Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет на БСП решава дали да върне мандата днес

Автор:
Снимка: БГНЕС

Съдбата на третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание ще стане ясна след заседанието на Националния съвет на левицата. Началният час е 16:30 в партийната централа, съобщава БНР.
След вчерашното Изпълнително бюро на БСП, председателят на правната група на партията Георги Свиленски обяви, че ще предложи на Националния съвет два варианта за мандата с хоризонт петък, които са в съответствие с Конституцията, но не уточни какво съдържат те. 
Според социалния министър в оставка Георги Гьоков шансовете за кабинет не са големи. Мандатът е възможно да се задържи до 15-ти август коментира той:
"Дали е редно тълкуването на Конституцията. Възможно е, защото наистина в Конституцията има някаква празнота точно в тази ситуация".
Членове на Националния съвет коментираха, че по тяхна информация ще бъде предложено или мандатът да се върне още в сряда, или до петък да продължат опитите за съставяне на правителство с гласовете на депутати от "Има такъв народ".

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
Костадин Костадинов ще се среща с граждани в Кърджали

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов ще разговаря с граждани в четвъртък, 16 май, от 11 часа пред паметника на Васил Левски в Кърджали . Освен с него, с жители на областта ще се срещнат кандидатите за народни представители Георги Георгиев, Анета Георгиева и Ясен Колев. От 10 часа „Възраждане“ кани журналисти на..

обновено на 16.05.24 в 13:32

19-годишен е задържан с наркотици в Кърджали

19-годишен е задържан с наркотици в Кърджали. В хода на специализирана операция на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ около 17 часа вчера в Кърджали полицейски служители извършили проверка на младежа и намерили у него електронна цигара с кафеникава течност, която при тестване реагирала на канабис.  При последващо претърсване в жилище,..

публикувано на 16.05.24 в 13:30

Сигурна зона за непридружени деца отвори врати в бежанския център в Харманли

Сигурна зона за непридружени деца отвори врати в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли. На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Услугата е създадена съвместно с УНИЦЕФ България и Държавната агенция за бежанците. Сигурната зона в Харманли може да настани 98 деца и е с възможност за удвояване в случай на криза. Зоната..

публикувано на 16.05.24 в 13:01

Токът поскъпва от началото на юли

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1-ви юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. "АЕЦ Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко поскъпване на природния газ през юни от..

публикувано на 16.05.24 в 12:23
Генериране на изпитния вариант за задължителния зрелостен изпит по български език и литература - 19 май 2023 г.

Петък сутрин теглят въпросите за матурата по БЕЛ

13 000 учители са ангажирани с матурите, каза служебният образователен министър Галин Цоков. 50 200 са учениците, които са зрелостници. Дванадесетокласниците от област Кърджали, които са подали заявления за участие на матурата по български език и литература са 1212.  Всичко е готово за провеждането на матурите. Изпитните въпроси за матурата по БЕЛ..

публикувано на 16.05.24 в 12:11

Кметът на Хасково инициира кампанията посветена на 24 май

Кметът на община Хасково Станислав Дечев за поредна година инициира кампанията „Език свещен…“ Тя е посветена на 24 май- Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Кампанията „Език свещен…“ започна през 2018 г. Всяка година, в навечерието на най-българския празник – Денят на българската..

публикувано на 16.05.24 в 11:44

Община Хасково е увеличила събираемостта на местните данъци спрямо миналата година

Общият размер на приходите от местни данъци и такси към 30 април 2024г. е 15 412 000 лв.  До тази дата гражданите, изплатили налозите за цялата година, ползваха отстъпка от 5 %.  За сравнение през същия период на 2023г. събраните данъци и такси са били 12 814 000 лв.  Увеличението на приходите е с около 2 600 000 лв.

публикувано на 16.05.24 в 10:59