Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Табели на български в Одрин породиха спор


Кметът на Одрин Реджеп Гюркан поиска да се създаде комисия към общинския съвет, за да обсъдят непрекъснато увеличаващия се брой на рекламните табели, изписани на български език в града.  
Подробности от Нахит Догу: "Реджеп Гюркан подчерта, че не е против това да има табели на български, но текстът в рекламните пана трябвало да бъде придружен и с надписи на турски и това трябва да се регламентира в комисия създадена към местния парламент.

Според него в момента в различни точки на града има рекламни афиши само на български.

Собственици на магазини в Одрин не са съгласни с кмета. Пред турски медии те казват, че табелите на български са много полезни за гостите на града. Според тях в Одрин има доста наболели проблеми за решаване и табелите на български са най-малкият проблем.

Заради обезценяването на турската лира Одрин, който се намира само на около 15 километра от българската граница, е предпочитана дестинация за туризъм и покупки от хиляди български граждани".


По публикацията работи: Радка Петкова
Вижте още

Оставиха в ареста измамник, ужилил корейска фирма с 23 милиона щатски долара

Мярка за неотклонение „ временно задържане за срок до 60 дни“  , на 59-годишен мъж, който е турски  и германски гражданин, определи днес Хасковският окръжен съд.   Той се издирва с  червен бюлетин от ИНТЕРПОЛ Вашингтон, САЩ.  На 28.09.2022 г. обвиняемият е задържан  на влизане в страната ни на ГКПП „Капитан Андреево“. Същият се издирва за..

публикувано на 30.09.22 в 16:13

Разследват жена от Смолян, прегазила куче

Органите на реда в Смолян се самосезираха след публикуван видеоклип в социалните мрежи за проявена жестокост към животно.  На видеото е заснето как движещ се лек автомобил удря с предната си част, а в последствие прегазва куче, което е на пътното платно.  В следствие на удара кучето остава неподвижно в страни от пътя.  В хода на незабавно..

публикувано на 30.09.22 в 15:22
Възстановиха

Матей Шопкин запали "Огъня на поезията" в Смолян

Националният празник на поезията, на който община Смолян е домакин за седми път, беше открит пред паметника на Орфей в Смолян.  Символичният огън запали известният писател Матей Шопкин. "Poдoпa caмa пo ceбe cи e пoeзия c ocoбeнa aypa",  каза смолянския писател Светозар Kaзaнджиeв. След това в зала „Петър Стайков“ на КДК, на фона на интарзиите на..

публикувано на 30.09.22 в 15:00
Детските градини в Стамболово получиха торти за 40-годишнината на общината

Община Стамболово отбелязва днес 40 години от създаването си

Община Стамболово празнува днес 40 години като самостоятелна административна еденица. "Ние сме една типично селска община. Общинският център Стамболово и общо 26 села формират общината.  Въпреки ограничините финансови ресурси правим всичко възможно да поддържаме пътищата и инфраструктурата в добро състояние", каза в сутрешния блок на Радио Кърджали..

публикувано на 30.09.22 в 13:59

Здравното досие влиза в телефона ни

Мобилното приложение „еЗдраве“ осигурява достъп до прегледи, изследвания, рецепти, направления, имунизации, отчетени в Националната здравно информационна система. Приложението е безплатно и скоро ще може да подсеща пациентите, че е време да си изпият лекарствата, съобщи БНТ. Мобилното приложение „еЗдраве“ скоро ще може да ни напомня кога ни..

публикувано на 30.09.22 в 11:08

На 1 октомври откриват ловния сезон за местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня

На 1 октомври откриват ловния сезон за местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня. Целта е превенция и контрол по време на провеждане на ловните излети в горските масиви на територията на областта. В област Смолян има 3 005 физически лица с разрешение за носене на оръжие с ловни цели. В ход е извършването на инструктажи на ръководителите..

публикувано на 30.09.22 в 11:05

Момчилград ще кандидатства за продължаване с още 3 години на проект „Топъл обяд”

Община Момчилград ще кандидатства за продължаване с още 3 години на проект „Топъл обяд” по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г. В момента подпомагани са общо 620 души на територията на общината. Предвидено е новият период да започне от 1 октомври, за да не бъде прекъсвана социалната услуга и ще продължи до 30 септември 2025..

публикувано на 30.09.22 в 11:03