че очакват днес или утре да бъдат обявени резултатите на тези проби, които вече са взели. Междувременно ще бъдат направени и нови".

Дали според служителите на институциите има екологична катастрофа: "Чакат официалните резултати от лаборатории, увериха ме, че евентуално буквално тези дни ще излязат тези резултати плюс някакви други проби, които са правени през миналата седмица и които касаят определени зауствания, защото без да съм специалист, те твърдят че това нещо може да бъде и от заустване на битово-фекални води. А наоколо има прекалено много населени места, и е трудно да се каже така. В начало на следващата седмица, евентуално, ако утре нямаме яснота, предложих съдействие, ще уведомя министъра на околната среда и водите, ако е необходимо да бъде докаран някъде от страната, от съответните структури или външен експертен потенциал, мисля че няма да е проблем с човешкия ресурс. Ако са необходими допълнителни средства, за такива изследвания в лаборатории, също ще бъдат осигурени. Въпросът е да го решим възможно най-бързо и най-важното е, да бъде премахната причината за това".

Даниел Делчев отправи апел към риболовци и граждани, които имат наблюдения върху измирането на рибата, да подават сигнали в Областната управа. Повече - от интервюто на Радка Петкова с областния управител Даниел Делчев.

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Няма пострадали при пожара в бившия селскостопански техникум в Кърджали

Досъдебно производство за палеж е образувано в РУ-Кърджали след пожар късно снощи в бившия селскостопански техникум в Кърджали. От полицията съобщиха, че огънят е пламнал около 22 часа. Няма пострадали и засегнати съседни обекти. На място са били изпратени 20 пожарникари с четири противопожарни и три леки щабни автомобила от РСПБЗН в..

публикувано на 09.07.24 в 10:20

Жълт код за горещо време в цялата страна

Жълт код за горещо време в цялата страна издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ. Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 09.07.24 в 10:08

Пожарът край Пепелище е овладян

Кметът на село Пепелище Шенол Ахмед, каза, че пожарът се е разсптространил на територия близо 30 декара.  Пожар бушува снощи близо до село Пепелище край Кърджали. Огнените езици бяха близо до газопровода и завод за производство на каучукови изделия. На около 300 метра са последните къщи на селото. За това съобщиха слушатели на Радио Кърджали, след..

публикувано на 09.07.24 в 09:53

Дървата за огрев поскъпнаха двойно

Двойно са поскъпнали дървата за огрев за период от осем години. Това сочи сравнителен анализ на Изпълнителната агенция по горите, публикуван на сайта на институцията.  Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) направи сравнителен анализ на средните цени (без ДДС) при продажба от „временен склад“, за 1 куб. м.  „обезличена“ дървесина, добита от държавни..

публикувано на 09.07.24 в 09:32

Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат

Депутатите от парламентарната група на Движението за права и свободи се събират днес в сградата на Народното събрание във връзка с втория  проучвателен мандат за съставяне на правителство. За заседанието на парламентарната група бе съобщено вчера от председателя ѝ Делян Пеевски, който свика Председателски съвет на Движението. "С колегите говорихме..

публикувано на 09.07.24 в 07:56

Пожар изпепели бивш техникум в Кърджали

Изгоря сградата на бившия селскостопански техникум в Кърджали. Огънят е възникнал малко след 22 часа. Според слушатели пламъците се виждали от километри. Сградата на старото училище се намира в промишлена зона, близо до една от входните пътни артерии на града. От години тя е необитаема, а дворът е обрасъл в растителност. В потушаването на..

публикувано на 09.07.24 в 07:42

Очаква ни слънчев ден

Днес ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София: 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд над Рило-Родопската област с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на..

публикувано на 09.07.24 в 07:39