Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха делото за затварянето на ТЕЦ Димитровград от екоинспекцията

Снимка: Кирил Фалин

Хасковският административен съд отложи делото, образувано по жалба на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград против затварянето на топлоцентралата.
Това се случи след заповед на директора на РИОСВ – Хасково Наталия Пачеманова от 21 април тази година.
От екоинспекцията спряха горивна инсталация за производство на електроенергия до нейното ремонтиране. След ремонта централата трябва да отделя такива емисии в атмосферата, тача че да не замарсява града със серен диоксид. 
След затварянето ескалира социалното напарежение. Имаше протести на работниците в ТЕЦ-а, които не получават заплатаи, защото принудително не работят.
В началото на юни Върховният административен съд разреши на централата да работи до решаване на делото по същество в ХАС. 
На 9 юни ТЕЦ-ът заработи. Последавха нови протести, този път на екозащитници. Те поискаха чист въздух в Димитровград. След няколко дни предприятието спря за ремонт. 
Днешното отлагане на делото по същество е заради постъпило становище за включване в процеса на областния упровител на Хасково Катя Панева. Искането е, заради правна хипотеза, че тя е страна в делото. Това искане беше уважено от съда и процесът отложен.
Следващото заседание по делото на ТЕЦ Димитровград срещу РИОСВ Хасково ще бъде на 4-ти октомври тази година.

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тежка остава ситуацията в Хасковска област

Областният управител на област Хасково Мехмед Атаман и заместникът му  Митко Петров са на терен при пожарът в с.Левка, заедно с директорът на Главна дирекция ,,Пожарна безопасност и защита на населението”, главен комисар Александър Джартов и заместник- кметът на община Свиленград Анелия Георгиева, за да обсъдят тежко развилата се ситуация с..

публикувано на 13.07.24 в 19:31

Пожарите в Северна Гърция затвориха магистралата от Солун за Кулата

Заради пожарите, които бушуват в Северна Гърция, затвориха магистралата от Солун за Кулата. Към момента няма информация за колко време тя ще остане блокирана.  Движението е отклонено през околни села, като в района се е образувало километрично задръстване, съобщи репортер на БНР. Полицията на място се е заела с организацията на движението в..

публикувано на 13.07.24 в 19:12
Снимката е илюстративна

Отвориха за движение главният път от Черноочене към Кърджали

 Приключи огледът на мястото на пътнотранспортното произшествие след разклона за село Патица. Образувано е досъдебно производство, съобщават от пресцентъра на ОДМВР. Временна организация на движението беше създадена на главния път за ГКПП „Маказа“ заради катастрофа след разклона за село Патица, в посока  към Кърджали.  Сигналът за ПТП е..

публикувано на 13.07.24 в 16:51

Служители на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян работят за ограничаване на големия пожар край Хисар

Две верижни машини на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян работят за направата на противопожарни просеки за ограничаване на големия пожар край Хисар. В борбата с огъня са включени служители от Държавните горски стопанства Пловдив, Карлово, Хисар, Асеновград, Селище, Михалково и от ЦУ на ЮЦДП. Спешно се търсят доброволци за гасенето на..

публикувано на 13.07.24 в 16:36
Снимката е илюстративна

Обявиха частично бедствено положение на територията на община Свиленград

Поради нововъзникналия пожар в с. Студена община Свиленград областният управител на област Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение на територията на община Свиленград. Ситуацията около с. Студена за момента е тежка и пожарът продължава да се развива. Пътят за селото е затворен. Горят борови гори, дъбова гора, смесени..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна

Катастрофа затвори движението на главния път за „Маказа“

 Временна организация на движението е създадена на главния път за ГКПП „Маказа“ заради пътнотранспортно произшествие след разклона за село Патица, в посока  към Кърджали.  Сигнал за катастрофата е подаден в 13,10 часа. По първоначални данни произшествието е с три автомобила, трима са пострадали. На място са полицейски екипи и на РСПБЗН-Кърджали...

публикувано на 13.07.24 в 14:56
Снимката е илюстративна

Два нови пожара в Хасковско, пламъците са обхванали 2000 дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов. На място вече са изпратени пожарникари, но се предислоцират още екипи. Огнената стихия там..

публикувано на 13.07.24 в 13:32