Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иванка Караколева: И училища, и болници на ръба заради инфлациятаВ София пред сградата на Народното събрание се проведе протестна акция на КНСБ. Синдикалистите настояват за по-високи доходи.
Участниците в акцията дойдоха преди обявения за 9 часа протест пред служебния вход на парламента и причакваха депутатите, които идваха на работа, за да им връчат своите искания.
На първо място сред тези искания е ръст на минималната работна заплата на 850 лева и въвеждане на необлагаем минимум. На входа на НС е сложена и "синдикална" елха, на която вместо играчки са закачени исканията на синдикалистите.

СИНДИКАТИТЕ ИСКАТ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ДА СТАНЕ 850 ЛЕВА

"..... инфлацията е 18.7 % през септември, 20 процента в момента е 710 минималната работна заплата. Със 140 лева и това прави точно 850 лева стартова заплата през януари, която да компенсира инфлацията и да помогне на хората........ да живеят що-годе нормално, да не казвам лукс, защото вие знаете, какъв е минимумът на едно семейство, за да покрие разходите си.....

През зимата разходите се увеличават, освен за ел.-енергия, лекарства простудни и вирусни, и така нататък. През зимата харчим повече отколкото през лятото. Ние няма да се откажем от тази идея, нито пък ще спрем протестите. Вие знаете, че РКС на КНСБ взе решение на 7 декември от 4 часа да проведе шествие най-напред, завършващо с митинг, точно за по-високи доходи през 2023 година. Две основни искания - минимална работна заплата от 850 лева и нов бюджет.

НЕОБХОДИМИ СА НОВИ РАЗХОДНИ СТАНДАРТИ

На училищата им трябва нов разходен стандарт, подчерта Караколева:

....."А това може да стане само с нов бюджет. Защо нов разходен стандарт? Защото ел.-енергията е на свободния енергиен пазар, и директорите като покрият разходите и кметовете за ел.-енергия през зимата, за отопление, ще закъсат за финансови средства за изплащане на работни заплати на хората заети в образованието. Даже вчера ми докладваха от Бенковски, говорим за пътните, транспортни разходи, които в началото на годината са определени в бюджет 22-а. Сумата е такава за община Кирково, 15 600, която казва директорът, че няма да стигне само за неговото училище да покрие транспортните разходи. Тоест на нас ни трябват нови разходни стандарти. Имам училища, които..... могат да ни си получат заплатите за декември".

КАКВА Е СИТУАЦИЯТА В БОЛНИЦИТЕ

Според Караколева децата няма да останат на студено, но за сметка на другите разходи. "Същото е положение в болницата - ел.-енергия, лекарства, всичко се качва не знам как се справят директорите на болниците в района. Трудно им е, казват, че са на червено. Имат за погасяване".

ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ

Според синдикалисти, над 30 % от пенсионерите в България са получили 0 лева увеличение на пенсиите си през 2022 година. Как ще изкарат зимата, никой не се грижи за това?, пита Караколева. Дори и формулата да е вярна, аз говоря с факти, казва тя.

Протестното шествие ще се проведе на 7 декември от 16 часа в Кърджали, като колоната ще тръгне от автогарата и ще спре пред паметника на Васил Левски.

Според изчисления на КНСБ, за да се живее нормално, трябва в едно семейство да се падат по 1700 лева на човек.По публикацията работи: Радка Петкова
Вижте още

Леден ден ни очаква в понеделник

 От НИМХ обявиха жълт код за цялата страна за максимални температури под нулата и студен силен северен вятър в 11 области, включително Кърджали, Хасково и Смолян. Очакват се пориви на вятъра до 20-24 метра в секунда. За област Сливен предупреждението е за оранжев код.

публикувано на 05.02.23 в 16:29

В Смолян не постигнаха съгласие за секретар на РИК

Областният управител проведе консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции относно определяне състава  на РИК - Смолян за произвеждане на избори за народни представители, насрочени за 2 април 2023 г. За..

публикувано на 05.02.23 в 15:46
Снимката е илюстративна

Провал на заседанието на Националния съвет на БСП, нямаше кворум

Провали се заседанието на Националния съвет на БСП. То бе насрочено за 11:00 часа, но не можа да събере кворум. От пресцентъра на социалистите разпространиха информация, че има различни причини това да се случи – лошото време в страната, отказ да се регистрират членове на Националния съвет, които са присъствали в залата на "Позитано 20", с..

публикувано на 05.02.23 в 15:01

Монтирани са информационните табели край чапловата колония в Кърджали

Вече са монтирани информационните табели на новия мост над Арда край чапловата колония в Кърджали, видя репортер на Радио Кърджали. Те популяризират птиците в единствената в Европа подобна колония в населено място и указват разрешените и забранените дейности на нейна територия. Информационните табели са част от проекта „Градът на чаплите“, който се..

публикувано на 05.02.23 в 14:10

Партиите в Хасково не се споразумяха за секретарското място

Консултациите с парламентарно представените в 48-то Народно събрание на Република България партии и коалиции за състава на РИК-Хасково се проведоха днес в зала „Марица“. Те бяха водени от областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов. За изборни райони до 9 мандата, какъвто е 29 МИР-Хасково, в състава на РИК влизат 13..

публикувано на 05.02.23 в 13:05

Пътищата в област Кърджали са почистени и проходими

В област Кърджали няма затворени пътища заради падналия сняг. Пътните артерии са почистени и проходими. Сутринта снегорини работеха по основните шосета в посока Асеновград през Паничково, в посока Хасково и в посока Крумовград. Пътят за Ардино в най-високата му част - Далджата, също е почистен и проходим, съобщи за Радио Кърджали дежурният в..

публикувано на 05.02.23 в 11:43

Изнедващо бързо партиите се споразумяха за РИК Кърджали

За първи път от няколко години, за по-малко от половин час, партиите и коалициите в Кърджали се споразумяха  за състава на РИК. Председател е Павел Гатев, секретар Беркант Барзат. За заместник председатели  бяха избрани Величка Георгиева и Петър Захариев. Това стана на свиканите от областния управител Даниел Делчев  консултации  за определяне на..

публикувано на 05.02.23 в 11:38