Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роденият в Кърджали проф. Юксел Йозкан: Всеки ден земята под Елбистан се тресе

Елбистан се превърна в град-призрак след земетресението в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проф. Юксел Йозкан е родом от Кърджали, днес депутат в турския Меджлис. От два дни се намира в град Елбистан, в област Кахраманмараш, за да съдейства и помага на пострадалите от земетресението хора.

Елбистнан беше епицентър на второто земетресение. В града са живеели около 150 000 жители. По думите на проф. Йозкан около 500 сгради са разрушени, повредени. Градът изглежда призрачен.

„Хората живеят в палатки, други, които са оцелели са напуснали града. Положението е много тежко. Зимата затруднява всички дейности по откриване на затрупани хора и разчистване на отломките“, разказва сънародникът ни.

По инфраструктурата има също сериозни щети. Прекъснати пътища към засегнатите населени места.

„До днес нямаше ток, вода, природен газ, но вече започнаха поетапно да подават ток, природния газ, вода. Тук има мобилни кухни. Доставят топла храна и вода на хората“, продължава да разказва проф. Йозкан.

Той и други негови колеги депутати от главната опозиционна партия – Народнорепубликанската партия са в различни населени места засегнати от земетресението.

10 области в Турция са пострадали от бедствието в т. нар. Източноанадолен сеизмологичен пояс. Той е много дълъг и широк. Засегнати са около 14 милиона хора.

В Елбистан има 22 екипа, които помагат – единият е от Тунис.

„Всеки ден земята се тресе. Продължават вторичните трусове. Вчера докато имахме заседание в координациония център, така силно ни разлюля. Клатим се всеки ден. Спим в колите си. Всеки се старае да помогне. Четох за даренията от България. Дори за малкия Манол от Кърджали, който дарил спестяванията си“, разказва родения в Кърджали проф. Юксел Йозкан.

Чуйте още в прикачения звук.


По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29

Йълдъз Ибрахимова ще пее на 15-ата международна среща на момчилградчани

Изключително наситена програма с концерти, изложби и спортни прояви ще съпътства 15-ата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тя ще се проведе в дните между 22 и 27 юли и се очаква за нея да пристигнат хиляди хора, родени или свързани с Момчилград. Международната среща стартира на 22 юли с любителски турнир по пейнтбол,..

публикувано на 11.07.24 в 09:02
Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

Елица Иванова: Предизвикателство е един лешояд да оцелее до възрастна птица

Елица Иванова от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)сподели, че египедският лешояд е една от най-бързо изчезващите птици на планетата.  "Те са в огромен спад. Срещат се в България основно в Източните Родопи. В Североизточна   България също има няколко двойки египетски лешояди. Заплахите за тях са доста сериозни. Това са..

публикувано на 09.07.24 в 18:10
Ибрахим Карахасан -Чънар

В ДПС "злият дух от бутилката" е изпуснат, според Ибрахим Карахасан-Чънар

В ДПС нещата се въртят върху триъгълника диалог-санкция-дерибеи. Това каза пред БНР историкът и журналист Ибрахим Карахасан-Чънар и уточни: "Диалога го няма, санкциите ги има, а Делян Пеевски говори за дерибеи". По думите на историка почетният председател на ДПС Ахмед Доган е бил в изолация, "защото не му се занимава повече с политика", заради което..

публикувано на 08.07.24 в 16:17

В ДПС има криза в механизма на взимане на решения, смята Хасан Адемов

Случващото се в ДПС е криза в механизма за вземане на решенията, заяви в интервю за БНР Хасан Адемов - член на Централното оперативно бюро на Движенето. По думите му основен проблем е, че решенията не се вземат от колективните органи на партията: "Политиката е колективно занимание и индивидуалните решения винаги срещат някаква съпротива. /…/ Сега..

публикувано на 08.07.24 в 16:12
снимката е илюстративна

Пожарникари спасяват животни

Два екипа на пожарните служби в Кърджали и Момчилград са спасявали животни след подадени сигнали, съобщават от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  На 6 юли малко след 9 часа екип на кърджалийската служба е бил изпратен в село Глухар, където е имало ранен щъркел. Птицата, която била с травма на крилото, е предадена на служители на РИОСВ-Хасково...

публикувано на 08.07.24 в 11:13