Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илия Антонов: Опасностите пред човечеството се увеличават

Сигурността е дело на всеки от нас, казва експертът

Илия Антонов
Снимка: Радио Кърджали

4,4 милиона милиона души са жертвите на наранявания през 2019 г. в световен мащаб. 

Тези данни на Световната Здравна Организация, изнесени в доклад, издаден тази година, коментира пред Радио Кърджали експертът по сигурност Илия Антонов. 

Опасностите пред човечеството се увеличиха в глобален и в регионален аспект, заяви Антонов. Данните в доклада на Световната здравна организация се отнасят до жертви на самоубийства, на огнестрелно оръжие и най-вече голям процент са пътно-транспортните произшествия. "Т.е. говорим не толкова за тероризъм, колкото говорим за заплахи и рискове, от които сме заобиколени и трябва да предвиждаме и да оценяваме", каза още той.

Според него хората не трябва да се плашат от рисковете и заплахите, напротив, за тях трябва да се говори. "Когато се говори, се преодолява естествената човешка реакция на страх и изпадане в безпомощност. Когато се говори, тогава човек в главата си създава съответния модел на реакция", казва експертът. Той е категоричен, че сигурността е дело на всеки един от нас. Затова не бива да се разчита само на държавата и нейните институции, които правят необходимото, за да бъде обществото в безопасност, но и самият човек трябва да познава явленията, да може да оценява рисковете и заплахите и да е готов да реагира, ако нещо ни се случи.

Сигурността е състояние, което непрекъснато се променя, в зависимост от външни и вътрешни фактори. Що се отнася до заплахите на днешния ден, Илия Антонов е склонен да вярва, че "най-голямата заплаха, пред която сме изправени всички, са пътно-транспортните произшествия, които са 29 процента от 4.4 млн. души през 2019 г.  Това са хора на възраст между 5 и 49 години." 

"Водещата се война съвсем близо до България, немислима допреди една година, е също заплаха, която трябва да ни създава условия и предпоставки да се готвим за такова нещо, да мислим как да реагираме, защото много от нещата изискват дългосрочна подготовка - и психическа, и физическа", смята Илия Антонов. Затова и отдава значение на тренировките, които са част от плановете за реакция на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Според него институциите в България е задължително да правят поне една тренировка годишно, а обученията е необходимо да се провеждат на шест месеца.

В днешния свят човек трябва да се плаши и от манипулативни влияния. Голяма част от тях се намират в Интернет и ги познаваме като "кибер заплахи". А "връзката със света е в телефона и в джоба на всеки един от нас" и трябва да знаем как да реагираме и на тези рискове 

Илия Антонов изнесе презентация на тема "Реагиране при инциденти за сигурността. Оцеляване при терористична атака" пред ученици от СУ "П.Р.Славейков" в рамките на Екологичния фестивал Зелена вълна 21 век, който се проведе в Кърджали. 

Как да се оцелее при терористична заплаха, как да се реагира при инциденти на сигурността, кои са сериозните опасности и рискове на днешния ден, как се действа по време на природно бедствие. Това са само част от въпросите, които бяха поставени пред младите хора на Кърджали.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с експерта по сигурност и защита Илия Антонов може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:

Вижте още

Безплатни прегледи за три вида рак организира РЗИ-Кърджали за хора без здравни осигуровки

Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира скринингова кампания за диагностика на онкологични заболявания при здравно неосигурени лица. До 15 декември желаещите от цялата област, които нямат здравни осигуровки, могат да се запишат с телефонно обаждане в РЗИ за безплатните профилактични прегледи.  Те ще са ранно откриване на рак на маточната..

публикувано на 01.12.22 в 13:29
Черни лешояди вече кръжат на свобода в българското родопско небе

Испанските черни лешояди вече се чувстват у дома си в небето над Източните Родопи

Преди десетина дни в дивата природа на Източните Родопи полетяха на свобода 14 черни лешояда - най-голямата и тежка граблива птица в Европа. Карталите, както още са известни тези птици, идват от Испания. Те бяха пуснати на свобода след период на адаптация в специално изградена за тях волиера. Инициативата е екип на Българското дружество за защита на..

публикувано на 24.11.22 в 17:08
Васил Визев

Васил Визев: Футболът не може да се купи

Вече няколко дни светът е футбол. В неделя започна световното първенство в Катар. То се провежда в едно малко нетрадиционно време, но емоцията, която носи, не зависи от времето.  "Още от самото начало се знаеше, че това ще бъде различно първенство. Играе се през зимата, но в Катар времето позволява да се покаже хубав футбол", коментира за Радио..

публикувано на 23.11.22 в 16:47
Радостина Лулова на Световното първенство по екипировъчен трибой в Дания

Радостина Лулова: Винаги искам повече

Състезателката по силов трибой от Кърджали Радостина Лулова извоюва сребърен и бронзов медал в движенията клек и мъртва тяга на Световното първенство по екипировъчен трибой. В многобоя в категория 63 кг нашето момиче остана четвърто след най-силните жени. Шампионатът се проведе във Виборг, Дания, от 14 до 19 ноември и се излъчваше на живо по Евроспорт...

публикувано на 21.11.22 в 11:54

Д-р Надежда Чаушева: Хроничната обструктивна белодробна болест често се открива късно

Днес е световният ден за борба с ХОББ. В световен мащаб болестта заема 4-6 място между причините за смъртност. Според различни оценки 4 - 6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ като честотата на заболяването нараства стръмно с възрастта. Основен рисков фактор за развитието на болестта е тютюнопушенето. В повечето..

публикувано на 16.11.22 в 12:52
Синем Муса от Кърджали спечели бариста шампионата на България

Синем от Кърджали ще представя България на бариста-шампионат в Италия

Кърджали има бариста шампион. Синем Муса спечели първото място на републиканския шампионат в сериозна конкуренция с майстори по приготвянето на кафе от цялата страна. Съревнованието се проведе в София в края на октомври и се организира след двегодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус. Любопитното е, че освен първото място на Синем Муса,..

публикувано на 10.11.22 в 18:36
По инициатива на Община Крумовград археолозите проучват късноантичната и средновековна крепост край село Храстово

Крепостта край Храстово вероятно е била дом на византийски аристократ

До края на седмицата продължават разкопките на късноантичната и средновековна крепост край село Храстово, Крумовградско.  Те се осъществяват от екип археолози и широк кръг научни специалисти от Националния археологически институт с музей към БАН и Регионалния исторически музей в Кърджали, а средствата - в размер на 45 хиляди лева, са осигурени от..

публикувано на 10.11.22 в 18:06