Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стотици миряни се стекоха към храма в кв. "Гледка" за Голяма Богородица

Успение Богородично, храм в кв. Гледка, Кърджали
Снимка: Гинка Динчева


През целия ден на Голяма Богородица не секва потокът от вярващи в храма Свето Успение Богородично в Кърджалийския квартал Гледка. Вярващите започнаха да идват в храма още от ранни зори.

Храмовият празник започна със Света литургия, която отслужи отец Боян Саръев, след което бяха осветени хлябовете и водата. Отец Саръев благослови всички  присъстващи. Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога. Празникът е прослава на чудния начин, по който Богородица завършва земния си живот, защото тя беше взета на небето преди да претърпи тление, каза отец Боян Саръев и поясни защо Успение Богородично е важно за християните.

Света Богородица е почитана като закрилница на майчинството и на жените, тя е защитницата на семейното огнище.

Днес дворът на храма в Гледка кънтеше от детски смях, защото много майки, баби и дядовци доведоха  децата на празника.


 С много топлота, почит и смирение говори за празника Поли Митрева, която  учи децата , посещаващи Неделното училище към храма на християнските добродетели. Г-жа Митрева е горда от това, което децата представиха на празника:


А тази вечер големият християнски празник Успение Богородично отново ще събере жители  и гости на кв. "Гледка" в Кърджали на традиционен събор. Организатор е читалище „Родопски фар 1938 ", а спонсор е Община Кърджали.  Точно в 18 часа ще започне и празничната програма, каза председателят на читалището Иван Узунов.:
По публикацията работи: Божидар Събев
Вижте още

Открива се сезонът за групов лов на дива свиня

Днес се открива сезонът за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч. Ловният сезон ще продължи до втората неделя на месец януари следващата година. За утрешния изборен ден обаче, няма да се утвърждават графици за групово ловуване, предупреждават от Министерството на земеделието. Индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ..

публикувано на 01.10.22 в 15:09

СИК получават машините и изборните книжа

Секционните избирателни комисии получават днес от общинските администрации машините за гласуване и изборните книжа за предстоящия вот за народно събрание. На територията на 9-ти МИР Кърджали в 344 секции ще се гласува с машина. В 11 от тях ще има по две устройства, заради по-големия брой избиратели по списък. С под 300 избиратели по списък са 198 са..

публикувано на 01.10.22 в 14:47

Карантинираните ще могат да подават заявление за гласуване и в деня на вота

Карантинирани граждани ще могат, в деня на изборите да подадат заявления за гласуване. Секретарят на Община Кърджали Себахтин Риза каза, че на подвижните секции ще бъдат дадени защитни костюми. В община Кърджали са сформирани 170 секции. От тях две болнични, а 11 са подвижните урни на територията на общината. Във всяка подвижна секция гласуват..

публикувано на 01.10.22 в 13:25

Добър улов на ловна дружина „Птичар”

С „летящ старт“ влиза в новооткрития сезон момчилградската ловна дружина „Птичар”, след като отстреляха два глигана, които тежат 180 и 240 кг.  Това се случи в събота в местността „Воденицата”.  Това съобщи  зам.-председателят на ЛД „Птичар“  Местан Рамадан.

публикувано на 01.10.22 в 12:29

Събота - ден за размисъл преди вота

Днес е "Ден за размисъл" преди утрешния извънреден парламентарен вот. Забранена е политическата агитация и оповестяването на социологически проучвания за нагласите на избирателите.  От Централната избирателна комисия припомниха, че не трябва да има никакви призиви за подкрепа или неподкрепа на кандидати, както и не бива да се огласяват социологически..

публикувано на 01.10.22 в 10:05

Започва работа българо-гръцката газова връзка

Днес започва работа българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава договорените един милиард кубически метра евтин азерски природен газ годишно. Президентът Румен Радев е домакин на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на интерконектора. На събитието в София ще участват председателката на Европейската комисия Урсула фон..

публикувано на 01.10.22 в 10:35

Топъл първи октомври

Днес преди обяд над по-голямата част от страната облачността ще е разкъсана, средна и висока. Над Западна, а след обяд и над Централна България облачността бързо ще се увеличава и вплътнява. Ще има валежи от дъжд, привечер и през нощта ще са временно интензивни, значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Очакват се и градушки. Ще духа..

публикувано на 01.10.22 в 08:05