Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 9500 са жертвите на трусовете в Турция и Сирия

8-годишно момче бе спасено в Хатай около 52 часа след мощния трус, 8 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърцераздирателни сцени на спасено новородено, спасено изпод срутена сграда, и на съкрушен баща, който стиска ръката на мъртвата си дъщеря съпътстват новините от Турция и Сирия след земетресението, при които загинаха по последни данни над 9500 души, предаде АФП.

За около 48 часа след труса с магнитуд 7,8 по Рихтер армия от спасителни работи неуморно в студа, за да открие затрупани от руините в няколко града от двете страни на границата.

Официално броят на жертвите от бедствието е 6957 в Турция и 2547 в Сирия – общо 9500. Но тази цифра може да се удвои, ако се сбъднат най-тежките прогнози на експерти.

Шефът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че времето изтича за хиляди ранени и за още други, които вероятно са затрупани.

Бъдещето изглежда мрачно и за оцелелите, отбелязва АФП. Мнозина са намерили подслон от вторичните трусове и ледения дъжд и сняг в джамии, училища и дори в автобусни депа, горейки отпадъци в опит да се стоплят.

Засилва се и недоволството от бавещата се помощ.

"Не мога да измъкна брат си от руините, нито племенника си, държавата я няма", оплака се Али Сагироглу от Кахраманмараш: "От два дни държавата я няма тук…Децата измързват".

В съседен Газиантеп магазините са затворени, тъй като няма отопление – газовите доставки са прекратени заради риск от експлозии.

61-годишният Джелал Дениз заяви, че полицията е трябвало да се намеси, когато нетърпеливи тълпи, очакващи спасителните екипи, са се "разбунтували".

Около 100 души пък спят, увити в одеяла, във фоайето на летището, което обикновено посреща турски политици и знаменитости.

От другата страна на границата в Северна Сирия десетилетие на гражданска война и бомбардировки на правителствените и руски сили вече е унищожило болници, сринало е икономиката и е довело до недостиг на електричество, горива и вода.

В контролирания от бунтовници град Джиндайрис дори радостта от спасяването на новородено бебе бе помрачена. Майката на момиченцето е загинала заедно с всички останали членове на семейството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Група неизвестни са влезли в дома на Доган, твърдят от неговото обкръжение

Намираме се пред жилището, което се обитава от д-р Ахмед Доган от 20 години насам. Получихме сигнал от служителите, които работят в жилището, в тази сграда, че група от пет до десет души, неизвестни никому, с един документ, идват и ги извеждат от сградата. Това каза във видео Тимур Халилов от ДПС, излъчено на страницата на "ДПС Пресцентър" във Фейсбук...

публикувано на 29.08.24 в 20:17

Папазов: Доган да напусне имотите в "Росенец" и "Бояна"

Ахмед Доган не е собственик на дружествата "Хермес Солар“ и "Делта Епсилон“, които притежават недвижими имоти в "Росенец“ или "Бояна“. Това се казва в писмо на Данаил Папазов. Повод за коментара на Папазов са появилите се в последните дни в медиите спекулации относно пребиваването на Ахмед Доган в имоти на дружествата "Хермес Солар“ и "Делта..

публикувано на 29.08.24 в 18:35

Двама със заподнонилска треска починаха, установиха трети заразен в Хасково

Трима заразени със западнонилска треска в България са установени до момента. Двама от тях са починали. Те са от София.  Третият инфектиран е от Хасково. Той се е заразил в Гърция. Това потвърдиха за БНР от Министерството на здравеопазването. Министерство на здравеопазването разпореди на Регионалните здравни инспекции да засилят..

публикувано на 29.08.24 в 16:57

ДПС на Доган подаде искане за запазване на марката "ДПС" в Патентното ведомство

Движението за права и свободи на Ахмед Доган е подало в Патентното ведомство искане за регистрация на марката „ДПС - Права и свободи“, потвърдиха източници на БНР. При запитване на БНР от Патентното ведомство потвърдиха, че има заявка за запазване на марката "ДПС" от 29 юли тази година. От ведомството информират, че по отношение на заявката са платени..

публикувано на 29.08.24 в 16:44

Джип затъна край яз. „Студен кладенец“

Пресъхналият язовир „Студен кладенец“ е на път да погълне джип. Превозното средство бавно потъва в мокрите пясъци на язовира. Около десетина души се опитват да го измъкнат от хватката на пресъхналия „Студен кладенец“. В „помощ“ на хората е и кон, но до момента съвместните им усилия остават без резултат.

публикувано на 29.08.24 в 15:28

Времето през септември: Най-високите температури - между 32 и 37 градуса, най-ниските - между 7 и 12 градуса

Тази година през септември у нас се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за по-голямата част от страната е между 17 и 20 градуса, а за планините - между 3 и 10 градуса. Най-високите температури през септември ще бъдат между 32 и 37 градуса, а най-ниските - между 7 и 12 градуса, по-високи ще са по Черноморието. Това съобщи за..

публикувано на 29.08.24 в 13:46

МЗ: Здравните инспекции да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските специалисти трябва да следят за случаи на повишена температура с неясен произход, както и за инфекции на..

публикувано на 29.08.24 в 13:38