Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аликбер Камбер: Футбол не се прави с наемници

Бъдещето на "Арда" - Кърджали е в кърджалийските деца и юноши

Трима бивши играчи на "Арда", а сега треньори - Аликбер Камбер в средата, Петър Бумбаров - вляво и Янко Янев вдясно


Децата от набори 2012 и 2013 година на Футболна академия "Арда 1924" участваха в приятелски срещи с елитните детски школи от турския град Чорлу "Алтъноран", Чорлу спорт" и "Чорлу фенер". Това са само три от общо седемте футболни клуба в близо 300- хилядния турски град, които подготвят деца. Юношите се поемат от общинския футболен клуб " Чорлу Беледие ФК", основан от бившия играч на "Арда" Кърджали Аликбер Камбер. Точно Аликбер е и в основата на подписания договор с футболна академия Арда 1924. Той позволява  децата от Кърджали да пътуват до Чорлу, за да премерят сили със своите връстници от турския град, известен като индустриалното сърце на Тракия.
Отборите  играят на  построен само за три години от общината комплекс, включващ  голям футболен терен, две покрити игрища, където може да се тренира целогодишно и още един терен с изкуствена трева.  До няколко месеца ще бъде завършен и хотел с над 100 места, в който да отсядат гостуващите детски отбори.
  Истински мъжки сблъсък се разрази по терените в Чорлу. В шесте играни мача  децата вкараха общо 40 гола. Младите лъвчета от Кърджали спечелиха 5 от шестте срещи. Емоциите  бяха огромни, публиката скандираше и подкрепяше младите състезатели. Сред най-интусиазираните запалянковци беше кметът на Чорлу Ахмед Саръкурт и неговата съпруга, дошли на терена, за да поздравят децата на Кърджали и да подкрепят сина си, вратар на един от турските отбори.
 За този празник с участието на безстрашните  лъвчета от "Арда" и за това как в Кърджали и как в Чорлу развиват детския си футбол, разказва Аликбер Камбер, президент на "Чорлу Беледие ФК" и футболист от легендарния тим на "Арда" от края на 80-те години на миналия век. С него разговаря Красимир Ангелов.

 

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йълдъз Ибрахимова ще пее на 15-ата международна среща на момчилградчани

Изключително наситена програма с концерти, изложби и спортни прояви ще съпътства 15-ата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тя ще се проведе в дните между 22 и 27 юли и се очаква за нея да пристигнат хиляди хора, родени или свързани с Момчилград. Международната среща стартира на 22 юли с любителски турнир по пейнтбол,..

публикувано на 11.07.24 в 09:02

Отново жълт код за горещини в цялата страна

За пореден ден Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес предупредителен жълт код за високи температури. Към тази сутрин издаденият код за горещо време за утре, 12 юли, е оранжев. Днес ще е предимно слънчево, сочи прогнозата на НИМХ. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали..

публикувано на 11.07.24 в 08:46

Пеевски отговори на Доган с официална позиция: Няма да се откажа

По-малко от два часа след призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима знакови лица от ръководството на Движението за права и свободи, Пеевски отговори с позиция, публикувана на официалния сайт на партията със заглавието: "Делян Пеевски, председател на ДПС:  Няма да се откажа и няма да предам хората,..

публикувано на 10.07.24 в 22:19
Ахмед Доган

Доган поиска оставката на Пеевски и още петима

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган иска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 6 знакови имена на Движението -  Халил Летифов - заместник-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро (ЦОБ), Станислав Анастасов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Хамид..

публикувано на 10.07.24 в 20:54

В Крумовград наложиха ограничения в ползването на питейна вода

Призив да се ограничи ползването на вода отправи кметът на Крумовград Себихан Мехмед. В съобщение към съгражданите си, градоначалникът уточни, че е забранено да се използва питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тротоари и автомобили. Забраната е наложителна, за да не се стигне до воден режим, какъвто до този момент не..

публикувано на 10.07.24 в 16:04

Община Черноочене ще бъде поддържана със собствена автовишка

Община Черноочене вече разполага със собствена автовишка.  До момента за подобни услуги бяха използвани външни лица, което значително забавяше и оскъпяваше изпълнението.  С нейна помощ ще бъде поддържано уличното осветление по населените места, кастрене и оформяне на дървесната растителност в урбанизираните територии на населените места,

публикувано на 10.07.24 в 13:50

Заради дрога и алкохол двама водачи са в ареста

Две бързи производства са образувани в Районните управления в Кърджали и Джебел за управление на моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества и алкохол. Около 16,40 вчера в Кърджали полицейски служители спрели за проверка „Шевролет“ с 33-годишен водач. Направеният тест за наркотици отчел положителен резултат за амфетамин и..

публикувано на 10.07.24 в 13:35