Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистрати потвърдиха глобата от 60 000 лева за ТЕЦ-а в Димитровград

Затварянето на централата предизвика серия от протести на работници и служители
Снимка: Дора Атанасова

Районният съд в Димитровград е потвърдил наложената на ТЕЦ  Марица-3 в Димитровград глоба от 60 000 лева.

Това става ясно от решение 174 от 20-ти декември т.г. на димитровградските магистрати.

Съдът е отхвърлил като неоснователна жалбата на ТЕЦ Марица 3, с която се иска отмяна на глобата, наложена от РИОСВ Хасково през март 2022-а година.

На 25.03.2022 екоинспекторите са констатирали превишено съдържание на средночасовата норма на серен диоксид.

В 11.00 часа на тази дата е измерено ниво от 460 микрограма на кубичен метър, вместо максимално допустимите 360 микрограма на куб. метър.

Претенциите на топлоцентралата бяха, че случаят е маловажен и искаха финансовата санкция на РИОСВ - Хасково да бъде отменена.

Съдът обаче е потвърдил глобата. ТЕЦ Димитровград ще заплати и съдебните разноски по делото.

Те са около 5500 лева.

През лятото централата беше затворена от екоинспекцията докато не изпълни техните предписания за ремонт и повишаване на капицитета на сероочистваща система.

Радио Кърджали припомня, че неотдавна от ръководството на централата се похвалиха с големи инвестиции в тази насока.

Дори прогнозираха ТЕЦ Марица 3 в Димитровград да заработи след Нова година.



Факсимилие на част от решението на Районен съд Димитровград

По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Байрам Байрам: Заставаме до председателя Делян Пеевски

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които е и Павлин Кръстев. Минути преди да стане това, в интервю за Радио Кърджали друг кърджалийски депутат - Байрам Байрам, каза, че искането на оставката на Делян Пеевски не е балансиращо и правилно. Той подчерта, че застават зад председателя Делян Пеевски...

публикувано на 11.07.24 в 17:21

Общински структури на ДПС в област Кърджали снеха доверието си от четирима депутати

Общинските структури на ДПС в Ардино и Момчилград снеха доверието си от четирима депутати на партията. Това са Делян Пеевски, Елван Гюркаш, Байрам Байрам и Айтен Сабри. Доверието не се снема единствено от народния представител Павлин Кръстев, който е един от изключените днес 17 народни представители от Парламентарната група на..

публикувано на 11.07.24 в 16:48
Н.Пр. Мехмед Уянък

Посланикът на Турция Н.Пр. Мехмед Уянък: Отношенията между Турция и България са на високо ниво

Посланикът на Република Турция Н.Пр. Мехмед Уянък е на посещение в Кърджали. Турският дипломат се срещна с  областният управител Ресми Мурад и кмета на Кърджали Ерол Мюмюн. Уянък  каза, че отношенията между двете държави са на високо ниво, че е необходимо да се подобрят условията за инвестиции и бизнес у нас, за да се привлекат повече турски..

публикувано на 11.07.24 в 14:26

Oбластният съвет на ДПС в Кърджали застана до Доган

Oбластният съвет на ДПС-Кърджали подкрепи почетния председател на партията д-р Ахмед Доган. „Ние, членовете на областен съвет на ДПС-Кърджали, заставаме непоколебимо до почетния председател на партията д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставка на описаните в призива му лица. В защита на неговата воля, сме готови за всякакви..

публикувано на 11.07.24 в 11:54

Турският посланик Мехмед Уянък с първо официално посещение в Кърджали

Разширяване на бизнес-контактите и увеличаване на търговския обмен между България и Турция обсъдиха областният управител на Кърджали Ресми Мурад и Н.Пр. Мехмед Уянък, посланик на Република Турция у нас.  Дипломатът е на първото си официално посещение в региона след встъпването си в длъжност през м. март. Той даде висока оценка на отношенията..

публикувано на 11.07.24 в 11:46

Община Неделино забранява ползването на питейна вода за непитейни, промишлени и производствени нужди

Заради засушаването и рязкото намаляване на водните ресурси и в община Неделино се въвеждат спешни мерки за предотвратяване опасността от незадоволяване на населението с вода за питейно-битови нужди и неразхищаване на наличния воден ресурс, съобщи за БТА кметът Боян Кехайов. "Високите температури и липсата на валежи са причина да намалее количеството на..

обновено на 11.07.24 в 11:22

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и председателят на партията Джевдет Чакъров. Решението беше  прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган на Росенец през..

публикувано на 11.07.24 в 10:57