Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Печатницата на БНБ отпечатва за изборите 7 млн. хартиени бюлетини и 25 хил. ролки за машините

Снимка: архив

7 милиона броя хартиени бюлетини ще отпечата прогнозно Печатницата на БНБ за изборите на втори април, като ще достави и 25 хиляди ролки със специализирана  хартия за гласуването с машините. Това е  записано в обявената обществена поръчка одобрена от ЦИК. С последните поправки в Изборния кодекс бе решено, че освен да печата хартиени бюлетини на Печатницата на БНБ се вменява и доставката на ролките за устройствата.

Максималната стойност за една хартиена бюлетина е 26 стотинки. За 7 милиона броя това ще струва 1,820 милиона лева, като в поръчката печатницата на БНБ трябва да достави със собствен транспорт бюлетините в кочан по 100 броя с поредни номера до областните управи. Бюлетините са полиграфски защитени. За всяка РИК те са различни, както и тази за гласуването зад граница.

За доставката на една ролка хартия за машините определената максимална цена е почти 14 лева без ДДС, като тази хартия също е с допълнителна защита, утвърдена от ЦИК. Графикът на доставката изисква първите 2000 ролки с дължина 80 метра всяка, да са налични до 12-ти март. Те ще са за МВнР за машинния вот зад граница. До 27-ми март трябва да се доставят други 18 000 броя и до 30-ти март - още 5000.

От ЦИК вече обявиха, че над 10 000 ще са машините, които ще се използват на вота в страната и зад граница, като за всяко устройство трябва да има по две ролки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общината напомня: До неделя партиите да премахнат плакатите

До неделя, 9 април, политическите сили, участвали в изборите за Народно събрание, трябва да премахнат агитационните материали от предизборната кампания. По закон почистването става в седемдневен срок след края на изборния ден и се извършва от партиите, коалициите и инициативните комитети. От община Кърджали разпратиха писма до местните ръководства на..

публикувано на 06.04.23 в 16:37

ЦИК обявява окончателните резултати от предсрочния вот

Централната избирателна комисия обявява днес окончателните резултати от проведените в неделя предсрочни парламентарни избори, предаде репортер на БНР. Вече е ясно, че вота от 2 април  е с по-висока избирателна активност от този проведен през октомври миналата година. Над 77 000 повече са избирателите, отишли до урните, общо те са почти 2 680 хиляди..

публикувано на 06.04.23 в 08:36
Щабът на ДПС в Кърджали даде изявление след приключването на изборния ден

ДПС: Постигнахме целите си в тези избори

ДПС постига целите, които си е поставило във всичките седем общини и очаква да има отново най-малко четирима депутати от Кърджали. Това съобщи пред журналисти зам.-председателят на партията и кмет на община Кърджали Хасан Азис, базирайки се на предварителните данни. „Очакваме приблизително същия брой избиратели, които бяха предишния път...

публикувано на 03.04.23 в 22:40

В област Кърджали ще се гласува в 540 секции, като в 497 ще има видеозаснемане

540 са образуваните избирателни секции на територията на 9-ти Многомандатен избирателен район Кърджали за изборите за НС на 2 април. Най-голям е техният брой в община Кърджали - 168, като в 155 от тях ще се гласува и с машина. Най-малко секции има в община Черноочене - 41. Четири от секциите са в болнични заведения в Кърджали и Момчилград, а 39 са..

публикувано на 01.04.23 в 12:56

ЦИК пита вътрешния министър за сигурността на изборите след бомбените заплахи към училища

Централната избирателна комисия изпрати снощи писмо до вицепремиера и МВР министър Иван Демерджиев във връзка със стотиците отправени бомбените заплахи до училища от последните два дни. Нови имейли със заплахи за бомби са получени и днес в училища в цялата страна Комисията поставя въпроси свързани със сигурността и предвид това, че повечето от..

публикувано на 29.03.23 в 09:04

Обучават секционните комисии присъствено и онлайн

Започват обученията на членовете на секционните избирателни комисии, съобщи в предаването „След първото кафе“ председателят на Районната избирателна комисия в Кърджали Павел Гатев. По предварително съгласуван график ще бъдат проведени присъствени обучения в седемте общини на областта. Тези, които нямат възможност да присъстват..

публикувано на 22.03.23 в 21:48

В седмицата преди изборите – ускорено издаване на лични карти

МВР е създало организация да се гарантира правото на глас на всички граждани на предсрочните парламентарни избори на 2 април. В седмицата преди изборите звената „Български документи за самоличност“ ще съдействат за ускорено издаване на лична карта. На 1 и 2 април ще издават удостоверения, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас, обясни..

публикувано на 18.03.23 в 15:45