Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среден 2,88 е средната оценка по български на лятната сесия за матурите

Снимка: БГНЕС

Среден 2.88 е средната оценка от лятната сесия на матурата по български език и литература в област Кърджали. 84 процента от явилите се през август зрелостници са със слаби оценки. Най-високата оценка е много добър, шестима са я заслужили. 
От 250 заявили участие по български език и литература кандидати не са се явили 58. 
Това съобщи за Радио Кърджали Ангелина Костова от Регионалното управление по образованието.
На втората задължителна матура, която е по избор, заявления да участват са подали 106-ма кандидати, седем от тях не са се явили на изпитите. По английски език успехът е Добър 3.89, в процентно отношение слабите оценки са 11, а най-високата е Отличен - един от зрелостниците я е получил. По Биология и здравно образование успехът е Среден 2.67. 62 на сто от оценките са слаби, най-високата е Много добър и тя е една. По география и икономика успехът е Среден 3.15. Три са слабите оценки, най-високата е Добър, петима зрелостници са я получили.
Резултатите от лятната сесия са слаби в цялата страна, коментира Ангелина Костова. Като изключим зрелостният изпит по български език и литература, където област Кърджали се нарежда под средния за страната резултат от точки, в останалите матури, получените от зрелостниците от областта резултати са по-високи от средното за страната ниво.
Повече чуйте от разговора на Станислава Георгиева с Ангелина Костова в прикачения звуков файл.



По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха деца, предотвратили пожар в Смолян

Две деца, предотвратили горски пожар в Смолян, бяха наградени от директора на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Момчетата получиха признание за своята смелост. Те бяха отличени с грамота за граждански принос от комисар Кичуков. Припомняме, че инцидентът се случи на 25 август, на улица в квартал „Райково“. Късо..

публикувано на 28.08.24 в 17:20

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн: Новото начало продължава

На въпрос дали е с Доган или с Пеевски , кметът на Кърджали Ерол Мюмюн каза, че е с кърджалийци и подчерта, че Новото начало продължава. Какво каза още градоначалникът, чуйте във видеофайла.   

публикувано на 28.08.24 в 16:48

Вила "Армира" е посетена от 1200 души само за две седмици

Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август. Археологическият обект привлича все повече хора от различни краища на света . Вилата отвори отново врати през юни тази година , след като беше реновирана по европейски проект за близо 8 млн. лева. Главният екскурзовод Красимира Хърсева каза, че това е..

публикувано на 28.08.24 в 16:43

Областният управител Никола Чанев свиква консултации за състава на РИК

Областният управител Никола Чанев свиква публични консултации за определяне състава на РИК в 9-и многомандатен избирателен район Кърджали за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Консултациите са във връзка с указа на президента Румен Радев от вчера и ще се проведат на 1 септември , неделя, от 11 часа  в зала 301 на Областната..

публикувано на 28.08.24 в 15:22

До месец и половина приключва ремонтът на покрива на Художествената галерия

Дългоочакваният ремонт на покрива на художествената галерия "Станка Димитрова" в Кърджали започна. Средствата за ремонтните дейности са близо 103 хиляди лева, а крайният срок за изпълнение е месец и половина. Управителят на фирмата-изпълнител поясни какви ремонтни дейности предстоят: " Основен ремонт на покривната конструкция , която беше много..

публикувано на 28.08.24 в 14:16

Спряха нерегламентирана продажба на лекарства в интернет

Сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет е спрян след постъпил сигнал в Комисият а за защита на потребителите. Това съобщиха от организацията. Сайтът е предлагал медицински продукти с неясен произход и съмнителни качества. Експерти от Комисията за защита на потребителите са извършили проверка , при която е установено, че в..

публикувано на 28.08.24 в 14:00
Димитър Главчев

Главчев назначи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на здравеопазването е назначен Петко Стефановски, който заемаше същия пост и при предходното служебно правителство.  Като заместник-министри на културата се връщат също Амелия Гешева и Илко Ганев.  

публикувано на 28.08.24 в 13:02