Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦРУ ликвидира лидера на "Ал Кайда" с дрон

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е бил убит при американска антитерористична операция, потвърди президентът на Съединените щати Джо Байдън. 71-годишният египтянин е бил отстранен при атака на ЦРУ с безпилотен самолет, осъществена в афганистанската столица Кабул в неделя сутринта, предаде БНР.
"Беше въздадена справедливост и този терористичен лидер вече го няма. Хората по целия свят вече няма нужда да се страхуват от този зъл и решителен убиец. Съединените щати продължават да демонстрира своята решителност и способност да защитава американския народ от тези, които искат да ни навредят. Независимо от това колко време ще отнеме и къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят", подчерта Байдън.
Зауахири пое ръководния пост в терористичната организация след смъртта на Осама бин Ладен през 2011 г. Двамата бяха планирали заедно атаките срещу Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 г., когато загинаха близо 3 хиляди души.
Зауахири беше един от най-издирваните от американските власти терористи и за него имаше обявена награда от 25 милиона долара, припомня Би Би Си.
Говорителят на талибаните Забихула Мудхажид потвърди, че атака е била осъществена. В изявление той я определи като нарушение на "международните принципи".
Смъртта на Зауахири е най-сериозният удар срещу "Ал Кайда" след убийството на лидера на групировката Осама бин Ладен през 2011 г., коментира Ройтерс.

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Mевлид събра над 500 души в местността „Яйла“ край Русалско

Мевлид за здраве и берекет събра над 1500 души в местността „Яйла“ край ардинското село Русалско.   За поредна година на това свещено място местните жители от векове доказват уважението и принадлежността си към религията и нейните ценности. Според възрастните местни жители на мястото, където се извършва поклонението е бил погребан един от..

публикувано на 29.07.24 в 08:43
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ми поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огъня, който изпепели над 15 хил. декара в Гърция, навлезе на българска територия, а наличието на минни заграждения затрудни гасенето..

публикувано на 29.07.24 в 08:34

Жълт код за жеги в 21 области

Жълт предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 21 области в страната (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево. По-късно след обяд ще започне да се развива купеста, а вечерта над Централна Северна и Североизточна България и купесто-дъждовна..

публикувано на 29.07.24 в 08:29

Президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.    Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер, който..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Времето: Жълт код, над 35° в Кърджали на 29 юли

Жълт код за опасно горещо време е обявен за 21 области на страната за 29 юли, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора,..

публикувано на 28.07.24 в 22:34

Президентът дава третия мандат на ИТН

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен 29 юли, понеделник, в 12.00 часа на "Дондуков" 2.

публикувано на 28.07.24 в 19:20

Медицински хеликоптер транспортира от Смолян до София пострадал колоездач

Велосипедистът  е пострадал тежко по време на Пампорово Байк фест. Той е 44-годишен гръцки гражданин. Заради инцидента екипи на Аварийно спасяване и Планинската спасителна служба спешно бяха повикани на помощ, съобщиха от Аварийно спасяване във Фейсбук.  Парамедик и спасител от екипа на АСП са прегледали и обездвижили с KED шина на място..

публикувано на 28.07.24 в 17:53