Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас е Ден на траур в памет на загиналите полицаи

Снимка: БГНЕС

На територията на област Бургас е Ден на траур в памет на двамата загинали полицаи на кръговото кръстовище „Трапезица“, след гонка с автобус натоварен с мигранти. Жертвите са от Първо районно управление - старши полицай Атанас Градев и Йордан Илиев. „Призовавам за държавническа нетърпимост и прилагане на цялата строгост на закона при такива деяния“, каза за БНР Бургас  областният управител Мария Нейкова.
Двама полицаи от 1-во РПУ на ОДМВР в Бургас никога повече няма да тръгнат за работа и да поемат дежурство. В тяхна памет 26 август е Ден на траур на територията на областта, обявен от проф. Мария Нейкова:
“Не може да прегазят служителите на реда за това, че си вършат работата. Това не може да продължи по този начин. Вътрешният министър Иван Демерджиев ясно и точно дефинира приоритетите в борбата с каналджийството.  Те са засилване на контрола по границата, осигуряване на техническо обезпечаване на човешкия ресурс, в това число и на служители от Министерство на отбраната. 
Обществото трябва също да прояви нетърпимост към това безобразие, защото не може повече да загиват хора и защото законите трябва да се прилагат. В този случай трябва да се прилага цялата строгост на закона за всички лица, които по веригата са допринесли да се случи тази трагедия. 
По отношение на поисканите още вчера оставки от министър Демерждиев, предприел е това, защото той има най-много информация и наблюдение за това какво се е случило, как се е охранявало и какви са пропуските по границата
Институциите трябва да работят в екип. Тогава ще има резултат, защото ако тези мерки бяха взети малко по-рано нямаше да се стигне до последния трагичен инцидент. Както знаете случаите с мигранти зачестиха. Трябва да има безкомпромисност и нетърпимост към подобни престъпни  деяния. 
В памет на геройски загиналите служители на МВР полицай Йордан Илиев и старши полицай Атанас Градев обявих Ден на траур на територията на цялата Бургаска област. Това означава, че националните и общински знамена следва да бъдат свалени наполовина. Забранява се и провеждането на публични тържества и радостни ритуали през траурния ден
Колеги, близки и приятели на  Атанас Градев и Йордан Илиев ще се сбогуват днес с тях, в 13:00 часа, в Гробищния парк на Бургас. 

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Висок е рискът от пожари в Кърджали и Хасково

За събота, 3-ти август, индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма. Това показва справка на сайта на НИМХ. В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни..

публикувано на 02.08.24 в 18:00

Турция спря достъпа до социалната мрежа "Инстаграм"

Турция спря достъпа до социалната мрежа "Инстаграм" (Instagram). Говорителят на турския президент критикува мрежата, защото не позволявала на потребителите необезпокоявано да изразяват тъгата си по убития политически лидер на палестинската терористична организация "Хамас". От турската комуникационна агенция отказаха коментар дали коментарите на Алтун имат..

публикувано на 02.08.24 в 17:00

Двама са задържани за семейни скандали

Жител на кърджалийско село е задържан в РУ - Кърджали след семеен скандал тази нощ. 54-годишният мъж се държал агресивно със семейството си, поради което е бил подаден сигнал в полицията. Пристигналият екип на РУ - Кърджали се намесил, отправил предупреждение и обстановката се  успокоила. По-късно бил подаден втори сигнал, след който мъжът е задържан за..

публикувано на 02.08.24 в 13:45

Земеделците получават следващото плащане по "украинската помощ" до 30 септември

Служебният вицепремиер Людмила Петкова обяви, че до 30 септември ще бъде направено следващото плащане за земеделските производители, които търпят щети заради последиците от войната на Русия срещу Украйна. От парламентарната трибуна тя заяви, че вчера е имало среща по темата, като и че в момента текат проверки. По думите ѝ, сумата..

публикувано на 02.08.24 в 13:39

Пожарът на полигон „Корен“ е ограничен

Няма пряка опасност от пожара на полигон „Корен“ за хората от близките села Елена, Криво поле, Момино, Динево, Корен и Любеново. Община Хасково оказва логистична подкрепа на хасковските огнеборци. На терен остава 10-тонна водоноска на ОП „Екопрогрес“, която осигурява вода за гасенето на пламъците. От сутринта кметът на Община Хасково Станислав..

публикувано на 02.08.24 в 12:38
Георги Първанов

Георги Първанов: Надявам се, че ДПС ще възтанови своята стабилност

Движението за права и свободи е един от факторите на етничестака стабилност в страната,  каза в ефира на Радио Кърджали президентът на България с мандат 2002-2012 Георги Първанов. Той допълни, че се надява, че Движението ще възстанови своята стабилност. "Аз лично се надявам, че ДПС ще възстанови своята стабилност, както и да стане това. Там..

публикувано на 02.08.24 в 11:43

В Славейно ще отбележат 121 години от Илинден-преображенското възстание

В Смолянското село Славейно тази събота и неделя, 3 и 4 август, ще отбележат 121 години от Илинден-преображенското възстание и 120 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов.  Доц. Георги Митринов от Института за български език и съорганизатор на честванията дава още информация. "През първия да се провежда тържествен митинг, сутринта..

публикувано на 02.08.24 в 11:13