Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат зелена енергия в общините Хасково и Стамболово

Засаждат 500 люляка в парк "Ямача", озеленяват и кръгово в Маджарово

Ваня Христова, ръководител на проекта - в средата
Снимка: Община Хасково

Качеството на въздуха в общините Хасково, Стамболово и Маджарово ще бъде подобрен с въвеждане на източници на зелена енергия и озеленяване на големи площи. Това предвижда проект, финансиран от правителството на Норвегия. В Хасково ще бъде изградена инсталация за производствона водород, който ще се изгаря в котела за отопление на Дома за възрастни хора в парк "Кенана". Стойността на проекта е около 915 000 лева, а срокът е 22 месеца.
Ще се изградят инсталации със солерни панели в общо 8 детски градини - три в села от община Хасково и 5 в община Стамболово. На хасковският хълм "Ямача", в района около осатанките от средновековната крепост "Асти" ще бъдат заседени 500 люляка. Целта е както да се подобри качеството на въздуха, така и да се използват като противодействие на възможното ерозия в този район. Подробности от ръководителя на прокета Ваня Христова:
 

Съвсем скоро се очаква в Хасково да стартира и друг прокет за по-добър и чист въздух. Много домакинства ще имат възможност да получат климатици, които да заменят печките и котлите на твърдо гориво. Отскоро в Хасково се движат 5 нови електробуса, преди това бяха закупени и нови тролейбуси. Всички тези мерки се очаква рязко да подобрят качеството на въздуха в града.

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сватбата на бъдещето представят ботевци в иновативната си седмица

Сватбата в миналото, днес и утре представят деветокласници от Езиковата гимназия в Кърджали в проекта си за седмицата на иновациите. Момичетата и момчетата са направили проучване на ритуала във вековете, а също са помислили и за това как ли ще изглежда венчавката на бъдещето. С любопитния си проект те се състезават със съучениците си с..

публикувано на 30.05.24 в 20:08

В Крумовград отбелязват Деня на детето

Тази вечер децата в Крумовград ще отбележат Международния ден на детето. Празникът ще се състои на площада от 17,30 часа. Това съобщи заместник-кметът Неждие Акиф. "По случай 1 юни - Деня на детето, Община Крумовград организира една забава за децата, с участието на група "Веселяците" с много музика, забавни игри, които ще превърнат празника в щур..

публикувано на 30.05.24 в 16:59

Община Смолян предвижда закупуване на електротранспорт

Синята зона в Смолян е на печалба. Приходът от нея се използва за маркиране на паркомати. Общината предвижда да закупи и електротранспорт, каза заместник-кметът Марин Захариев. "Предвидили сме по някои проекти електрически транспорт, който да ходи към туристически обекти евентуално и за града, макар че  са частни превозвачите да се  мисли за по..

публикувано на 30.05.24 в 16:08
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

В Гърция предвиждат скорошно отваряне на граничният пункт "Рудозем - Ксанти"

Според гръцкия министър на транспорта Христос Стайкурас скоро ще отвори граничният пункт Рудозем - Ксанти.  Нов скоростен път ще свързва Гърция с България. Проектът е приоритетен за транспортните връзки в Евросъюза, заяви Стайкурас.  Връзката между Ксанти и Рудозем е пред приключване. На гръцка територия отсечката е 8 километра.  Oт българска..

публикувано на 30.05.24 в 15:04

Николина Чакърдъкова ще пее в Кърджали

Неврокопската певица Николина Чакърдъкова, дъщеря й Мария и Петя Шапкова ще изнесат концерт в Кърджали на Арена Спартак. Събитието ще се проведе на 2 юни, неделя . Това съобщи за Радио Кърджали  Николина Чакърдъкова. "С оркестър с танцьори,  с  Мария Чакърдъкова, Петя Шапкова.  Те просто пожелаха да подарят  на Кърджали най-доброто,..

публикувано на 30.05.24 в 14:15

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите. За периода от завършване на средното до започване на..

публикувано на 30.05.24 в 13:11

Габриела Руменова: Безопасността е най-важна при избора на играчки за децата за 1 юни

Преди да купят играчка за детето си за 1 юни, родителите да научат кой е производителят и фирмата, това посъветва преди Международния ден на детето, 1 юни, Габриела Руменова от "Ние, потребителите".   Експертът препоръчва те да се информират от регистъра на системата на Европейската комисия Safety Gate кои от тях са забранени и поради какви..

публикувано на 30.05.24 в 12:24