Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължиха до 23-и октомври бедственото положение заради мигрантите

Стаанимир Станев, главен секретар на МВР
Снимка: БНР

Срокът на обявеното частичното бедствено положение в областите Бургас, Ямбол и Хасково ще бъде удължен, обяви зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. Бедственото положение в крайграничните общини на тези области е в сила до 29 септември. То беше обявено на 23 този месец заради засиления мигрантски натиск на турско-българската граница.

Основната причина за обявяването на бедственото положение е трагичното състояние на горските пътища в района на границата, посочи Станев. 

"Не състоянието на пътя до самото инженерно техническо съоръжение, а проблемът е до там. Изровени са с годините пътищата, неподдържани са доста години назад". 

Зам.-главният секретар на МВР почерта, че мигрантският натиск в момента е безпрецедентен:

"Огромен е, размерите са наистина застрашителни, но въпреки това всички мерки от наша страна са взети. Така че проблеми има, но ги решаваме, като се стараем да не командироваме излишни служители от националната полиция и жандармерията, а ги използваме във вътрешността на страната". 


По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

НИМХ: Жълт кода на 12 август, температури между 34° и 39°

Жълт код за високи температури издаде за утре, 12 август, Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за цялата страна. Според прогнозата на НИМХ през нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. В понеделник времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури..

публикувано на 11.08.24 в 14:09

Няма огнища на чума по дребните преживни животни у нас

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 551 животновъдни обекта установиха, че  животните са клинично здрави, съобщиха от агенцията. Засилените прегледи продължават през следващата седмица,  заради огнищата на чума по дребните преживни животни в съседни страни.  През измината седмица са прегледани над 11 000 дребни преживни..

публикувано на 11.08.24 в 11:31

Гранична полиция: Заради трафика през "Маказа" и "Кулата" препоръчваме алтернативни пунктове

Трафикът е интензивен на ГКПП "Маказа" ,и ГКПП "Кулата "на вход / изход за леки автомобили, съобщават от ГД "Гранична полиция".  Във връзка със значително увеличените преминавания през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от дирекцията  препоръчват използването на алтернативни пунктове на..

публикувано на 11.08.24 в 09:40

Потребителите на Инстаграм в Турция отново имат достъп до социалната мрежа

Турският министър на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу заяви, че потребителите на Инстаграм в Турция отново имат достъп до социалната мрежа. Уралоглу обяви снощи в профила си в социалната мрежа Екс, че властите вдигат ограниченията за достъпа до Инстаграм след проведени успешни преговори с представители на Мета. Достъпът до социалната..

публикувано на 11.08.24 в 08:13

Минимално поскъпват зеленчуци и основни хранителни стоки

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас,..

публикувано на 11.08.24 в 08:09

Обявиха жълт код за високи температури

Жълт код за опасно високи температури е в сила за днес за Северна, Централна и Южна България. Предупреждението е в сила за 18 области на страната, сред тях е и Кърджали. Там се очаква температурите да са между 32 и 37 градуса. 

публикувано на 11.08.24 в 08:05

В Хасково и Габрово конкуренцията за работа е била най-голяма

През месец юни за едно свободно работно място са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на Агенцията по заетостта. Най голяма е била конкуренцията в областите Габрово и Хасково, там  за една позиция кандидатите са били по 14 , а в Ловеч по 13. Видин отново е областта с най висока безработица - 15 процента, а в Монтана тя е 12 на сто...

публикувано на 10.08.24 в 17:49