Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата се отказва от дезинфекцията на автомобили по границата с Турция

Дезинфекцията на автомобили, извършвана на граничните пунктове между България и Турция - Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново, е вече преустановена, съобщиха от Министерството на земеделието. 

Епизоотичната обстановка в Турция се определя като "значително подобрена" и се отбелязва, че значително е намалена опасността от внасяне на екзотични и особено опасни болести от Турция в България и ЕС.

Със заповед на министъра на земеделието, считано от 13.03.2023 година, дезинфекционните мероприятия, извършвани на граничните пунктове между Република България и Република Турция (Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново) са преустановени. В случай на влошаване на епизоотичната обстановка в Турция българската държава е в готовност да ги поднови, се посочва в съобщението.

"Заповедта е издадена по предложение на изпълнителния директор на БАБХ на база получено становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), което оценява епизоотичната обстановка в Турция като "значително подобрена". Заключението води до оценка, че опасността от пренос на екзотични и особено опасни болести от Турция в България и ЕС е значително намалена.

Дейността по чл. 190, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) представлява профилактична дезинфекция и дезинсекция на влизащите в страната превозни средства през граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на Република България при обявена епизоотична обстановка, с оглед недопускане възникването и разпространението през ГКПП с Република Турция на епизоотични заболявания по животните на територията на страната и в ЕС.

Към днешна дата, за разлика от предходни периоди (2013 - 2018г.), ситуацията в европейската част на Турция и особено в Одринския виалет е придобила благоприятен характер, поради което наличието или липсата на дезинфекция на влизащите в страната превозни средства не влияе на проникването на причинителите на екзотични и особено опасни болести по животните в Република България".

Повече от 10 години т. нар "златен гьол" на граничните пунктове с Турция генерира скандали. Той беше причина за отстраняването на един от директорите на Агенцията по храните още през 2013 г , и получи прозвището Златен заради сериозните печалби, които частната фирма генерира от събирането на такса – дезинфекция на автомобилите, преминаващи през границата.  

Договорът на Агенцията по храните с частната фирма изтече на 12 март тази година, а още в началото на януари служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че държавата си връща контрола върху дезинфекцията на превозните средства и изпраща двумесечно предизвестие за прекратяване на договора с фирмата. Епизоотичната обстановка в Турция сега не налага такъв контрол, а при промяна на ситуацията държавата е готова да реагира и да поднови дезинфекцията, уверяват от агроведомството. 


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за високи температури е обявен и за утре

Оранжев код за опасни високи температури е обявен и за утре в цялата страна. Утре остава слънчево, след обяд - горещо.  Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в Кърджали и Хасково ще бъдат 38°-39°, в..

публикувано на 14.07.24 в 17:46

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 17:37

Кърджали бе домакин на ретро авто парад

Кърджали бе домакин на ретро авто парад в рамките на фестивала "Дните на приятелството". Той се проведе на пешеходната зона между сградата на Общинска администрация и Централна поща. Изложени бяха близо 35 стари возила от Кърджали, Хасково, Смолян и Пловдив. Участниците получиха сертификати и купи. Купата на кмета получи Алпер Алтънай с..

обновено на 14.07.24 в 17:14

Пожарът край Свиленградско се развива в посока Турция

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в село Щит. Той допълни, че към момента няма опасност за местни жители. Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат..

публикувано на 14.07.24 в 16:20

Стотици се събраха на мевлид на връх „Алада“ въпреки юлските горещини

Въпреки юлските горещини, за поредна година стотици души от ардинските села Гърбище, Теменуга, Синчец, Срънско и неделинските Гърнати и Бурево, както и изселници от Турция участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Той се проведе на поляните в местността „Студената вода“ на връх „Алада”. Мевлидът бе на височина 1241 метра и бе уважен от..

обновено на 14.07.24 в 15:45

Д-р Садъкова: При слънчев удар потърсете сенчесто место, седнете и пийте течности

Оранжев код за опасни високи температури е обявен за днес в цялата страна. Хранителен режим, много течности и стоене в прохладни помещения могат да ни спасят от горещото време. Това е препоръката на личния лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова, когато температурата е над 38 градуса. "Храните трябва да са по-течни, месото да се избягва, да се..

публикувано на 14.07.24 в 14:25

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за БНР директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но теренът е..

публикувано на 14.07.24 в 13:15