Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 военни и армейски дронове ще помагат за охраната на границите

Автори: ,
Снимка: архив

Над 300 души ще бъдат изпратени да пазят границите ни. Ще се използват дронове, за да се намали мигрантската вълна. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред "Нова телевизия", съобщи програма "Хоризонт" на БНР. 
Мярката е спешна след инцидента при който тази сутрин двама полицаи загинаха в Бургас. Причина за смъртта им стана удар на автобус с 48 мигранти в патрулката на униформените служители на МВР в Бургас. 
Според служебния военен министър в армията ни никога не е имало хаос.
„Колегите преди нас бяха напреднали доста по отношение на модернизацията. Естествено оставиха ни някакво „наследство”, с което да се справим”, каза още Стоянов.
Относно изтребителите F-16, които страната ни трябва да получи, министър коментира: „Проверката на договора е направена от предното ръководство. За нас остана да подготвим проект за инвестиционен разход. След това трябва да мине през Министерски съвет, Народно събрание. Ако това не се случи през октомври, тогава офертата ще бъде върната обратно и ще имаме ново забавяне".
"Ресурсът, с който разполагаме не е достатъчен. На 29 и 30 август ще се срещна с полския министър на отбраната. На 7 септември зам.-министърът на отбраната заминава за Полша. Надявам се да постигнем съгласие и да вземем тези 6 двигатели, (за руски изтребители "МиГ-29 - бел. ред.) които вече са ремонтирани, за да може да се води регулярна летателна дейност”, каза още министърът на отбраната.

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Два са пожарите в област Кърджали в сряда

Два са пожарите през вчерашния ден в областта, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали и уточниха, че няма материални загуби.  Около 2 декара сухи треви и храсти са горели снощи около 22,30 часа в района на село Сливарка. Екип на Пожарната в Крумовград загасил огъня, причинен от небрежна работа с огън.  Около 17,30 часа екип на пожарната..

публикувано на 18.07.24 в 10:11

Забранява се косенето на трева и почистването на храсти

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника.  Заповедта на земеделския министър не се отнася..

публикувано на 18.07.24 в 09:08

Продължава борбата с пожарите в страната

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново. Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, доброволци, тежка техника и военен хеликоптер се включиха в гасенето на огъня, който изпепели около 15..

публикувано на 18.07.24 в 09:03

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

На 18 юли се навършват 187 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината се отбелязва с тържествени и възпоменателни церемонии в цялата страна. В Кърджали честването е от 10 часа пред паметника на Васил Левски, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Церемонията се организира от общинската администрация. Васил Иванов Кунчев..

публикувано на 18.07.24 в 08:57

Пореден ден червен код за много горещо време

Червен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за всички области на страната, с изключение на три, където кодът е оранжев Днес отново ще бъде предимно слънчево и много горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните часове главно над Северна България и планинските райони на..

публикувано на 18.07.24 в 08:40

Страната ни с молба до Турция за съдействие в борбата с пожарите

Министерството на външните работи отправи молба до турските официални власти за оказване на логистично съдействие на българските огнеборци   във връзка с разразилите се пожари. От българска страна е изтъкната необходимостта от допълнителна противопожарна техника, която да послужи в борбата с огнената стихия. Външното ни министерство..

публикувано на 17.07.24 в 19:51

Нов голям пожар избухна в Свиленградско

Гори между селата Маточина и Варник. Във Варник има изгорели къщи. Огъня се движи посока село Сладун. Има силен вятър, който усложнява обстановката допълнително. Пожарът има вероятност да премине в съседна Турция. Областният управител на  Хасково  е уведомил валията на Одрин в телефонен разговор за опасността...

публикувано на 17.07.24 в 18:41