Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Маймунската шарка се пренася само при много близък контакт

Автор:
Проф. Радка Аргирова
Снимка: Гергана Хрисчева

Маймунската шарка е известна на вирусолозите, болестта е описана като характерна за Африка.

Там тя е ендемична. "Пренася се при най-близки, полови контакти. Това обаче не е болест на хомосексуалистите. Пренася се и по въздушно-капков път. Има само няколко смъртни случая в света, заболяването протича леко. А ваксините против едра шарка ни предпазват на около 80 процента и при маймунската шарка". Това каза пред БНР Радио Кърджали виросулогът проф. Радка Аргирова. Повече за прескачането на вируса и за устойчивостта му в звуковия файл:

По публикацията работи: Божидар Събев
Вижте още

Лятото се връща в неделя с температури до 26-27 градуса

Затопляне на времето е в ход до края на съботния ден и в неделя, информират за Радио Кърджали от Националния институт по метеорология и хидрология. До края на деня ще остане слънчево с разкъсана средна и висока облачност. Вятърът следобед е ориентиран от запад-северозапад и ще се затопля още. През нощта ще бъде ясно и тихо. Минималните температури ще..

публикувано на 24.09.22 в 15:26

Миналото от преди 100 години оживя в Златоград

Днес е кулминацията на Делювите празници в Златоград. Там се провежда възстановка на „Един пазарен ден от преди 100 години“.  Инициативата "оживява" за 14-ти път и показва как е протичал пазарът преди столетие.  По калдъръмените улици на Стария град могат да се видят кметът и депутатът, ваксаджията, латернаджията, военно подразделение, поручик,..

публикувано на 24.09.22 в 14:55

В Минерални бани вече работи възстановената обществена баня

Реновираната и напълно обновена Обществена минерална баня бе официално открита в община Минерални бани.  За ремонта на обществената баня с минерална вода в община Минерални бани бяха предвидени 650 000 лева, но за да бъде завършен, общината отдели още 170 000 лева свои средства, каза кметът Мюмюн Искендер.  Обществената баня е затворена през 2011..

публикувано на 24.09.22 в 11:02

Фестивалът на Терлика тази година гостува в Брош

Фестивалът на Терлика гостува тази година в село Брош. След големия традиционен мевлид в събота /24 септември/ в с. Брош, на събора в неделя /25 септември/, който започва в 10 ч., Фестивалът на Терлика ще отбележи 17-тото си издание, като гостува със 70 изпълнители от читалищата „Родопски фар 1938“ и „Юмер Лютфи 1993“ /Кърджали/, читалище „Изгрев 1952“..

публикувано на 24.09.22 в 10:50

В Златоград възстановяват "Един пазарен ден отпреди 100 години"

Днес е кулминацията на Делювите празници в Златоград, където ще се проведе „Един пазарен ден от преди 100 години“.  Празникът се провежда за 14-ти път, както е бил по време на Възраждането.  Пазарният ден е един от най-обичаните от туристите, защото по калдъръмените улици на Стария град могат да се видят персонажи от преди век.  Както и да се чуят..

публикувано на 24.09.22 в 10:33

Четири са новите случаи на коронавирус в Кърджали, 14.5 % от пробите в страната положителни

Четири са новите случаи на коронавирус в област Кърджали за изминалото денонощие. 14 са положителните проби в Смолянско, най-много - 24, са регистрирани в област Хасково. това сочат актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.  14,5% са положителните проби от направените 5171 теста. Новите случаи за последното денонощие са 748...

публикувано на 24.09.22 в 10:28

Частичното бедствено положение било заради прокарване на черни горски пътища

"Няма пряка опасност за здравето и живота на хората в Свиленград и Тополовград.  Обяването частично бедствено положение в тези две общини цели да подпомогне охраната на държавната граница", съобщи областният управител на Хасково Минко Ангелов. На брифинг в областната управа на Хасково той уточни, че се  преследват две основни цели. Да се облекчат..

обновено на 23.09.22 в 17:27