Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да отстрелват, а ще гонят мечката от Чепеларе

Снимка: wwf.bg

Получено е разрешение за прогонване, а не за отстрел, за мечката от Чепеларе. Няма отстреляно животно по другите две разрешителни, които са издадени след пролетните нападения на мечки в общините Смилян и Славейно. Това информира инж. Асен Иванов, директор на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян:
"Към момента двете разрешителни за отстрел все още са валидни. По тези разрешителни няма отстреляни животни. А за мечката в Чепеларе получи се разрешително за прогонване. Това е свързано с определени методи за прогонване на животното. Важно е да се отбележи, че в последно време, последния един месец, няма нападения в трите района, за където имаме разрешителни", каза инж. Асен Иванов.
Той коментира, че по принцип нападения от мечки се наблюдават в ранната пролет, когато се събуждат от зимен сън и търсят да намерят по-лесна храна.

По публикацията работи: Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хасково отбеляза 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание Хасково отбеляза 121 години от избухването на славната илинденска освободителна епопея. Община Хасково и Военно формирование 52 740 Хасково организираха тържествения ритуал. Почетният строй прие заместник-командирът на Втора механизирана бригада..

публикувано на 02.08.24 в 13:55

При операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ в Кирково провериха 490 лица

422 моторни превозни средства  и 490 лица са били проверени в специализирана операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ на територията на РУ – Кирково за периода от 15 юли до 31 юли. В хода на операцията са заснети 1863 клипа за превишена скорост, за които ще бъдат издадени електронни фишове. За констатираните други нарушения на Закона за..

публикувано на 02.08.24 в 12:46

Земетресение е регистрирано край Асеновград

еметресение с магнитуд 2,2 по Рихтер е регистрирано снощи между Асеновград и село Моминско. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  Трусът е отчетен в 3,32 ч. Няма данни за щети.

публикувано на 02.08.24 в 09:30

В Хасково търсят да назначат 152-ма полицаи

Конкурс за назначаване на 152 старши полицаи в Хасковска област обявиха от МВР. Две от вакантните длъжности са за водачи на служебни кучета. Свободните места са в районните полицейски управления, пише "Хасково инфо". Сред изискванията към кандидатите са да са само български граждани, да не са осъждани за умишлено престъпление, да не са..

публикувано на 31.07.24 в 11:06

Три пожара потушиха кърджалийски огнеборци

10 огнеборци от Пожарната в Кърджали са потушили 3 пожара във вторник.  Вследствие на небрежност при боравене с открит огън са горели сухи треви и отпадъци в Кърджали и сухи треви и храсти в землището на село Вишеград. Няма материални щети, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В Пловдивско са овладени пожарите край град Баня и..

публикувано на 31.07.24 в 09:48

"Възраждане" посочиха проблемите на Кърджали, обсъждани на последната сесия

Актуализацията на капиталовите разходи на община Кърджали, изграждане на съоръжения за достъп на деца с увреждания до детските площадки,  както и въпросът за допълнителни заграждения за домашни любимци в парковете „Горубсо“ и „Арпезос“, как ще функционира Посетителският център в подножието на Перперикон  са част от темите ,  които засегнаха днес на..

обновено на 30.07.24 в 17:44

КНСБ: Близо милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената..

публикувано на 30.07.24 в 16:06