Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират се средства за нов респиратор за недоносени бебета в Кърджали

60 са ражданията от началото на годината, 10 новородени са недоносени

Фондация “Нашите недоносени деца” започна дарителска кампания за събиране на средства за нов респираторен апарат за Неонатологично отделение в кърджалийската многопрофилна болница „Д-р Атанас Дафовски“. Апелът, на който организацията се отзова, е отправена от временно изпълняващата длъжността началник на отделението д-р Нурие Шабан.

Там се нуждаят от по-щадящ за белите дробове и по-модерен респиратор за инвазивна и неинвазивна вентилация по спешност за недоносените бебета, които се раждат в града.

Според д-р Нурие Шабан, при определени патологични болести, обдишване се налага и при доносените бебенца.

Новите респиратори са много по-щадящи за белите дробчета на новородените, които са много уязвими. Апаратите разполагат с възможности за различни режими на работа.

От началото на годината в кърджалийската болница има около 60 раждания, като 10 от бебетата са недоносени.

За да дарите средства, трябва да влезете в активната кампания на сайта на организацията – фондация „Нашите недоносени деца“. 

В публикуваната връзка има опция с указания. 

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Крумовград наложиха ограничения в ползването на питейна вода

Призив да се ограничи ползването на вода отправи кметът на Крумовград Себихан Мехмед. В съобщение към съгражданите си, градоначалникът уточни, че е забранено да се използва питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тротоари и автомобили. Забраната е наложителна, за да не се стигне до воден режим, какъвто до този момент не..

публикувано на 10.07.24 в 16:04

Община Черноочене ще бъде поддържана със собствена автовишка

Община Черноочене вече разполага със собствена автовишка.  До момента за подобни услуги бяха използвани външни лица, което значително забавяше и оскъпяваше изпълнението.  С нейна помощ ще бъде поддържано уличното осветление по населените места, кастрене и оформяне на дървесната растителност в урбанизираните територии на населените места,

публикувано на 10.07.24 в 13:50

Заради дрога и алкохол двама водачи са в ареста

Две бързи производства са образувани в Районните управления в Кърджали и Джебел за управление на моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества и алкохол. Около 16,40 вчера в Кърджали полицейски служители спрели за проверка „Шевролет“ с 33-годишен водач. Направеният тест за наркотици отчел положителен резултат за амфетамин и..

публикувано на 10.07.24 в 13:35
Слави Василев

Слави Василев: Доган ще спечели битката с Пеевски

Доган ще спечели битката с Пеевски, прогнозира политическият анализатор Слави Василев пред Радио Кърджали. "Това ще стане по причини, които са свързани не толкова с финансова мощ или с връзки в държавата, защото тук Пеевски има предимство според мен, но по причини свързани с отношенията на етническите турци отдолу нагоре. Смятам, че г-н Доган ще изиграе..

публикувано на 10.07.24 в 11:21

Търси се място за паметника на Цар Иван Асен Втори в село Клокотница

В Хасково създадоха инициативна група, която ще подготви честването на 800 години от битката при Клокотница и победата на цар Иван Асен II над епирския владетел Теодор Комнин. Годишнината ще се изпълни през 2030 г., като идеята е през следващите пет години с различни прояви да се отбелязва славната дата. Кулминацията ще бъде издигането на паметник на..

публикувано на 10.07.24 в 10:41

Проф. Дайнов: Емблематичният модел Борисов-Пеевски влиза в процес на загиване

Политическите и обществените процеси у нас се запушиха от модела Борисов, наричан и модела Пеевски. При този модел са запушени основни процеси - на справедливост и равноправие. Това коментира в ефира на Радио Кърджали проф. Евгений Дайнов. Той каза, че когато няма справедливост всичко се блокира. Хората се отказват, хората се обезверяват...

публикувано на 10.07.24 в 10:13

ДПС очаква отговор за подкрепа на кабинет с техен мандат

ДПС очаква до тази вечер отговора на парламентарно представените партии в 50-то Народно събрание за това дали са склонни да подкрепят втория мандат за съставяне на правителство, който президентът Румен Радев предстои да връчи на втората политическа сила. От Движението заявиха, че ще решат как да постъпят с мандата, след като получат отговори..

публикувано на 10.07.24 в 10:06