Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасковлии извиха хоро за Деня на Независимостта

| обновено на 22.09.22 в 12:15
Автор:
Хоро на площад "Свобода" в Хасково за Деня на Независимистта 22-ри септември
Снимка: Община Хасково

Хасково отпразнува Деня на независимостта с тържествена церемония и празничен концерт. Венци и цветя на признателност поднесоха кметът на
Община Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник-кметовете Динко Тенев, Мария Вълчева и Танер Емин,
представители на държавни и общински институции, граждани и гости на града. 
„На 22 септември 1908 година България извоюва една от най-големите победи в своята история. Без кръв, без битки, само с дипломация, дързост и
вяра. Независимостта на България е постигната с пълното единение на народа, политиците и княз Фердинанд. И този категоричен акт показва на света, че Българската държава може и да е била поразявана от враговете си, но ние, българите, винаги сме намирали сила за живот и несъкрушима воля за независимост“, каза в поздравителното си слово кметът Станислав Дечев. 
„Търсех силни думи, за да ви поздравя за днешния празник на Независима България, не успях да открия по истински слова от тези на Княз Фердинанд:
„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й  !. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както тоиска. Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ! Честит празник!“. 
каза още кметът Станислав Дечев.
 Денят на независимостта в Хасково продължи с концерт на оркестър „Мечта“ с ръководител Динко Кючуков и голямо празнично хоро.

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Божидар Божанов

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство. Това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 13:06

Църквата "Свети Пророк Илия" в Опълченско посреща обновена храмовия си празник

С обновено дворно пространство и вътрешно освежен, храмът  "Свети Пророк Илия" в Опълченско  посреща Илинден. Света литургия и утреня ще отслужи отец Кирил Делчев, приемник на отец Боян Саръев. В културната програма ще се включат самодейците от НЧ “Родопски фар-1938” от кърджалийския квартал "Гледка" и танцовата група на клуб “Ахридос”...

публикувано на 18.07.24 в 12:42
Елмалъ баба теке е едно от почитаните места за алианската общност в област Кърджали

"Джем Южна България": Прокуратурата да се заеме с местни сайтове заради език на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България". С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в ДПС и в..

публикувано на 18.07.24 в 12:02

Два са пожарите в област Кърджали в сряда

Два са пожарите през вчерашния ден в областта, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали и уточниха, че няма материални загуби.  Около 2 декара сухи треви и храсти са горели снощи около 22,30 часа в района на село Сливарка. Екип на Пожарната в Крумовград загасил огъня, причинен от небрежна работа с огън.  Около 17,30 часа екип на пожарната..

публикувано на 18.07.24 в 10:11
воден режим

Доставят вода с водоноски в няколко села в Крумовградско

На воден режим в община Крумовград са селата Кандилка, Голяма чинка и Сърнак. Периодично се пуска и спира водопадаването . Други села са на ръба да преминат на такъв. Зам.-кметът на община Крумовград Абидин Хаджимехмед: "Всяка година имаме проблем с количеството на водата в общината, с отделните водоизточници, но тази година този проблем се..

публикувано на 18.07.24 в 10:07

Забранява се косенето на трева и почистването на храсти

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника.  Заповедта на земеделския министър не се отнася..

публикувано на 18.07.24 в 09:08

Продължава борбата с пожарите в страната

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново. Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, доброволци, тежка техника и военен хеликоптер се включиха в гасенето на огъня, който изпепели около 15..

публикувано на 18.07.24 в 09:03