Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори ще има най-рано през март

Президентът Радев го каза при консултациите с Демократична България

Автори: ,
Президентът на България Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегне вот през зимата. Радев каза това по време на консултациите с "Демократична България".
Той обаче изрази надежда да не се стига до трети мандат, а първите два да бъдат оползотворени.
Държавният глава заяви, че след изборите се ръководи от две основни цели - да се направи максималното, за да има редовно правителство, да се даде време за диалог и време партиите да се отдалечат от агресивната предизборна риторика, да се приемат важни закони.
"Надявам се, това да помага и да има разум", посочи Радев.
"Втората важна цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период - януари и февруари, а това изисква несъмнено забавяне", обясни президентът.
Аз си нося тази отговорност, поел съм я, каза Радев и заяви, че няма да насрочи избори през януари и февруари.
"Можем само да си представим това до какво ще доведе, а рискът да има още по-малка избирателна активност в тази ситуация е реален… Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март", обяви президентът.
Той обаче отбеляза, че ако всички партии излязат и кажат, че са готови да правят предизборна кампания през декември, Коледа, празниците, Нова година, и да отидат на избори в най-тежките условия, той ще се съобрази.
Военната помощ за Украйна и модернизацията на Българската армия доведоха до спор между президента Румен Радев и представителите на "Демократична България" по време на консултациите на държавния глава с коалицията.
В началото на срещата президентът попита какви мерки предлагат от ДБ, така че страната да не се въвлече в пожара на войната.
"Като военен съм крайно критичен да се разоръжим по време на война, преди да са сме доставили и усвоили и нови образци техника и въоръжение", посочи Радев. Той попита ДБ на какви оперативни планове, анализи, финансови разчети и времеви параметри почива идеята им за получаване на НАТО-вско въоръжение за армията ни с предоставянето на оръжие за Украйна.
"Истината е, че това решение изцяло трябваше да се вземе от изпълнителната власт, необходимостта да се намеси парламентът не беше добър знак за вземане на решение", посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.
По думите му обаче то дава аргументи, когато се водят преговори с нашите съюзници, България да може да изглежда като съюзник, на който може да се има доверие. 


По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Времето ще се задържи слънчево

Времето днес ще бъде слънчево.   В ят ърът в Източна България временно ще отслабне. В следобедните часове над източната половина от страната и планинските райони ще има купеста облачност, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб, в Източна България и Източните Родопи умерен североизточен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

С концерт закриват сезона в Дома на културата в Кърджали

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  Каня нашите съграждани и гости на града да се присъединят към тази демонстрация от изкуство и култура, пресъздадена от талантливи млади хора, каза за Радио Кърджали директорът на..

публикувано на 28.06.24 в 17:12

От 15 юли в Момчилград започва "Плувно лято 2024" за деца

На 15 юли стартира "Плувно лято 2024" в Момчилград за деца от 6 до 12 години, включително. Инициативата за провеждането на курса по плуване е на общинска администрация, съвместно с Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) и Център за обществена подкрепа (ЦОП). Това съобщиха от общинската..

публикувано на 28.06.24 в 17:00

Спира работата на Единния информационен портал за Ковид 19

От 1 юли спира функционирането на Националната система за борба с Covid-19, както и на Единния информационен портал - coronavirus.bg, съобщават от здравното министерство.  Информация за регистрираните в страната случаи на коронавирус вече ще се публикува веднъж седмично. Тя ще е налична в справките за епидемичната обстановка на Министерството на..

публикувано на 28.06.24 в 16:28

Бракониери убиха дива свиня в района на Момчиловци

Досъдебно производство във връзка с незаконен лов на дива свиня в землището на село Момчиловци, област Смолян, е образувано в Районното управление в Смолян. Животното е убито без надлежно разрешение от неустановена дата до 27 юни, съобщават от регионалния пресцентър на МВР в Смолян. Оттам уточняват, че при извършено претърсване, в частен имот в..

публикувано на 28.06.24 в 15:41
Мехмед Атаман и Гинка Райчева в церемония по смяната на властта в Областна администрация Хасково

Мехмед Атаман пое поста областен управител на Хасково

Новоназначеният областен управител на Хасково Мехмед Атаман пое поста от досегашния Гинка Райчева. Той бе посрещнат тази сутрин в сградата на областната администрация. Досегашният областен управител направи кратък отчет за работата на администрацията през последните 11 месеца.  Гинка Райчева изрази благодарност към всички служители. Тя пожела на новия..

публикувано на 28.06.24 в 13:53

Ресми Мурад прие властта от Никола Чанев

На официална церемония бившият вече областен управител на Кърджали Никола Чанев предаде властта на новоназначения Ресми Мурад. „По стара традиция предаваме щафетата от един областен управител на друг. За мен е огромна чест и удоволствие да предам тази щафета в ръцете на господин Ресми Мурад. Той няма нужда от представяне. Политик с..

публикувано на 28.06.24 в 13:26