Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои частично слънчево затъмнение

Снимка: архив БГНЕС

Частично слънчево затъмнение ще може да бъде наблюдавано от България този следобед. 

"Слънчевите затъмнения са възможни, защото Луната е толкова пъти по-малка, колкото пъти е по-близо до нас. Това дава възможност видимия размер на Луната и Слънцето да съвпадат. Тогава Луната, преминавайки пред диска на Слънцето, предизвиква пълни или частични слънчеви затъмнения. Лунната сянка е много тясна, тя е едва 200 км, затова много рядко на дадено място могат да се наблюдават пълни слънчеви затъмнения."

В Кърджали частичното слънчево затъмнение се очаква да започне около 11:27 ч, като максималната фаза ще бъде към 12:40 ч, а края в 13:51 ч. Закриването на слънчевия диск ще бъде около 33 %." Това каза Агоп Узунбохусян, директор на астрономическата обсерватория "Славей Златев" в Кърджали. Той напомни на всички, желаещи да наблюдават затъмнението, да използват специални очила, или ако нямат такива да опушат стъкла на свещ.

Чуйте подробности от звуковия файл.



По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

Назми Мюмюн ,  бивш член на националното ръководство на БСП. През целия ми живот, от който над 50 години отдадох на моята партия – БСП, Бузлуджа винаги е била свързана с нещо ново, с нещо важно, проправящо пътя на хората с леви идеи. И сега, Надежда, която се разгоря в сърцата на стотици хиляди хора в България, когато държавата ни изживява тежка..

публикувано на 05.08.24 в 18:39
Рая Назарян

Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер

Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер, стана ясно след срещата и на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев. Преди дни, след отправена реплика от Делян Пеевски, един от председателите на ДПС, Рая Назарян декларира, че няма амбиции да е служебен премиер.

публикувано на 05.08.24 в 15:48

Президентът продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третият мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на извънредни предсрочни избори. Той обяви, че още днес ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която е..

публикувано на 05.08.24 в 14:00

ИТН връщат третия мандат

Президентът Румен Радев ще приеме в 12 часа днес представителите на парламентарната група на "Има такъв народ", на която бе връчен мандат и възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен, съобщи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. В..

публикувано на 05.08.24 в 09:58

Хасково отбеляза 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание Хасково отбеляза 121 години от избухването на славната илинденска освободителна епопея. Община Хасково и Военно формирование 52 740 Хасково организираха тържествения ритуал. Почетният строй прие заместник-командирът на Втора механизирана бригада..

публикувано на 02.08.24 в 13:55

При операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ в Кирково провериха 490 лица

422 моторни превозни средства  и 490 лица са били проверени в специализирана операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ на територията на РУ – Кирково за периода от 15 юли до 31 юли. В хода на операцията са заснети 1863 клипа за превишена скорост, за които ще бъдат издадени електронни фишове. За констатираните други нарушения на Закона за..

публикувано на 02.08.24 в 12:46

Земетресение е регистрирано край Асеновград

еметресение с магнитуд 2,2 по Рихтер е регистрирано снощи между Асеновград и село Моминско. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  Трусът е отчетен в 3,32 ч. Няма данни за щети.

публикувано на 02.08.24 в 09:30