Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кърджали отбелязва своя празник - 21 октомвриНа тържествена сесия на Общинския съвет по повод Деня на Кърджали – 21 октомври, петима общественици с принос в развитието на града във всички сфери, бяха удостоени със званието „Почетен граждани на Кърджали“. Решенията бяха гласувани единодушно.

Званието получиха математикът Вълчо Милчев, инж. Емил Младенов, скулпторът Зиятин Нуриев, дългогодишният директор на библиотеката Иванко Маринов – посмъртно и собственика на фирма със значими инвестиции в общината инж. Мордо Данон, също посмъртно.

С почетен знак „Герб Златен“ на община Кърджали бе удостоен изпълнителният директор на същата фирма – инж. Неби Анъл.

Званието „Почетен граждани на Кърджали“ се присъжда от 1977 година. Първият носител е поетът Младен Исаев. От 1977г. до днес със званието са удостоени 38 общественици с принос в развитието на града, заяви Кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис:

"Днес честваме една забележителна годишнина. 110 години от освобождението на Кърджали. 21 октомври е датата, на която Кърджали възкръсва и става част от съвременната българска история. Денят на Кърджали е знаков празник. Той събира всички нас, хора от различни етноси и религии, за да се преклоним пред героизма и родолюбието на героите“, каза в приветственото си слово кметът на общината д-р инж. Хасан Азис и допълни:

"Всичко, което се е случило през последните 110 години в Кърджали се дължи на неговите граждани. Те създадоха модела на етническа толерантност, който се превърна в пример за цяла България", подчерта градоначалникът. Азис направи и кратък отчет на свършеното през последната година:

Азис направи и кратък отчет на свършеното през последната година:

„Общината е изпълнила проекти с европейско финансиране в размер на над 36 млн. лева, от които 16 млн., свързани с инфраструктурата. Продължихме да развиваме и обновяваме градската среда. Подменихме уличното осветление с енергоспестяващо, приключваме ремонт и рехалибитации на улици, като част от Плана за развитие на градската среда.“

Гости на тържествената общинска сесия за празника на Кърджали бяха областният управител Даниел Делчев, кметове на общини и председатели на Общински съвети, зам.-кметът на побратимената община Комотини – Левент Исмаил.

След края на тържествената сесия, започна и тържествено шествие, което се проведе в центъра на Кърджали по случай 21 октомври - Деня на Кърджали. В него участваха всички основни и средни училища от общината. Блоковете тръгнаха от Дома на културата по булевард България " към Градската градина, за да заемат местата си пред Паметника на Освободителите, където в 12 часа започна тържествения ритуал по случай празника на града. Там бяха поднесени венци и цветя, след което слово произнесе и кметът д-р инж.Хасан Азис:

„ 21 октомври е отправната точка на мечтите и стремежите ни. Всеки един от нас трябва да се чувства горд, че е кърджалиец, заради взаимопомощта, която си оказваме всеки ден., подчерта той. За да бъдем достойни потомци на нашите освободители,  за да бъдем достойни за саможертвата им в името на историческата правда, сме длъжни да запазим свободния си дух и земята, в която те завинаги са останали през есента на 1912 година.“

След слово си, съгласно правилника за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Кърджали“ и за награждаване с морални и материални награди, по повод Деня на Кърджали, кметът връчи стипендията „Кърджали с теб“  на изявени младежи, които продължават образованието си във Висши учебни заведения. 

На носителите на Стипендяита „Кърджали с теб“ се присъжда:

1.Грамота

2. Предметна награда –преносим компютър – лаптоп

3. Парична награда в размер на половин минимална работна заплата в продължение на 10 месеца.

Хасан Азис връчи наградите на:

1.  Александра Иванова – завършва образованието си през май 2022 година  в ПГ по икономка – гр. Кърджали. Александра е първенец на випуска през 2022 година с много отличия и грамоти от национални и международни конкурси и ученически състезания. Била е младши посланик на Европейския парламент през 2020/2021 годна. В момента е студентка в ТУ София, филиал Пловдив

2.  Станислава Ламбова – завършва средното си образование през май 2022 година в СУ „Отец Паисий“ с отличен успех. Участвала е в множество олимпиади и ученически състезания и конкурси и в повечето от тях се класира на призови места. В момента е студентка първи курс в Нов български университет със специалност Уеб дизайн и графична реклама.

Програмата по случай 21 октомври продължи с участието на колективите от Общински център за култура и младежки дейности и Народно читалище Родопски фар. В центъра на Кърджали се събраха стотици граждани, за да гледат тържественото шествие и да присъстват на общоградското тържество.

От 19:00ч. празничната програма за Деня на Кърджали ще завърши с Тържествена заря- проверка пред паметника на Васил Левски.

Вижте още

31 май е Световен ден без тютюнев дим

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюн.  Кампанията е насочена към повишаване осведомеността за вредите и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето.   Мотото за 31 май 2023 г., предложено от Световната здравна организация, е:  „Отглеждайте..

публикувано на 31.05.23 в 16:31

Отпада смяната на шофьорската книжка при промяна на постоянния адрес в една област

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за българските лични документи, внесени от Министерски съвет. Те предвиждат отпадане на задължението за смяна на шофьорската книжка при промяна на постоянния адрес, ако е в рамките на една област. Спор в пленарната зала предизвика предложението на ПП-ДБ да отпадне изискването постоянният адрес да..

публикувано на 31.05.23 в 14:16

Задържаха 30-годишна с наркотик в Кърджали

30-годишна е задържана с наркотик в Кърджали. Около 18 часа снощи полицейски служители извършили проверка на жената и открили у нея суха листна маса, която при направен тест реагирала на марихуана. Наркотикът е иззет, а притежателката му задържана за срок до 24 часа в полицейското управление.  Образувано е досъдебно производство. Работата по случая..

публикувано на 31.05.23 в 11:21

Недоволни фермери от Пловдивско подаряват млякото

Фермери от Пловдивско подаряват млякото си. Единственото изискване е желаещите да отидат до фермите им и да си носят празни бутилки. Причината за това решение на животновъдите е продължаващият дълго време натиск върху изкупните цени на кравето мляко и внезапният отказ на голяма мандра да изкупува млякото, въпреки подписания договор.  Фермерът Петър..

публикувано на 30.05.23 в 11:13

Полицията в Бял извор проверява незаконна сеч на 11 дървета

Проверка за незаконна сеч е образувана в Районното управление в Ардино с постановление на Районната прокуратура.  От държавния горски фонд били отсечени 11 букови дървета без редовно писмено позволително и немаркирани с контролна горска марка.  Полицейският участък в село Бял извор извършва проверката с оглед на чл.235, ал.1 от Наказателния кодекс...

публикувано на 30.05.23 в 10:54
Ахмед Памук обяснява за увеличеното съдържание на антиракови вещества в новия сорт

Инж. Памук от Турция: Чувствам се длъжен да върна доброто на България

Повече подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове.

публикувано на 29.05.23 в 23:50
Поглед от улицата на книгите

Есен Устренска: Ирак не е това, което ни разказват

Винаги са ме привличали дестинациите, които са опасни и забранени, мечтала съм да видя люлката на цивилизацията – Месопотамия, в съвремието тази географска ширина е много демонизирана, а на мен това не ми харесва. Това са част от аргументите, с които адвокат Есен Устренска, един пътешественик не само по душа, но и в реалността, е тръгнала..

публикувано на 29.05.23 в 22:55