Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.
Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
На 13 и 14 февруари Ивайловград ще отбележи своя празник. " Ще имаме богата програма, изпълнена с вълнуващи събития и разбира се с много празнично настроение. Очакваме дегустация на домашни вина, което правим през годините, изложби с рисунки на деца от училищата на територията на общината, музика и ритуално подрязване на лозята. Ч аст от..
Ръст на туристите, до 20 % спрямо миналата година, отчитат в Златоград след влизането на страната ни в Шенген по суша. Повече са гръцките туристи, но и българите пътуват по-често до южната ни съседка, каза директорът на Етнографския ареален комплекс Александър Митушев. „Наблюдават се два момента – пътуване повече за гориво, тъй като..
Шест са пожарите през последните три дни в областта, в потушаването на които са участвали 25 огнеборци. Пет от пожарите са в жилищни сгради с един пострадал. В 7,15 часа на 9 февруари е подаден сигнал за излизащи пламъци от апартамент в Кърджали . Изпратени са незабавно екип на РСПБЗН-Кърджали и полицейски патрул. Евакуирани са били..
За кражба на оръжие от къща в село Котлари е образувано досъдебно производство в РУ-Крумовград. На 8 февруари е подаден сигнал, че през прозорец е проникнато в частен дом, където била разбита метална каса и по данни на тъжителя са били откраднати ловна пушка, ловен автомат, боеприпаси и 50 долара. Дежурна оперативна група от..
43-годишен е попаднал в болница след битов скандал. На 8 февруари в село Кандилка във фамилна къща възникнал конфликт, който прераснал във физическа разправа. По първоначални данни 75-годишен ударил с чук по главата 43-годишен. Пострадалият бил прегледан във Филиала на спешна помощ в Крумовград и транспортиран до Спешното приемно отделение в..
65 години отбелязва Държавен архив Кърджали на днешния 10 февруари. Институцията е създадена през 1960 г. след административно териториалната реформа в страната през 1959 г. и оформянето на новите окръзи, един от които е окръг Кърджали. Вече 65 години Държавен архив Кърджали полага грижи за издирването, събирането, съхраняването, опазването,..
Като дясна партия ГЕРБ няма да подкрепи предложението на левицата за пределна надценка на основните хранителни продукти у нас – заяви в интервю за Радио Пловдив депутатът от Пловдивска област Цвета Караянчева. Народната представителка от ГЕРБ заяви, че ролята на държавата е да създава конкуренция и да подкрепя бизнеса. "Няма да слагаме ограничения..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478