Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът ще обсъжда договора за още 8 изтребители F-16

F-16 block 70

Парламентът решава дали да ратифицира договора за придобиване на 8 нови самолета Ф-16 Блок 70.

В рамките на парламентарния контрол ще отговаря на въпроси служебният премиер Гълъб Донев.

Освен новите 8 изтребители в договора, сключен на 15 юли т.г., са включени боеприпаси, средства за обучение на Военновъздушните ни сили, поддръжка и резервни части. След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи трябва да уведоми правителството на Съединените американски щати за изпълнение на националните процедури.

На първо четене ще бъдат обсъдени и промени в Закона за съдебната власт, с които се цели укрепване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет с цел превенция и противодействия на корупцията в съдебната власт. Предвижда се съответните колегии в съвета да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии и на прокурорите и следователите.

Служебният премиер Гълъб Донев ще отговаря на три въпроса. Един от тях е от Корнелия Нинова за позицията на служебното правителство, че България е "пред война". Поводът е интервю в „Неделя 150“ на говорителя на правителството Антон Кутев.

Още 10 министри ще участват в парламентарния контрол. 

Все още няма яснота дали депутатите ще продължат да работят по промените в Изборния кодекс.



twitter sharing button
linkedin sharing button
pinterest sharing button


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Животновъди алармират, че няма паша заради горещините

Горещото време затруднява изхранването на животните, алармираха стопани.   Пашата приключи преди 15 дни, обстановката е критична, заяви в ефира на Радио Кърджали Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди": "Не само при нас в южна България, а като цяло в страната много рано започна сушата. Няма никаква трева за паша...

публикувано на 19.07.24 в 12:02
Двама служители на сектор „Пътна полиция“ в 
работен момент днес на главния път между Черноочене и Кърджали

Засилени проверки на главния път за ГКПП „Маказа“

Засилени проверки и контрол на водачите за употреба на алкохол и наркотици и за спазване на скоростните режими се извършват ежедневно на главния път за ГКПП „Маказа“ на територията на област Кърджали.  Интензивният контрол е свързан с изключително натоварения трафик към граничния пункт през летния сезон, когато броят на преминаващите..

публикувано на 19.07.24 в 11:24

Специализирано наблюдение за пожари в защитени територии организира екоинспекцията в Смолян

Специализирано наблюдение за пожари в защитени територии организира Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян, съобщи за БТА директорът Екатерина Гаджева. Към екоинспекцията има назначени двама служители, които изпълняват дейностите за пожаронаблюдение в защитените територии публична държавна собственост. Поради факта, че в..

публикувано на 19.07.24 в 09:38

Главно мюфтийство призова имамите да се включат в борбата с пожарите

Главното мюфтийство призова всички имами и служители на религиозната институция да се включат активно като доброволци в овладяването на огнените стихии и подпомагането на пострадалите. В обръщението на Мюфтюйството се подчертава, че „отправят призив за сплотеност и взаимопомощ в този труден момент за нашата Родина.“ Пожарите, които..

публикувано на 19.07.24 в 08:33

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни дъждове,..

публикувано на 19.07.24 в 08:08
Последиците от пожара в с. Воден

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите

До дни в село Воден ще бъдат монтирани клетки на всички мобилни оператори. Това обяви в селото в четвъртък вечер служебният министър-председател Димитър Главчев. Причината за това настояване е трудната комуникация между службите при възникване на кризисни ситуации и забавеното уведомяване на хората при извънредни ситуации. Премиерът Главчев отхвърли..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

Край Харманли пламна пожар близо до бензиностанция

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На място са много екипи на пожарната и полицията. Има опасност от взрив. В района има цистерни с гориво. Бeнзиностанцията е по пътя за Любимец, съобщи Радио Стара Загора. От Областното Пътно управление съобщават, че временно и в двете посоки е затворен пътя от Харманли към Любимец. Шофьорите да..

публикувано на 18.07.24 в 18:46