Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 31 януари може да се променя вида на осигуряването

2
Снимка: БГНЕС

До края на януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си. Ако изберат да си внасят суми и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове. В случай че предпочетат да спестят средства от вноски и се осигуряват само във фонд „Пенсии“, няма да могат да ползват обезщетения в някои случаи. 

Хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски, (като трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по Кодекса за социално осигуряване, ще продължат да плащат по 28,40 лева.

Божана Илиева, главен експерт в отдел "Анализи и планиране" при ТД на НАП Пловдив, офис Хасково, даде подробна информация по темите в ефира на Радио Кърджали.

Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. От офиса на НАП в Хасково напомнят, че  до 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си.

Тези от тях, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест, и безработица) на ДОО. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“  на ДОО, като в този случай те нямат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и др., изплащани от държавното обществено осигуряване, уточняват от Агенцията в Хасково.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по образец, утвърден от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. Декларацията се подава на място в офис или чрез е-услугите на приходната агенция с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП).

При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност от самоосигуряващото се лице през календарната година, не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации може да се получи на телефон 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.


По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

БСП и ГЕРБ-СДС поискаха избори на 20 октомври

"Моите възможности за избор на министър-председател са драстично ограничени. Веднага пристъпих към разговор с всички потенциални премиери, които не са приключили окончателно. Не можем да бавим повече процеса и трябва да има яснота в държавата за нейното управление" - това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с парламентарно..

публикувано на 08.08.24 в 18:03

Изгоря близо 10 дка иглолистна гора край доспатското село Барутин

Близо 10 дка иглолистна гора е унищожена при пожар край доспатското село Барутин. Два испански самолета се включиха в гасенето на пожара с вода от яз. "Доспат", съобщиха от кметството в Барутин. Два противопожарни екипа от Доспат и Девин, служители на Държавното горско стопанство и много доброволци са участвали в гасенето на пожара тази нощ в..

публикувано на 08.08.24 в 17:00

Свободните места в гимназиите в областта са около 190

Девет ученици са класирани в четвъртия етап на кампанията за прием след 7 клас в профилирани и професионални гимназии в област Кърджали. Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. "Трима са записани днес, но знаем, че утре изтича срока, така че имат достатъчно време да се запишат и..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Отмениха бедственото положения в общините Харманли и Тополовград

Отмениха бедственото положения в общините Харманли и Тополовград заради големия пожар, който възникна край село Черепово.  Със своя заповед областният управител на Хасково Мехмед Атаман отмени  бедственото положение в 12:00 часа на обяд днес, тъй като пожарът вече е овладян и няма опасност за населените места.  Копие от заповедта  е изпратена на..

публикувано на 08.08.24 в 15:10
Откритата при проверка на

Откриха около 22 кг марихуана и близо 9 кг кокаин на "Капитан Андреево"

Марихуана във фабрични кухини на автомобил и кокаин по телата на на пътници откриха митничарите от отдел „Борба с наркотрафика“  на митнически пункт „Капитан Андреево при две отделни проверки на леки автомобили, излизащи от страната. Това съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. Вчера на пункта пристига лек автомобил, в който..

публикувано на 08.08.24 в 14:40

Полицията в Северна Гърция взима допълнителни мерки за сигурност

Гръцката полиция взема допълнителни мерки по защита сигурността на гражданите в районите на Северна Гърция. Откриват и полицейска школа в Ксанти. Вземат се мерки по увеличаване на сигурността в северната част на страната и спиране на престъпността на региона, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис от Ксанти. По отсечката..

публикувано на 08.08.24 в 14:15
Георги Кулов

Георги Кулов: Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та

Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та. Това прогнозира в ефира на Радио Кърджали журналистът Георги Кулов. Според него само ако се случи чудо Движението може да се запази като единна партия.  "Най-реалистичното след този конфликт и размяна на писма и обръщения е създаването на две ДПС-та в България. Натам вървят нещата, освен ако не..

публикувано на 08.08.24 в 13:46