Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърджали отбелязва своя празник - 21 октомври



На тържествена сесия на Общинския съвет по повод Деня на Кърджали – 21 октомври, петима общественици с принос в развитието на града във всички сфери, бяха удостоени със званието „Почетен граждани на Кърджали“. Решенията бяха гласувани единодушно.

Званието получиха математикът Вълчо Милчев, инж. Емил Младенов, скулпторът Зиятин Нуриев, дългогодишният директор на библиотеката Иванко Маринов – посмъртно и собственика на фирма със значими инвестиции в общината инж. Мордо Данон, също посмъртно.

С почетен знак „Герб Златен“ на община Кърджали бе удостоен изпълнителният директор на същата фирма – инж. Неби Анъл.

Званието „Почетен граждани на Кърджали“ се присъжда от 1977 година. Първият носител е поетът Младен Исаев. От 1977г. до днес със званието са удостоени 38 общественици с принос в развитието на града, заяви Кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис:

"Днес честваме една забележителна годишнина. 110 години от освобождението на Кърджали. 21 октомври е датата, на която Кърджали възкръсва и става част от съвременната българска история. Денят на Кърджали е знаков празник. Той събира всички нас, хора от различни етноси и религии, за да се преклоним пред героизма и родолюбието на героите“, каза в приветственото си слово кметът на общината д-р инж. Хасан Азис и допълни:

"Всичко, което се е случило през последните 110 години в Кърджали се дължи на неговите граждани. Те създадоха модела на етническа толерантност, който се превърна в пример за цяла България", подчерта градоначалникът. Азис направи и кратък отчет на свършеното през последната година:

Азис направи и кратък отчет на свършеното през последната година:

„Общината е изпълнила проекти с европейско финансиране в размер на над 36 млн. лева, от които 16 млн., свързани с инфраструктурата. Продължихме да развиваме и обновяваме градската среда. Подменихме уличното осветление с енергоспестяващо, приключваме ремонт и рехалибитации на улици, като част от Плана за развитие на градската среда.“

Гости на тържествената общинска сесия за празника на Кърджали бяха областният управител Даниел Делчев, кметове на общини и председатели на Общински съвети, зам.-кметът на побратимената община Комотини – Левент Исмаил.

След края на тържествената сесия, започна и тържествено шествие, което се проведе в центъра на Кърджали по случай 21 октомври - Деня на Кърджали. В него участваха всички основни и средни училища от общината. Блоковете тръгнаха от Дома на културата по булевард България " към Градската градина, за да заемат местата си пред Паметника на Освободителите, където в 12 часа започна тържествения ритуал по случай празника на града. Там бяха поднесени венци и цветя, след което слово произнесе и кметът д-р инж.Хасан Азис:

„ 21 октомври е отправната точка на мечтите и стремежите ни. Всеки един от нас трябва да се чувства горд, че е кърджалиец, заради взаимопомощта, която си оказваме всеки ден., подчерта той. За да бъдем достойни потомци на нашите освободители,  за да бъдем достойни за саможертвата им в името на историческата правда, сме длъжни да запазим свободния си дух и земята, в която те завинаги са останали през есента на 1912 година.“

След слово си, съгласно правилника за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Кърджали“ и за награждаване с морални и материални награди, по повод Деня на Кърджали, кметът връчи стипендията „Кърджали с теб“  на изявени младежи, които продължават образованието си във Висши учебни заведения. 

На носителите на Стипендяита „Кърджали с теб“ се присъжда:

1.Грамота

2. Предметна награда –преносим компютър – лаптоп

3. Парична награда в размер на половин минимална работна заплата в продължение на 10 месеца.

Хасан Азис връчи наградите на:

1.  Александра Иванова – завършва образованието си през май 2022 година  в ПГ по икономка – гр. Кърджали. Александра е първенец на випуска през 2022 година с много отличия и грамоти от национални и международни конкурси и ученически състезания. Била е младши посланик на Европейския парламент през 2020/2021 годна. В момента е студентка в ТУ София, филиал Пловдив

2.  Станислава Ламбова – завършва средното си образование през май 2022 година в СУ „Отец Паисий“ с отличен успех. Участвала е в множество олимпиади и ученически състезания и конкурси и в повечето от тях се класира на призови места. В момента е студентка първи курс в Нов български университет със специалност Уеб дизайн и графична реклама.

Програмата по случай 21 октомври продължи с участието на колективите от Общински център за култура и младежки дейности и Народно читалище Родопски фар. В центъра на Кърджали се събраха стотици граждани, за да гледат тържественото шествие и да присъстват на общоградското тържество.

От 19:00ч. празничната програма за Деня на Кърджали ще завърши с Тържествена заря- проверка пред паметника на Васил Левски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Поздрав от българския Модул за наземно гасене на горски пожари в Р Гърция

Гръцки медии: Благодарим на българските пожарникари

Водещите гръцки медии публикуваха благодарност към българските пожарникари, участвали в мисия по гасене на пожарите в Гърция. Температурите в страната спадат, но рискът от пожари остава. Снимки на българския екип пожарникари и техника публикуват днес централните гръцки медии под заглавие "Гърция благодари на българските пожарникари" за помощта при..

публикувано на 23.07.24 в 14:30
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на комисията..

публикувано на 23.07.24 в 14:00

платена публикация
Как куркуминът и маслото от черен кимион могат да бъдат полезни при ставни болки

Куркуминът и маслото от черен кимион са две мощни природни вещества, които имат множество здравословни ползи сами по себе си. Когато се комбинират, тези две съставки създават синергия, която може да предложи още по-значителни ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме какви са връзките между куркумин и масло от черен кимион и как те могат да..

обновено на 18.07.24 в 16:52

В Кърджали за четвърти път пръскат срещу кърлежи и комари

Тази вечер от 21:00 до 06.00 ч. сутринта на 19 юли /петък/ 2024г. ще се извърши пръскане срещу комари и кърлежи. Това съобщават от общинската администрация в Кърджали.  Ще бъдат третирани площи на територията на целия град - паркове, междублокови пространства в централна градска част и кварталите, зелени площи, районите на религиозните храмове, площите..

публикувано на 18.07.24 в 16:46

Проверяват двама шофьори, опитали да набедят жени за превишена скорост

Двама мъже са направили опит да прехвърлят вината си за скоростно шофиране върху жени. От МВР-Кърджали съобщиха, че в Районното управление в Кирково са започнати две проверки за  потвърдени неверни данни в писмена декларация във връзка с издадени електронни фишове за превишена скорост.  Собственици на леки автомобили „Тойота“ и „Мерцедес“ са подали..

публикувано на 18.07.24 в 10:28

Избраха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".  Петър Кънев от "БСП за..

публикувано на 17.07.24 в 13:40

В Гърция предупреждават за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните часове, а за възрастните и децата - да бъдат в..

публикувано на 17.07.24 в 12:36