Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Полицейска акция срещу купения вот тръгна в няколко области на България

Полицейска операция срещу престъпността и нарушаване на политическите права на гражданите се провежда в различни райони на страната.

8 души са задържаните в област Велико Търново тази сутрин при специализирана полицейска операция. Образувани са 8 бързи производства - основно за притежание на наркотици. 

13 са сигналите за изборни престъпления във Великотърновско. Едно е  досъдебното производство, образувано за купуване на гласове, а две са за унищожаване на имущество на политическа партия.

Рано тази сутрин специализирана полицейска операция започна и в ромската махала на Благоевград заради нарушаване на политическите права на гражданите.

Акцията започна малко преди 7 часа сутринта с участието на 30 служители на областната дирекция на полицията и жандармерия.

По сигнал за купуване на гласове бяха претърсени няколко адреса. Задържаните са трима. От една от къщите бе изведен мъж, а след това неговата майка заяви пред медиите:

"Тръгнала съм на работа, а те нахлуха вътре в двора и не ми дават да си влизам в двора. Тропат по вратата, "отключвай". Викам чакай малко, синът ми горе още спи…Имаме вкъщи малки деца, това е безобразие тяхното".

Тя посочи, че не знае причината за идването на "цяла армия" в дома ѝ.

Акцията продължаваше и към 8 часа сутринта, насочена е основно към предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите, но се извършват проверки и по линия на битовата и конвенционална престъпност.

Един мъж е задържан при полицейска акция в община Сунгурларе.

Акцията е част от мащабната национална полицейска операция срещу престъпленията свързани с политическите права на гражданите. Извършеният арест е по сигнал за незаконен дърводобив, лихварска дейност и корупционни практики при търгове за дърводобив.

В област Враца също се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и корпоративния вот.

Акцията, в която участва и жандармерията, започна от Бяла Слатина. Извършват се масирани проверки за нарушаване на избирателните права на гражданите. Ще бъдат проверявани сигнали, но засега не са постъпили такива, уточниха от полицията.

В Бяла Слатина вече има образувано досъдебно производство за купуване на гласове. Разследването е срещу неизвестен извършител и е докладвано на прокуратурата.

Специализираната операция ще продължи до края на изборния ден в неделя.


По публикацията работи: Божидар Събев
Вижте още

Декември идва с дъжд и сняг - жълт код в 21 области

Жълт предупредителен код за дъжд и сняг е обявен за утре за 21 области у нас, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. През следващото денонощие валежите ще продължат. В Предбалкана и високите западни полета ще са от сняг и ще се образува нова снежна покривка. В Дунавската равнина и Лудогорието - от дъжд и сняг и на места са..

публикувано на 30.11.22 в 17:01

Фотографии на младежи от „Славейков“ са победители в конкурса на РИОСВ – Смолян

Фотография на водна лилия спечели първото място на Венета Димитрова от 9в клас на СУ „П. Р. Славейков“ във фотоконкурса на РИОСВ – Смолян на тема „Редките и защитени видове около нас“.  След оценка от пет членно жури от фотографи, ботаник и експерти по биоразнообразие, две снимки – лилията на Венета и пеперудите на Станислав от град Кюстендил..

публикувано на 30.11.22 в 16:51

Прокурори и съдебни служители изнесоха открит урок за защитата на пострадалите от домашно насилие

Прокурори и съдебни служители от Районна прокуратура – Кърджали изнесоха открит урок за превенцията и защитата на пострадалите от домашно насилие пред ученици от ЕГ „Христо Ботев“ в града. Дискусията беше организирана по повод кампанията „16 дни активност против насилието над жени“, която се провежда ежегодно в периода от 25 ноември,..

публикувано на 30.11.22 в 16:19

Община Кърджали ще получи финансиране за детски ясли, градини и училища

Още 11 178 364 лева за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната, одобри правителството. Средствата са по програмата на Министерството на образованието и науката (МОН), която има за цел да подобри материалната база в образователните институции, съобщи пресцентърът на образователното..

публикувано на 30.11.22 в 15:30

Иванка Караколева: И училища, и болници на ръба заради инфлацията

В София пред сградата на Народното събрание се проведе протестна акция на КНСБ. Синдикалистите настояват за по-високи доходи. Участниците в акцията дойдоха преди обявения за 9 часа протест пред служебния вход на парламента и причакваха депутатите, които идваха н а работа, за да им връчат своите искания. На първо място сред тези искания е ръст на..

публикувано на 30.11.22 в 14:55

Бизнесмен от Джебел беше осъден за укриване на данъци в особено големи размери

Окръжен съд – Кърджали, постанови осъдителна присъда за  Н.А.А за това, че като управляващ и представляващ фирма от гр. Джебел, избегнал установяване и плащане на данъчни задължения по Закона за данък върху добавена стойност  в особено големи размери - 745 897,56 лв. Той е   използвал документи с невярно съдържание при водене на счетоводство и при..

публикувано на 30.11.22 в 14:38

22-годишен e задържан за притежаване на наркотично вещество

Притежател на дрога е задържан в РУ-Кърджали. Около 18,30 часа снощи полицейски служители извършили проверка на 22-годишен кърджалиец, у когото намерили около 5 грама суха листна маса.  При направен тест веществото реагирало на канабис. Наркотикът е иззет, а притежателят му задържан за срок до 24 часа в полицейското управление.  Образувано..

публикувано на 30.11.22 в 14:27