Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Загражден и още няколко села бойкотират изборите на 2 октомври

Снимка: Радио Шумен

"Не искаме път към Гърция, нито към Турция, нито към Румъния. Искаме път към България", с този призив към кандидат депутатите се обръщат жителите на няколко родопски села от община Баните, които са категорични, че няма да излязат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, тъй като не е спазено поредното обещание от държавата за довършване на третокласния път Загражден - Белица.

Този път е чакан 60 години. Хората от района са протестирали многократно за довършване на пътя. Необходими са довършителни дейности в отсечка с дължина малко над 7 км. Последните обещания са били, че участъкът ще бъде пуснат през септември тази година.

„За пореден път загражденци останаха излъгани. Затова моите съселяни са решени да не идат до урните на 02 октомври“, казва кмета Венета Хитова.

Не официална подкрепа протестиращите получават и от жителите на Давидково, които също ползват пътното трасе, което съкращава пътя до Пловдив с часове.

„Надеждите на местните са, че с довършването на трасето и с разполагащите природни ресурси, между които и минералната вода, общината ще стане по-привлекателна за туристи. Този път е удобен и за нас давидкочани, но не съм сигурна, че това е начина, за да бъдат чути. Защото тази постъпка няма да отвори пътя, а тези около 300 – 400 гласа могат да повлияят, на кандидатите от областта“ казва кмета на Давидково Севда Чолакова. 

Чуйте още в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Божидар Чолаков
Вижте още

Три коледни пиеси за деца се представят в театъра

Театрално-музикален център Кърджали ще представи три коледни представления за деца. Те ще бъдат играни в куклената зала на театъра, както и на голяма сцена. Коледната кампания ще обхване всички по-големи населени места в областта - Момчилград, Неделино, Смолян, Девин, Чепеларе и др. Най-малката част от публиката ще се забавлява със спектаклите "Коледна..

публикувано на 06.12.22 в 14:33
Връщането на стока чрез формуляр за отказ от покупката носи сигурност

Липсата на формуляр за отказ от покупката удължава срока за връщане с година

Експертите от платформата „Ние, потребителите“ подготвиха образец на формуляр за отказ от покупка от електронен магазин , който да улесни хората да упражнят правото си да върнат в 14-дневен срок закупена стока. Това съобщи за Радио Кърджали Габриела Руменова. С писмено заявеното желание за разваляне на сделката потребителите ще имат..

публикувано на 05.12.22 в 13:00
Ирина Джурелова алармира за проблема

Майки се организират във фейсбук за акция срещу продажбата на снус на деца

Майки на тийнейджъри от цялата страна се обединяват в „наказателна акция“ срещу продажбата на снус и всякакви други субстанции, забранени за употреба и предлагане на непълнолетни. Проблемът се разисква от известно време, но особено след забраната на райския газ, наблюдатели забелязват засилен интерес към други подобни упойващи вещества, които се..

публикувано на 04.12.22 в 19:56
Ел. украсата за Коледа и Нова година трябва да се избира внимателно

Експерти: Ако се докаже, че продуктът е опасен, търговецът връща парите

Насоки за избор на  безопасни електрически лампички за коледното дърво разпространиха е ксперти от платформата „Ние, потребителите“. Първото, за което е важно да се потърси информация е  името и адреса на производителя и/или вносителя, съобщи Габриела Руменова, представител на платформата. Наличието на  маркировката СЕ е друга от важните..

публикувано на 04.12.22 в 19:29
Марин Захариев

Марин Захариев: Община Смолян е готова да посрещне зимата

Община Смолян е в готовност да посрещне зимата. Снежната покривка в района все още не е сериозна. Сняг вали на надморска височина около 1500 м, в по-ниските части е дъжд, пътищата се поддържат съгласно изискванията. Така описа ситуацията в първите декемврийски дни в община Смолян заместник-кметът Марин Захариев. Той препоръча все пак шофьорите..

публикувано на 02.12.22 в 13:11
Арденският мост над Водното огледало, през който преминава най-натовареният трафик в Кърджали

Главният инженер на „ВиК Кърджали“: Най-доброто решение е изграждането на обходен път

Околовръстният път на Кърджали е най-доброто решение за облекчаване на трафика през града по трасето на международния път за Гърция. Това мнение изрази пред Радио Кърджали главният инженер на „ВиК Кърджали“ инж. Фахри Мустафа. Той коментира лансираната идея за изграждане на допълнителни съоръжения – надлез и подлез, на две от възловите..

публикувано на 02.12.22 в 00:27
Носителката на купата на Областния управител - Елиф Али

Отличиха над 40 млади математици в турнира "Перперикон"

Над 40 медала завоюваха млади математици от цялата страна в XXI-ия  Областен математически турнир "Перперикон". Той е традиционен за Кърджали. Организира се от Регионалното управление по образованието, Пловдивския университет  "Паисий Хилендарски" и Съюза на математиците - секция Кърджали, под патронажа на областния управител, а председател на..

публикувано на 01.12.22 в 22:58