Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязват се 134 години от приемането на първия Закон за адвокатите в България

Снимка: архив БНР

Днес е Ден на българската адвокатура. Навършват се 134 години от приемането на първия Закон за адвокатите в България. Негов автор е тогавашният министър на правосъдието д-р Константин Стоилов. Законът, който пръв регламентира адвокатската професия е приет от Петото обикновено Народно събрание на Княжество България.
За адвокатската професия, д-р Константин Стоилов казва: „… изискват се първо нравствени качества, после умствени. Нравствени, защото на адвоката се поверяват именията и честта на хората, от него зависи тяхното спасяване или опропастяване, наконец на него се поверяват такива тайни, които, ако е нечестен, може да по­вреди на своите клиенти и на обществото, а тъй също и на съ­дилището“.
Датата се отбелязва като професионален празник на българските адвокати с решение на Висшия адвокатски съвет от 26.02.2005 г.

Секретарят на Адвокатски съвет при Адвокатска колегия - Кърджали адв. Венелина Милушева казва, че едни от най-важните качества, които трябва да притежава адвоката това са почтеността, умението му да общува с хората и да изгражда доверие.

"Ние всеки ден се срещаме с хората, запознаваме се, подпомагаме ги, решаваме техните ежедневни проблеми и на обикновените граждани и в бизнеса. Важни качества, които трябва да притежава адвоката са и неговата упоритост, голяма непримиримост и борбеност. Тези качества оказват много важна роля в неговата подготовка."
По публикацията работи: Мартина Дякова
Вижте още

Хиляди туристи събра празникът "Песпонеделник" в Широка лъка

Хиляди туристи от страната и чужбина събра днес празникът „Песпонеделник“ в родопското село Широка лъка. Кукерски състави от различни фолклорни области на страната огласяха с чанове и тюмбелеци площада. „Широка лъка прави „Песпонеделник“ от незапомнени времена, като само по време на войни е забраняван празникът, не се е чествал. Като съвсем в..

публикувано на 03.03.24 в 18:27

1000 души се спуснаха за 3 март със ски и носии на Пампорово

 10 хиляди родолюбиви българи от страната и чужбина събра курортът Пампорово за Нациoнaлния празник и голямото ски спускане с носии.  Тази година събитието беше най-многолюдно от всичките му издания до сега, каза основният организатор Антония Каменичка: "Над 1000 души участваха тази година в самото шествие, а на плаца на "Студенец" -..

публикувано на 03.03.24 в 17:55

Хиляди се стекоха на връх Шипка, за да почетат 3 март и загиналите за свободата

Хиляди хора се събраха днес на националния празник 3 март на историческия връх Шипка и района около него, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Слово произнесе президентът Румен Радев, който посрещнат с ръкопляскания и одобрителни викове. Той заяви, че е горд да види толкова много родолюбиви българи на Шипка и..

публикувано на 03.03.24 в 17:00

30 генетични заболявания трябва да бъдат включени в скрининга на новородени

30 генетични заболявания трябва да бъдат включени в скрининга на новородени, съобщиха от Националния алианс на хората с редки болести. В момента се правят изследвания само за три вродени заболявания, казва Владимир Томов от организацията. "Вродена надбъбречна хиперплазия, хипотералидизъм, нормално е да има много повече. Естествено, очакваме и..

публикувано на 02.03.24 в 16:55

Властите в Гърция предупреждават за риск от наводнения по пътищата

В Гърция полицията предупреждава за риск от наводнения по пътищата и препоръча да се избягват районите около реките. Влиянието на циклона продължава над цялата страна. В Северна Гърция на места вали непрекъснато дъжд от вчера, като се очаква след обед градушка. Местните власти са предупредени да вземат мерки като не допуснат наводнени пътища и хора да..

публикувано на 02.03.24 в 10:56

Камбанарията в парк Ямача ще свети в синьо за Световния ден на редките болести

Хасково отбелязва Световния ден на редките болести – 29 февруари. Тази вечер камбанарията в парк Ямача ще бъде осветена в синьо-един от цветовете на кампанията „6000 причини за действие“. Това съобщиха от Община Хасково. Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото по темата за редките болести, както и да постави ключови въпроси,..

публикувано на 29.02.24 в 18:00

Откриха държавната лаборатория на "Капитан Андреево"

Премиерът Николай Денков и земеделският министър Кирил Вътев откриха Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния пункт "Капитан Андреево". Тя е на стойност близо 2 млн. лв., осигурени от националния бюджет, а с пускането на лабораторията окончателно ще се утвърди държавният контрол върху храните, които влизат в България, като преди..

публикувано на 29.02.24 в 15:08