Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради годишно приключване

НАП превключва информационните си системи

Някои от услугите временно няма да бъдат достъпни, данни ще се приемат, но ще се актуализиарт след 09.01.2023

Снимка: БГНЕС

До 9 януари 2023 г. в НАП ще се извършват дейности, свързани  с процесите по годишно приключване за 2022 г. и превключване работата на информационните системи за 2023 г.

Това съобщиха от офиса на приходната администрация в Хасково.

Клиентите ще могат да ползват голяма част от услугите на НАП, но данните от подадените справки и декларации, както и от извършените плащания, ще бъдат отразени след 9-ти януари. 

Така например, достъпни дотогава ще са: електронната услуга за подаване на уведомления за трудови договори;  подаването на справки-декларации и документи от регистрираните по ЗДДС лица;плащанията на здравни вноски, като същото ще е възможно само по банков път чрез търговските банки; както и подаването на Декларация образец 7 от лицата, които се осигуряват за своя сметка.

Данните от подадените в този период документи и направени плащания ще бъдат отразени в системите след 9 януари 2023 година. Здравноосигурителният статус няма да се актуализира до 9 януари 2023 г. Ако до тази дата се плати през търговска банка, то възстановяването на здравни права ще става в офис на НАП, чрез издаване на удостоверение за непрекъснати здравно-осигурителни права на хартиен носител Следващата актуализация на здравния статус ще бъде на 9 януари 2023 г. и тя ще включва всички данни към тази дата.

До 9 януари 2023 г. физическите и юридическите лица ще имат достъп до всички електронни услуги, предоставяни от НАП, със следните изключения:

-  няма да е достъпна електронната услуга за подаване за заявления за регистрация и дерегистрация по ЗДДС. Тези документи ще се подават само на хартиен носител в офис на НАП по регистрация;

-  няма да може да се извършва промяна на имейл и телефон за контакт с НАП през новата електронна услуга „Управление на достъпи и на контактна информация“;

-  няма да е достъпна електронната услуга за подаване на искане за издаване на документ;

-  няма да е достъпна електронната услуга за потвърждаване на издаден персонален идентификационен код (ПИК);

-  няма да има възможност за подаване на заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски, в това число и за допълнително задължително пенсионно осигуряване;

-  няма да има възможност за плащане на задължения за данъци, осигурителни вноски и задължения, подлежащи на принудително събиране чрез електронните услуги на НАП.

На 10 януари, след завършване на дейностите по годишно приключване, ще започне подаването на годишни данъчни декларации за облагане на доходите от физически лица, както по електронен път, така и на хартиен носител в офисите на приходната агенция.

Допълнителна информация може да се получи на сайта на администрацията https://nra.bg/  или на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 
По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват паметник на Капитан Петко войвода в Стойките

Бюст-паметник на Капитан Петко Войвода  открива тази събота в  смолянското село Стойките.  Катализатор на  идеята и дарител е родолюбецът Наско Гелимачев  от Ивайловград. Досега той е помогнал да се изградят  25 паметници на воеводата,  в това число в родното място на  Капитан Петко Войвода - Есими  . А на какво може да научите националния  герой..

публикувано на 26.07.24 в 11:02

Задържан е 62-годишен мъж, който е срязал вратата към двора на съселянин

За повреда на входна врата на къща 62-годишен е задържан в Районното управление в Кирково. Около 18 часа вчера в село Шумнатица мъжът срязал метална врата към двора на 76-годишен местен жител. По първоначални данни спор, свързан с имота, е мотив за деянието. Група „Охранителна полиция“ в РУ – Кирково извършва проверка с оглед на чл.216, ал.1 от..

публикувано на 26.07.24 в 10:00

Изтича срокът за покриване на част от производствените разходи на стопани

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби могат да подадат заявления за подпомагане по помощ de minimis, напомнят от Фонд “Земеделие”. Бюджетът за тази помощ е 13 млн. лв. Помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи на за тази година. Бюджетът ѝ е до 13 млн. лв.,..

публикувано на 26.07.24 в 09:40
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база

Късно снощи е починал един от двамата тежко пострадали при избухването на складовете за пиротехника край Елин Пелин. В болница остава дъщеря му, която е с 85% изгарания. Още двама души са останали в складовете, обяви вътрешният министър Калин Стоянов, който отново е на мястото на инцидента. Към 7:45 ч. той заяви пред медиите: Продължават взривовете в..

публикувано на 26.07.24 в 08:45

Времето: Предимно слънчево

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Преди обяд в Североизточна България все още ще на отделни места ще превалява. След обяд главно над североизточната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималните..

публикувано на 26.07.24 в 08:13

Проф. Дайнов: Това правителство е на пряко подчинение на Пеевски

С тези смени и още едно-две такива неща, ако направя т, това правителство се самолишава от всяка една легитимност, доверие и правото да съществува . Така коментира рокадите политологът проф. Евгений Дайнов. Дайнов коментира и възможно ли е ГЕРБ да управлява ДПС , ще има ли ДПС-2 и как реагира електорът на Движението на силовите методи, упражнявани..

публикувано на 25.07.24 в 17:33

Министерски съвет: Опитите да се внушава пристрастност на служебното правителство са несъстоятелни

Във връзка с медийни запитвания относно назначените областни управители в рамките на вчерашното правителствено заседание напомняме, че съгласно чл. 143 ал. 2 от Конституцията на Република България областните управители се назначават от Министерския съвет.   Това посочват от Правителствената информационна служба във връзка с медийни публикации, в..

публикувано на 25.07.24 в 16:29