Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хасковски съд отказа екстрадиция на бивш турски полковник от спецслужбите

Автор:
Мустафа Гьокташ, издирван за убийство от съдебните власти на Република Турция
Снимка: Божидар Събев

Окръжният съд в Хасково отказа екстрадиция в Република Турция на бившия полковник от спецслужбите на югоизточната ни съседка Мустафа Гьокташ. Това гласи решение номер по ЧНД № 526 /2022 г. на хасковските магистрати.

Екстрадицията на бившият полковник и настоящ адвокат Гьокташ  беше поискана от съдебните власти на Република Турция.

Мотивите за нея са наказателно преследване за престъпления, квалифицирани като „запланувано убийство“ и „членуване в организация,

образувана за извършване на престъпление“, извършени на 18.12.2002 година.

Съдът прие, че представените в хода на производството гаранции от Република Турция не гарантират по достатъчно категоричен начин спазването на основни права, свързани с осигуряването на справедлив съдебен процес и изпълнение на наказание, ако такова бъде наложено, които са предвидени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, в която членува и турската държава.

Така съдът констатира, че са налице основанията за отказ, предвидени в чл. 7, т. 4 и т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Като взе предвид доказателствата по делото и се позова на актове на Европейския парламент, в които се обсъждат проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в съседната на България държава.

Наред с гореизложеното, относно престъплението „членство в организация, образувана за извършване на престъпление“ съдът прие, че е погасено по

давност съгласно българския Наказателен кодекс.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – гр. Пловдив в 7 – дневен срок.

Според държавното обвинение Гьокташ трябва да бъде екстрадиран в Турция.

Прокуратурата най-вероятно ще протестира решението на хасковския съд пред магистратите в Пловдив.


По публикацията работи: Божидар Събев
Вижте още

Пътищата в област Кърджали са почистени и проходими

В област Кърджали няма затворени пътища заради падналия сняг. Пътните артерии са почистени и проходими. Сутринта снегорини работеха по основните шосета в посока Асеновград през Паничково, в посока Хасково и в посока Крумовград. Пътят за Ардино в най-високата му част - Далджата, също е почистен и проходим, съобщи за Радио Кърджали дежурният в..

публикувано на 05.02.23 в 11:43

Изнедващо бързо партиите се споразумяха за РИК Кърджали

За първи път от няколко години, за по-малко от половин час, партиите и коалициите в Кърджали се споразумяха  за състава на РИК. Председател е Павел Гатев, секретар Беркант Барзат. За заместник председатели  бяха избрани Величка Георгиева и Петър Захариев. Това стана на свиканите от областния управител Даниел Делчев  консултации  за определяне на..

публикувано на 05.02.23 в 11:38

Без положителни Ковид-проби са 17 области в страната, сред тях и Кърджали

Няма нови случаи на коронавирус в областите Кърджали, Хасково и Смолян за изминалото денонощие. Това показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ на 5 февруари. В страната 22 са новите случаи на COVID-19. От направените 806 теста, положителни са 2,72 на сто от пробите. Общо 17 области са без нито един случай...

публикувано на 05.02.23 в 11:26

Областният управител провежда днес консулции за състава на РИК

В Кърджали областният управител Даниел Делчев ще проведе днес от 10.30 часа консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрание за определяне състава на Районната избирателна комисия (РИК) в Кърджалийски изборен район за произвеждане на избори за Народно събрание на 2 април 2023 г...

публикувано на 05.02.23 в 10:11

БНТ излъчва церемонията „Футболист на годината"

Българската национална телевизия ще излъчи церемонията „Футболист на годината" в неделя, 5 февруари от 19:00 ч. Спортното събитие ще се проведе в София и ще събере най-изявените футболисти на България през 2022 година. Зрителите на БНТ ще разберат призовата тройка и новият носител на най-ценната индивидуална футболна награда у нас, за..

публикувано на 05.02.23 в 09:29

НС на БСП заседава днес, депутатите отчитат свършеното от тях в 48-ото Народно събрание

Националният съвет на БСП ще заседава днес в столицата. Той е свикан от  Изпълнителното бюро на БСП. Очаква се депутатите от парламентарната група на коалиция "БСП за България" да направят отчет за свършеното от тях в 48-ото Народно събрание. Сред приетите закони са предложените от БСП безплатни учебници за  деца до 12-и клас, помощ от 300..

публикувано на 05.02.23 в 09:15

Мразовит неделен ден в Родопите

С прехвърчащ сняг осъмна Кърджали. През днешният 5 февруари атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за месеца. Днес с умерен, в Източна България силен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще преобладава облачно време. Валежите ще продължат, като навсякъде ще бъдат от сняг. Преди обяд..

публикувано на 05.02.23 в 08:55