Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Турция подари мобилен медицински пункт на община Кърджали

Снимка: Нахит Догу - БНР Радио Кърджали

Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок, посланик на Турция, посети Кърджали и село Мост. Тя е пожелала да дойде лично, за да благодари на българският народ за даренията, направени към пострадалите от земетресенията в Турция. Посланикът върна жеста, като подари мобилен медицински пункт на община Кърджали по повод 100 години от основаването на Република Турция, а кметът Хасан Азис ѝ връчи почетен знак - златен.

Обиколката на посланика на Турция в България Айлин Секизкьок започва с посещение в общинския център за събиране на дарения в Кърджали за пострадалите от земетресенията в Турция. Там тя връчи подаръци на доброволците, участвали в разпределянето и сортирането на даренията, пристигащи от цялата област. Посланикът връчи и плакети на фирмите, участвали в логистиката на даренията от България към Турция. Секизкьок изказа сърдечни благодарности за помощта, която са получили от страната ни и още продължават да получават, тъй като вчера е потеглила влакова композиция от 70 жилищни фургони, в които да се настанят хора останали без дом. 

„Поднасям благодарностите си от името на турския народ, начело с президента на Република България г-н Радев, на правителството на страната, на всички българи. 200 тира тръгнаха от България за Турция, носещи материални помощи. В парични средства, в откритите ни в посолството сметки надвишиха 2 млн. долара. За нас най–ценна беше помощта, която предлагаха възрастните хора, които носеха своите пенсии, за да помогнат на бедстващите в Турция“, каза посланикът Айлин Секизкьок.

„До този момент от този център за събиране на дарение сме изпратили 12 тира, само с дарения от област Кърджали. Всички над 400 села в цялата област показахасъпричастност. Събираше помощи и изпращаше в този център. Към настоящия момент, само от област Кърджали, събраната сума е около 750 000 лева, включително и 230 000 лева по линия на мюфтийството в Кърджали“, каза кметът на Кърджали Хасан Азис. 


Айлин Секизкьок посети село Мост, където се срещна с деца от детската градина „Кокиче“, а те я поздравиха с песни и танци. След кратката програма посланикът, кметът на Кърджали, кметът на с. Мост и диреткорът на детската градина посадиха ябълково дръвче в двора на градината. След което обиколката на посланика продължи в училище "Христо Смирненски“, където ученици я поздравиха със стихотворения на майчин език.


Кулминацията на посещението на турския посланик в Кърджали беше в двора на читалището, където бяха връчени ключовете за мобилен медицински пункт. Това е другият повод за посещението в Кърджали на посланика на Турция в България Айлин Секизкьок и е дълго подготвяно дарение към община Кърджали - мобилен медицински пункт. Автомобилът е оборудван с медицинска апаратура и мини лаборатория и ще извършва медицински прегледи във всичките 117 населени места в общината.


Кметът на Кърджали Хасан Азис допълни, че медицинският автомобил ще бъде предоставян и на другите общини от област Кърджали.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Протест в с. Дрангово, общ. Кирково.

Жители на Дрангово излязоха на протест, за да запазят училището (видео)

В навечерието на 100-годишнината от отваряне на първото светско училище в кирковското село Дрангово над 50 жители излязоха на протест пред ОУ "Васил Левски" в центъра на селото. Дранговчани протестират решението на общински съвет Кирково за закриване на школото. Хората от селото казват, че ако решението не се отмени ще предприемат по мащабни протести...

публикувано на 02.07.24 в 18:24

Какво се случва в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 17:20
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Избират новия български патриарх (Обновена)

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският..

обновено на 30.06.24 в 12:01

КЕВР окончателно определя цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за..

публикувано на 30.06.24 в 10:16

Интензивен трафик на "Маказа", както и на другите пунктове с Гърция и Румъния

Към 9.30 часа опашката в посока Гърция на ГКПП "Маказа" е над 2.5 километра. В посока България движението е спокойно. Интензивен е трафикът на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за..

публикувано на 30.06.24 в 09:36
Офис на НАП, Кърджали

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. Това напомни в ефира на Радио Кърджали Нериман Сали, директор на офиса в Кърджали на..

публикувано на 28.06.24 в 17:16

Традиционният събор в Конуш ще е с благотворителна цел

Хасковското село Конуш ще отбележи селищния си събор в събота, 29 юни. Празникът на селото ще започне с футболен турнир с благотворителна кауза -  "Да помогнем на малката Никол". 8-годишното момиченце от Хасково се бори с тежко заболяване.  Кметът на Конуш Златко Латунов уточни, че турнирът ще е разделен на две части - за деца до 16 години и за..

публикувано на 28.06.24 в 15:51