Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 са инцидентите с електиричски колела и тротинетки в Хасково

Кметът на Хасково Станислав Дечев и началникът на КАТ Димо Чобанов
Снимка: Божидар Събев

6 са инцидентите с електрически велосипеди и тротинетки в Хасково от началото на годината в Хасково. Вече има инциденти с пострадали хора, управлявали такива индивидуални средства за придвижване в Димитровград и Харманли. За да се продатвратят бъдещи инциденти в Хасково започват кампанията "Бъди мобилен, бъди отговорен!". Старт на инициативата дадоха кметът на община Хасково Станислав Дечев и началникът на Пътна полиция Хасково гл. инспектор Димо Чобанов. 
„Надявам се тази кампания да засили вниманието на младите хора, на родителите и на децата към правилата за безопасно движение по улиците и пешеходните зони. Сами знаете, че екологичният транспорт се толерира и към него се обръщат модерните, прогресивни, активни и преди всичко отговорни хора. Обсъждаме този проблем от доста време, но човекът, който ме провокира да стартираме Кампанията в бърз порядък е общинският съветник Георги Пеев. Благодаря му за ангажираността и за това, че пожела заедно да работим, за да предотвратим евентуални инциденти. Всъщност подсказването на Георги Пеев ме стимулира да побързам с кампанията и за друго. Убеден съм, че тази кампания за опазване на живота и здравето на хората, които карат тротинетки и на пешеходците, ще бъде подкрепена масово от всички хасковлии, в това число и от общинските съветници“, обясни градоначалникът. 
Началникът на сектор Пътна полиция в ОД на МВР Хасково гл. инспектор Димо Чобанов подчерта, че в Закона за движение по пътищата са регламентирани правилата за управление на индивидуалните електрически превозни средства. 
„На оперативни срещи с КАТ обсъдихме и няколко поредни прояви в рамките на кампанията. Тези прояви не са окончателни, кампанията е отворена и приемаме всякакви идеи, за да бъдем максимално полезни", подчерта Станислав Дечев. 
Още следващата седмица ще бъдат готови информационните материали, които ще раздаваме заедно с доброволци от Младежки център, Превантивно информационния център към Община Хасково, ще поканим да се включат и доброволците от БЧК Хасково. Освен това ще подготвим банери за електронните медии и социалните мрежи, ще проведем акция съвместно с КАТ и доброволците на местата, където най-често се карат електрически тротинетки и велосипеди, за да можем очи в очи да разговаряме с хората и да им кажем, че е важно да си мобилен, но е изключително важно и да си отговорен. В проявите в рамките на кампанията ще поканим и общинските съветници от Хасково също да се включат, за да може да се разшири обхвата на хората и тези законови норми и нашите послания за безопасно лято да стигнат до повече хора. 
Подготвени са специални светлоотразителни аксесоари, които ще се раздават на деца или по-големи водачи на електрически тротинетки в рамките на кампанията, за да фокусира вниманието към безопасността и видимостта на пътя. 
"В ход са разговори с частните занимални и летни училища, които работят в този сезон, за да успеем и там, при най-малките да изпратим нашите послания. Така децата ще призоват родителите и по-големите си сестри и братя да бъдат внимателни и отговорни, когато управляват електрически превозни средства. Кампанията е отворена и за всички останали организации, които искат да се включат в нея, да бъдат наши партньори, за да покажем заедно, че с превенция и спазване на правилата, можем да имаме едно спокойно лято без инциденти", каза още кметът Станислав Дечев. 


По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Откриха две гранати в центъра на Хасково

Служители на общинското предприятие „Екопрогрес" намериха две гранати тази сутрин към 9 часа две гранати, захвърлени в градинка в центъра на Хасково.  Докато разчиствали градинка работниците се натъкнали на двата боеприпаса, които най-вероятно са учебни. След подаден сигнал на тел. 112 от полицията отцепиха района на Часовниковата кула.Периметърът е..

публикувано на 22.05.24 в 11:22

18-годишен нанесе удар с нож на 16-годишен

Досъдебно производство за телесна повреда е образувано в РУ-Кърджали.  По първоначални данни тази нощ в Кърджали възникнал спор между две младежки групи, при който 18-годишен нанесъл удар с нож на 16-годишен. Пострадалият е бил настанен под наблюдение в болницата в Кърджали. При организираните издирвателни действия е установен извършителят на деянието и..

публикувано на 22.05.24 в 11:08

12 души са призовани за обяснения след скандал в село Бенковски

12 души са призовани за обяснения в РУ-Кирково след скандал на пазар в село Бенковски.  По първоначални данни конфликтът между две групи, предлагащи за продажба животни, възникнал около 8 часа вчера и прераснал в размяна на удари.  След скандала участниците напуснали мястото. Обяснения са снети от шестима мъже от едната група, днес предстоят същите..

публикувано на 22.05.24 в 11:06

Арда пусна билетите за двубоя със Славия

Арда пусна билетите за предстоящото домакинство срещу Славия в мач от 35-ия кръг на efbet Лига.  Двата отбора продължават битката за седмото място, което дава право на участие в бараж за евротурнирите. Преди началото на срещата кърджалийци заемат осмата позиция с 45 точки, докато "белите" са десети със своите 43 т. Цената на билета за сектор  „А“..

публикувано на 22.05.24 в 09:09

При вот днес: ГЕРБ с над 10% разлика. Три партии в битката за второто място

Ако изборите за НС се провеждат днес – ГЕРБ ще има комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и "Възраждане" (14.8%). Това сочат данните от социологическо изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа", което е посветено на..

публикувано на 22.05.24 в 08:56

Ферма от Родопите поставя първите млекомати в Смолян

Фермер от рудоземското село Чепинци ще постави първите млекомати за сурово краве мляко в Смолян, съобщи за БТА зам.-кметът на община Смолян Мариана Цекова. Меди Лошев е подал заявление до общинската администрация за поставяне на вендинг млекомати на три места в града – на ул. „Дичо Петров“ на Новия център, на кръстовището в квартал "Райково" и на..

публикувано на 22.05.24 в 08:26

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите участват..

публикувано на 22.05.24 в 08:17