Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ в Хасково: В язовир "Студен кладенец" не са се влели промишлени замърсени води


На десетки измрeли риби в района на язовир "Студен кладенец" край Широко поле се натъкнахме тази сутрин при обхода ни с областния управител Даниел Делчев и директора на РИОСВ в Хасково Наталия Пачеманова. На място рибарите, които още рано сутрин бяха дошли да хвърлят въдиците, споделиха, че измрелите риби са стотици, а други предположиха, че са хиляди. В района точно срещу крепостта Моняк от по-мочурливите места се носеше осезаема миризма на разложено, кучета обикаляха наоколо, вероятно за да си набавят лесна храна.
Ето какво казва дългогодишният рибар Ангел Лалов, който хваща предимно шарани и яде, но със страх. Дори пред очите ни той хвана няколко екземпляра: "Видяхме още преди месец, а пък вчера дори плуваха и някои риби, които току що бяха умрели, не бяха разложени. Просто оттатък не може да се диша от умряла риба, и даже се чудим дали можем да я ядем. Да не отровена от някакви отрови. Аз съм дългогодишен рибар, значи това повечето е измряла каракуда. Каракудата е най-издръжливата риба. Това е отровена риба. Горе на Островица също имаше много измряла, даже бяла риба. Целият бряг тук е осеян с риба". Според него "всички рибари казват, че отровена".
 Част от отговорните институции в лицето на директора на РИОСВ в Хасково Наталия Пачеманова и експерт в инспекцията бяха също на терен. Според тях не става дума за замърсяване от предприятие на водите. Наталия Пачеманова каза, че "в язовира не са се влели промишлени замърсени води". Наталия Пачеманова, директор на РИОСВ-Хасково: "Съгласно закона за водите, РИОСВ осъществява проверка на обектите, които формират отпадни води. Както и аварийни изпускания, на обектите. РИОСВ Хасково осъществи доста на брой проверки". Според Пачеманова след първия сигнал на 20 май, служители на инспекцията са почти всеки ден на терен. "Направили сме проверки на всички предприятия, които заустват отпадни води в язовира. Взели сме проби съвместно с регионалната лаборатория към ИА по Околна среда от няколко места край язовира - край село Широко поле, край село Седловина, край опашката на левия бряг на язовира. Взели сме проби от пречиствателната станция на град Кърджали, взели сме проба от някои по-големи фирми - Хармони 2012, взели сме проби от заустването на Теклас, на Горубсо. Направили сме много обстойна проверка на предприятие, ИК Наталия, което се намира в град Кърджали, но зауства и техните отпадъчни води попадат в градска канализация. Проверка направихме на регионално депо за неопасни отпадъци и още куп предприятия. На всички предприятия. Има слабо повишение на PH - при норма максимална 9, имаше отчетена стойност 10.7. При заустването при село Калоянци, където река Перперешка влиза своите води в язовира, има завишени стойности на азот амониев, което ни показва, че там може би има замърсяване от битово-фекални води. На изхода на пречиствателната станция за отпадни води, това съоръжени е на ВИК-Кърджали. Има завишени на някои параметри, като например общ фосфор. Това също говори, че замърсяването е пак от бита". "В язовира не са се влели някакви промишлени замърсени води, и не е имало залпово замърсяване.  Според нашите изследвания водата е чиста".
Какво заяви областния управител Даниел Делчев, какви са стъпките оттук нататък, за проследяване на случая и установяване на това какви са причините за измирането на рибата. Той бе доста по-умерен в изводите си, както ще чуете: "Аз не мога да кажа категорично още, защото нямаме официални доклади от колегите от различните институции, по-скоро това е на база, на личните ми контакти с директорите. Очакваме да излязат всички проби, за да могат те категорично да се произнесат. По мое лично мнение, ще се наложи в началото на следващата седмица да направим някакъв тип междуведомствена комисия, на която да поканя ръководителите на всички институции".
Дотогава институции и областният управител Даниел Делчев апелират към рибарите, да не консумират хванатата риба.
 


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Полицаи се събират на протест в София

Полицаи от управленията на МВР се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите, които се срещнаха с нея.  Той заяви след..

публикувано на 12.08.24 в 09:28

Честваме Международния ден на младежта

Днес е Международният ден на младежта, отбелязан за първи път на 12 август 2000 година. В България се чества от 2007 година. Чрез различни обществени и художествени прояви денят насочва вниманието към проблемите на младите хора, както и към тяхното участие в световните инициативи за опазване на околната среда, развитието на лидерските им умения и..

публикувано на 12.08.24 в 09:16

Селище в Италия има трима олимпийски шампиони от Игрите в Париж

Италианско селище има трима олимпийски шампиони от Олимпийските игри в Париж, които приключиха вчера. Това е уникален и единствен случай в светa. Това е Ронкаделе до град Бреша в област Ломбардия. Има 9400 жители и трима олимпийски шампиони. Това са каноистът Джовани Де Дженаро, джудистката Аличе Беланди и капитанът на волейболния отбор Ана Данези...

публикувано на 12.08.24 в 07:38
33-те летни олимпийски игри бяха закрити на

Летните олимпийски игри в Париж вече са история

Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри в Париж. 270 артисти и изпълнители по време на спектакъла. Церемонията започна в градините Тюйлери, където бе поставен Олимпийският огън по време на Игрите. Звездата на Франция в плуването, Леон Маршан, се приближи до Олимпийския огън с фенер и го..

публикувано на 12.08.24 в 07:12

Прогнозата е за слънчево и горещо време

Слънчево време обещават за първия ден от новата седмица синоптиците. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. В Кърджали ще бъде слънчево с температури между 18 и 35 градуса. За Хасково синоптиците предвиждат също слънце и по-високи температури - между 20 и 37 градуса...

публикувано на 12.08.24 в 06:56

Голям пожар избухна край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня

Голям пожар се запали до Атина. Горят и къщи. Огнеборците спасяват хора, обкръжени от огъня. До четвъртък включително страната е с много висок риск от пожари, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка.  Големият пожар, избухнал във вилна зона до Атина, в района на Варнава, достигна до къщи, а пожарникарите спасяват хора, които са обкръжени..

публикувано на 11.08.24 в 21:17

Концерт събира обичани артисти и изпълнители на Арена "Спартак"

Голям благотворителен концерт „Ангелите на Каран и Рени“ ще се проведе тази вечер в Кърджали от 20 часа на Арена "Спартак". Той ще събере някои от обичаните от тийнейджърите артисти и изпълнители. Преди концерта в парк "Простор" имаше фен среща с известни инфлуенсъри и тиктокъри. Двете прояви събират средства за лечението на Каран и Рени. Каран е на..

публикувано на 11.08.24 в 17:12