Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще помогне на България за мигрантския натиск по границата с Турция

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще помогне на България за справяне с мигрантския натиск на границата ни с Турция, обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който днес бе на посещение в Габрово. Той изтъкна, че цяла Европа се мобилизира да отговори на мигрантската вълна.

ЕК ще помогне изключително бързо за обезпечаване на тези 110 км от границата ни с Турция, които не са оборудвани със средства за защита, както и за набавянето на автомобили и попълване на щата на гранична полиция, който е намален за последните 10 години с 2000 бройки, посочи министър Демерджиев и изтъкна, че тази помощ ще реши основните проблеми пред спирането на мигрантите на граничната бразда.

Оттам-нататък ще преследваме мигранти, които години наред минаваха на парад през нашата територия, без никой да противодейства, каза Демерджиев.

Вътрешният министър отговори на главния прокурор, който заяви, че в преследването на мигрантите се играе на стражари и апаши:

"Вместо да правим коментари за стражари и апаши, нека всеки си влезе във функциите и това го казвам най-добронамерено, защото ако ние не обединим усилията си да се борим с този проблем, в това число, ако не се прибавят усилията на законодателната власт, която ни изостави в предходния парламент и не прие изменения в тези три текста, които касаят нелегалната миграция, ние няма да можем да се справим с проблема. Проблемът е много сериозен и застрашава цяла Европа".

Преследването и задържането на мигрантите е условие за приемането на България в Шенген, изтъкна Демерджиев и добави, че това е приоритет за МВР.

Вътрешният министър проведе среща със състава на дирекцията на МВР в Габрово по повод предстоящите извънредни избори. По думите му, активността на купувачите на гласове за вота през април ще се увеличи и МВР ще направи възможното да противодейства на злоупотребите, като е свършена превантивна работа, включително и анализ на рисковите секции в цялата страна.


По публикацията работиха: Илияна Типова, Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за високи температури е обявен и за утре

Оранжев код за опасни високи температури е обявен и за утре в цялата страна. Утре остава слънчево, след обяд - горещо.  Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в Кърджали и Хасково ще бъдат 38°-39°, в..

публикувано на 14.07.24 в 17:46

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 17:37

Кърджали бе домакин на ретро авто парад

Кърджали бе домакин на ретро авто парад в рамките на фестивала "Дните на приятелството". Той се проведе на пешеходната зона между сградата на Общинска администрация и Централна поща. Изложени бяха близо 35 стари возила от Кърджали, Хасково, Смолян и Пловдив. Участниците получиха сертификати и купи. Купата на кмета получи Алпер Алтънай с..

обновено на 14.07.24 в 17:14

Пожарът край Свиленградско се развива в посока Турция

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в село Щит. Той допълни, че към момента няма опасност за местни жители. Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат..

публикувано на 14.07.24 в 16:20

Стотици се събраха на мевлид на връх „Алада“ въпреки юлските горещини

Въпреки юлските горещини, за поредна година стотици души от ардинските села Гърбище, Теменуга, Синчец, Срънско и неделинските Гърнати и Бурево, както и изселници от Турция участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Той се проведе на поляните в местността „Студената вода“ на връх „Алада”. Мевлидът бе на височина 1241 метра и бе уважен от..

обновено на 14.07.24 в 15:45

Д-р Садъкова: При слънчев удар потърсете сенчесто место, седнете и пийте течности

Оранжев код за опасни високи температури е обявен за днес в цялата страна. Хранителен режим, много течности и стоене в прохладни помещения могат да ни спасят от горещото време. Това е препоръката на личния лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова, когато температурата е над 38 градуса. "Храните трябва да са по-течни, месото да се избягва, да се..

публикувано на 14.07.24 в 14:25

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за БНР директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но теренът е..

публикувано на 14.07.24 в 13:15