Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сиренето - най-проблемната храна, произвеждана у нас


Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.

Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.

Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.

Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.

Методи за задържане на повече вода в сиренето:

Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.

Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.

Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.

От 2005 насам Българската асоциация "Активни потребители" е провела 4 теста за качество и безопасност на бяло саламурено сирене – през 2005, 2008, 2011 и 2016г. В зависимост от възможностите всеки път са били изследвани по различни показатели между 15 и 36 търговски марки, добавят от Асоциацията.
При водно съдържание над 70% - толкова много вода може да се задържи само с драстично отклонение от класическата технология, казано по-друг начин, продуктите с вода над 70% не можем да наречем сирене и не би трябвало да се етикират и продават като сирене!

Повишаването на водата в сиренето е опасно поради следните причини:
Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.
В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.
За да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти.

Настоящото изследване показва, че добавянето на вода в сиренето е изключително масово и на практика вече засяга почти всички търговски марки в ценовия диапазон под 10 лева. Към настоящият момент това се очертава като най-новата мода в млечния сектор, измествайки от лидерската позиция влагането на хидрогенирани мазнини/палмово масло. За да се опази здравето на голяма част от българското население трябва да се отговори решително. категорични са от Асоциация "Активни потребители".

При водно съдържание на „сирене“ от над 70% изключително нарастват рисковете за безопасността на потребителите. Подобно „сирене“ трябва да се забрани за продажба в търговската мрежа!, категорични са от Асоциацията.
Какво сирене купуват потребителите, знаят ли за тази лоша практика и в кое сирене се среща най-високо съдържание на вода, може да чуете в прикачения звуков файл.

Снимки: Нина Милошевич




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Цвета Караянчева: Надявам се на продуктивни разговори и сътрудничество между ГЕРБ-СДС и Демократична България

"Надявам се на продуктивни разговори и сътрудничество между ГЕРБ-СДС и "Демократична България". Преговорите за коалиционно споразумение вървят с обнадеждаващ напредък. Имаме разбирателство между програмите на двете формации. Може би следващата седмица президентът ще връчи мандата на нашата парламентарна група. Ще има едно разбирателство между тези 4..

публикувано на 04.01.25 в 14:35

245 раждания е имало в смолянското акушеро-гинекологично отделение през изминалата 2024 година

Смолянското акушеро-гинекологично отделение завършва изминалата 2024 година  с 245 раждания. Без нито една двойка близнаци, което е с пет по-малко спрямо предходната година.  "2024 г. завършваме с 245 раждания. 2023 г. бяха 250, тоест с 5 бебета по-малко за 2024 г. Повечето раждания са с оперативно раждане с тенденция това все повече да се увеличава...

публикувано на 04.01.25 в 13:52

По 14 сигнала за нарушения на екологичното законодателство в областите Хасково и Кърджали е работила РИОСВ - Хасково през декември

По 14 сигнала за нарушения на екологичното законодателство в областите Хасково и Кърджали е работила Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково през декември. Толкова са приетите обаждания на "зеления" телефон на инспекцията, съобщиха БТА, позовавайки се на данни от институцията в отчет за периода. Замърсен въздух, нерегламентирано..

публикувано на 04.01.25 в 12:15
Деца, използващи вейпове

Над 20 сайта предлагащи забранения хексахидроканабиол и негови производни установи КЗП

Комисията за защита на потребителите (КЗП), която се самосезира по повод смъртта на 14-годишното момче, което загуби живота си след падане от седмия етаж на висок блок в Плевен в понеделник след употребата на вейп, съдържащо хексахидроканабинол, извърши проверки на търговски обекти в страната и на онлайн търговците.  В хода на проверката са установени..

публикувано на 04.01.25 в 11:35
Събор на светите апостоли
Снимка: Художествена галерия „Христо Цокев“

Православната църква чества Събор на свети 70 апостоли и преподобни мъченик Онуфрий Габровски

На 4 януари православната ни църква чества Събор на свети 70 апостоли, както и преподобни мъченик Онуфрий Габровски. Св. евангелист Лука разказва в своето Евангелие, че Господ Иисус Христос освен дванадесетте Си апостоли, избрал още седемдесет други, които разпратил по градове и села да проповядват словото Му, като им дал сила да вършат чудеса. Когато..

публикувано на 04.01.25 в 10:02
Новозаявеното лого изглежда така. Старото е без надпис отдолу.

35 години от създаването си отбелязва ДПС

35 години от създаването на ДПС ще бъдат отбелязани в столичния хотел "Рамада".  Събитието е организирано от крилото на партията около Ахмед Доган и Джевдет Чакъров. Симпатизантите и активистите на партията получиха поздравлени и от двете крила на партията - това  около Делян Пеевски и това около Ахмед Доган и Джевдет Чакъров.  В обръщението си по..

публикувано на 04.01.25 в 09:15

Преди обяд в Кърджали ще вали дъжд, а след обяд ще е слънчево

Днес преди обяд дъжд ще вали в Горнотракийската низина и Източна България. Валежите от запад на изток бързо ще спрат, облачността ще се разкъса и намалее и след обяд над повечето райони ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и временно силен вятър от запад-северозапад. Минималните температури в повечето места ще бъдат между минус..

публикувано на 04.01.25 в 08:50